www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Пчела

Marija
Поруке:516
Придружен:16 Нов 2009, 21:43
Контакт:
Пчела

Непрочитана порукаод Marija » 09 Сеп 2012, 13:47

Скоро свако зна да је мед веома користан извор хране, али је зато само мали број људи свестан изузетних способности његовог произвођача – пчеле. Као што знамо, извор хране за пчеле је биљни нектар који није могуће пронаћи током зиме. Из тог разлога, оне комбинују нектар прикупљен у лето, са нарочитом течношћу коју излучује њихово тело, производећи тако нови облик хране – мед – који складиште за надолазеће зимске месеце. Треба нагласити да је количина меда коју пчеле ускладиште много већа од њихових стварних потреба. Прво питање које долази на ум јесте зашто пчела прави “вишак производње”, који изгледа као губљење времена и енергије? Одговор на то питање сакривен је у “надахнућу” које је пчелу обдарило нарочитим способностима.

Пчела производи мед не само за себе, већ и за човека. Пчеле, као и многи други организми у природи, посвећене су да служе човеку.ИЗУЗЕТНА ОРГАНИЗАЦИЈА У КОШНИЦИПчеле живе у кошници, а њихова производња меда је заиста задивљујућа. Да извршимо анализу главних особина “друштвеног живота” код пчела, без улажења у ситне детаје. Пчеле морају да извршавају многе “задатке” и оне их изузетно организовано обављају. Регулисање влажности и вентилације: Влажност кошнице, која даје меду његов високи заштитни квалитет, мора се држати у одређеним границама. Ако је влажност испод или изнад тих граница, наступа кварење и губљење заштитних и хранљивих вредности меда. Такође, температура у кошници износи 35оЦ, током десет месеци у години. Да би се одржала температура и влажност у кошници унутар одређених граница, посебна група пчела преузима одговорност за “вентилацију”. Када је дан врућ, пчеле лако могу да проветре кошницу. У таквим приликама, пчеле које се причвршћују за дрвену структуру испуњавају улаз и махањем крилима хладе кошницу. У обичној кошници, ваздух

који улази са једне стране бива избачен на другу страну. Овај додатни вентилациони напор пчела проветрава ваздух у свим деловима кошнице.

Овај вентилациони систем такође штити кошнице од дима и загађеног ваздуха. Здравствени систем: Напори пчела да сачувају квалитет меда није ограничен само на регулацију влажности и топлоте. Савршени систем заштите који постоји унутар кошнице спречава неконтролисану продукцију бактерија. Главна сврха овог система је уклањање свих супстанци које би могле да изазову формирање бактерија. Основни принцип овог здравственог система јесте спречавање уласка страних супстанци у кошницу. Да би то било обезбеђено, два чувара увек се налазе на улазу у кошницу. Ако страна супстанца или инсект уђу у кошницу упркос овој мери предострожности, све пчеле се укључују у акцију избацивања незваног госта из кошнице.За веће стране објекте који се не могу одстранити из кошнице постоји други механизам заштите. Пчеле “балзамују” такве стране објекте. Оне производе супстанцу која се зове “прополис” (пчелина смола) помоћу које могу да изведу процес “балсамовања”. Производња пчелиње смоле одвија се додавањем посебно излученог састојка у смолу, који су пчеле прикупиле од дрвећа као што су бор, топола и акација. Пчелиња смола, такође, служи за попуњавање пукотина у кошници. Када је пчеле убаце у пукотине, смола се у додиру са ваздухом суши и формира чврсту површину. Она тако може да послужи као средство против свих облика спољних утицаја. Пчеле користе ту супстанцу током већег дела свог рада.

Већ у овом тренутку можемо поставити многа питања. Прополис има особину да не допушта живот било којој бактерији. То је препоручило прополис као идеалну супстанцу за балсамовање. Како пчеле знају да је ова супстанца идеална за балсамовање? Како је пчела у стању да произведе такву супстанцу, коју човек може да произведе само у лабораторијским условима и коришћењем технологије која захтева одређено знање из хемије? Како оне знају да угинули инсект изазива стварање бактерија и да ће балсамовање то спречити? Очигледно је да пчела не поседује никакво познавање тог предмета, нити познавање деловања лабораторије у свом телу. Пчела је само инсект величине 1 – 2 цм и она чини само оно за шта ју је Творац створио.

МАКСИМАЛНО СКЛАДИШТЕЊЕ УЗ МИНИМУМ МАТЕРИЈАЛА

Пчеле граде кошнице у којима може живети 80.000 пчела које заједно раде обликујући мале порције пчелињег воска. Све пчелиње ћелије потпуно су исте величине. Ово инжењерско чудо остварено је заједничким радом хиљада пчела. Пчеле користе ове ћелије за складиштење хране и збрињавање младих пчела.

Пчеле непрекидно, током неколико хиљада година, користе шестострану структуру за конструкцију ћелија у својој кошници. Задивљујуће је то што су се определиле за шестострану структуру пре него осмострану или петострану. Математичари су одгонетнули тајну -шестострана структура је најпогоднији геометријски облик за максимално искоришћење једног простора. Ако би ове воштане ћелије биле изграђене у другом облику, онда би нека подручја остала неискоришћена; тако би мање меда било ускладиштено и мањи број пчела имао би користи од њега.Ћелије у облику троугла и правоугаоника могу да приме исту количину меда као и шестостране ћелије. Међутим, између свих ових геометријских облика, шестострани облик има најмањи обим. Иако имају исту запремину, количина воска која је потребна за изградњу шестостране ћелије мања је него количина воска потребна за стварање троугласте или квадратне ћелије.

Закључак: Шестостране ћелије захтевају минималну количину воска у конструкцији складишта које може да прими максимални износ меда. Сигурно је да пчеле нису могле саме да дођу до овог закључка, који је човек добио после неколико сложених геометријских операција. Овим малим инсектима урођено је да користе шестострани облик, управо зато што су научене и “надахнуте” од стране свог Творца. Шестострани дизајн ћелија практичан је из многих разлога. Ћелије се слажу једна са другом и међусобно деле своје зидове. Ово опет осигурава максимално складиштење уз минимум воска. Иако су зидови ћелија танки, они су довољно снажни да носе неколико пута већу тежину од сопствене.

Као и у случају изградње зидова ћелије, пчеле, такође, користе принцип максималног очувања када одређују како ће изградити ивице дна. Саће кошница изграђено је у облику табле са два реда ћелија, који су окренути један насупрот другом. У том случају, постоји проблем спајања у тачки контакта две ћелије. Конструкција површине дна ових ћелија, комбиновањем три једнострана четвороугла, решава овај проблем. Када се три ћелије изграде на површини саћа, аутоматски се формира површина дна једне ћелије са друге стране.

Пошто је површина дна састављена од једностране четвороугаоне воштане плоче, исти метод примењен је и приликом стварања удубљења на дну ових ћелија. На тај начин повећава се запремина ћелије, а самим тим и количина ускладиштеног меда.ДРУГЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ЋЕЛИЈА САЋА

Угао нагнутости ћелија је следећа ствар коју пчеле узимају у обзир приликом изградње својих ћелија. Издизањем ћелија под углом од 13 степени са сваке стране, оне обезбеђују да ћелије не буду паралелне са тлом. Тако мед не истиче кроз отвор ћелија. Пчеле су за време рада поређане у облику круга и окупљене као заједница у облику грозда. На тај начин обезбеђују потребну температуру за производњу смоле. Сићушне кесе у њиховим стомацима производе провидну течност која истиче и учвршћује танке слојеве смоле. Пчеле сакупљају ову смолу помоћу малих кука на својим ногама. Оне стављају смолу у своја уста, жваћу је и прерађују све док довољно не омекша да би се могла употребити приликом обликовања ћелија. Мноштво пчела заједно ради у напору да обезбеде потребну температуру радног места на којој ће смола бити мека и растегљива.

Потребно је истаћи још једну занимљиву појаву: конструкција саћа почиње од горње стране кошнице и наставља се истовремено у два или три одвојена реда на доњој страни. Како се плоча са ћелијама саћа шири у два различита правца, најпре се спаја дно ова два реда. Овај процес остварен је на задивљујући начин. Дакле, није могуће уочити да је саће у ствари састављено од три раздвојена дела. Плоча са ћелијама саћа, која је истовремено започета из различитих праваца, тако је савршено уређена, да иако постоје хиљаде различитих углова у овој структури, она изгледа као јединствен комад. За такву конструкцију, пчелама је потребно да унапред израчунају растојања између почетне тачке и тачака спајања, а онда у складу са тим да одреде величину ћелија. Како је могуће да пчеле изврше тако савршен прорачун? То је одувек одушевљавало научнике.

Очигледно је да није много разумно претпоставити да су пчеле саме решиле овај задатак, који би човек тешко могао да обави. У овај посао укључена је тако савршена и прецизна организација да је немогуће и помислити да су то пчеле заиста саме учиниле. Међутим, како су оне то успеле? Један еволуциониста је нагласио да је тако нешто постигнуто уз помоћ “инстинкта”. Какав је то “инстинкт” који у исто време може да покрене хиљаде пчела и учини да заједнички обаве задатак? Тако нешто не би било довољно, чак и када би свака пчела радила управљајући се према сопственом “инстинкту”, пошто оно што оне раде треба да буде остварено међусобним инстинктом, јер само тако може бити постигнут овај изузетан резултат.

Да би то учиниле, оне морају бити усмерене једним “инстинктом” који долази из јединственог извора. Пчеле које почињу изградњу са различитих места, комбинују своје раздвојене послове, без остављања икаквих шупљина и чине да све ћелије буду једнако изграђене у савршеној шестостраној структури, сигурно морају да примају “инстинктивне” поруке из једног истог извора!

Није корисно инсистирати само на термину “инстинкт” с циљем да се прикрију јасне истине. Пчеле су вођене из јединственог извора и зато успевају да успешно обаве ове тако сложене задатке. То

није инстинкт, термин без дефиниције који усмерава пчеле, већ “надахнуће” које су добиле од стране свог Творца. Оно што чине ове мале животиње јесте примена програма који је Творац успоставио посебно за њих.

КАКО ПЧЕЛЕ ОДРЕЂУЈУ ПРАВАЦ СВОГ КРЕТАЊА

Пчеле обично прелећу велика растојања и врше преглед великих области у потрази за храном. Оне прикупљају биљни полен и састојке меда на удаљености од 800 метара од кошнице. Пчела која нађе медоносне биљке, враћа се својој кошници да остале пчеле обавести о откривеном месту. Како ће ова пчела објаснити другим пчелама у кошници где се налази место на коме има медоносног биља?

Помоћу плеса!… Пчела која се врати у кошницу почиње да плеше. Овај плес представља облик упућивања поруке који она користи да остале пчеле упути у налазиште биљака чији цвет носи нектар. Овај плес, који пчела понавља више пута, обухвата све информације о правцу у коме се налазе медоносне биљке, удаљеност тог места, као и остале детаље о извору хране који су потребни да би пчеле доспеле до њега. Овај плес, у облику броја “8”, пчела стално понавља (види слику на претходној страни). Приликом прављења средњег дела броја “8” пчела маше репом и прави цик-цак покрете. Угао између цик-цак покрета и линије између Сунца и кошнице даје тачан правац у коме се налази извор хране (види горњу слику).

Међутим, само познавање правца у коме се налази извор хране није довољно обавештење. Пчелама је такође потребно да “знају” колико дуго треба да путују да би прикупиле састојке за мед, тако да када се пчела врати са извора хране она одређеним покретима тела “казује” другим пчелама растојање до цветног полена. Она то чини тресењем доњег дела свог тела и стварањем ваздушних струја. На пример, да би “описала” растојање од 250 метара, она тресе доњим делом свог тела 5 пута током пола минута. На тај начин, тачан положај извора хране детаљно је одређен, односно прецизно је одређено његово растојање и оријентација. Ако пут до извора хране у оба смера захтева много времена, то је нови проблем који очекује пчелу у њеном лету. Пошто пчела

може да опише извор хране само у односу на Сунце, док се врати у кошницу Сунце се већ померило за један степен на свака четири минута. На тај начин, пчела ће направити грешку од једног степена на свака четири минута док буде летела до кошнице и док буде обавештавала друге пчеле. Зачуђујуће је да пчела уопште не познаје тај проблем. Пчела има очи које су изграђене од неколико хиљада малих шестостраних сочива. Свако сочиво одређује веома уско подручје, на сличан начин као и телескоп. Када погледа у правцу Сунца, у одређено време током дана, пчела увек може да пронађе локацију до које је летела. Пчела је у стању да направи такав прорачун анализирајући промену јачине Сунчеве светлости у односу на време у дану. Исто тако, пчела, када стигне у кошницу, без грешке одређује правац до утврђене локације, прављењем корекције у информацији у односу на положај Сунца.МЕТОД ОЗНАЧАВАЊА ЦВЕЋАКада уочи цвет, пчела може одмах да препозна да ли је нека друга пчела узимала нектар са њега, и у том случају одмах га напушта. На тај начин, она штеди и време и енергију. Међутим, како пчела, без суштања на цвет, препознаје да је нектар већ раније узет?

То је могуће зато што је пчела, која је тај цвет раније посетила, оставила као ознаку капљицу са специјалним мирисом. Кад се друга пчела приближи том истом цвету, она осети мирис и “дознаје” да цвет није за употребу, па одлази на други цвет. Тако пчела не губи време на истом цвету.

КОРИСНОСТ МЕДА

Да ли знате какав је извор хране мед, који је Бог понудио људима преко тих малих инсеката? Мед се састоји од шећера, глукозе и фруктозе, и минерала као што су магнезијум, калијум, калцијум, натријум-хлорид, сумпор, гвожђе и фосфати. Он садржи витамине Б1, Б2, Ц, Б6, Б5 и Б3, а концентрација свега наведеног зависи од квалитета нектара и полена. Мед у малим количинама садржи и бакар, јод и цинк. Поред свега, у њему се налази и неколико врста хормона.

Мед је дат од стране Бога као нешто добро за човека. Ова чињеница научно је потврђена. Откривено је да мед, краљевски желе, полен и прополис (пчелина смола) лече многе болести. Мед је коришћен у лечењу пацијената који имају мрену на оку. Од 2094 пацијената у потпуности је било излечено 2002. Пчелина смола, такође, помаже у лечењу многих болести као што су проблеми коже, венеричне болести и многи други поремећаји.

У данашње време, пчеларство и производи од пчела отварају нову грану за истраживање у земљама са развијеном науком. Навешћемо још неке предности меда:

Лакше се вари: Пошто молекули шећера из меда могу да се претварају у друге шећере (то јест, фруктоза у глукозу), мед се, упркос својој високој киселости, лакше вари и код људи са најосетљивијим стомаком. Он помаже бубрезима и цревима да боље функционишу. Има ниску калоријску вредност: Следећи квалитет меда огледа се у поређењу са истом количином шећера – он даје телу 40% мање калорија. Иако мед даје телу велику енергију, он му не повећава тежину.

Брзо улази у крв: Када се помеша са млаком водом, мед за седам минута доспева у крвоток. Слободни молекули шећера из меда побољшавају функције мозга, јер је мозак највећи потрошач шећера.Помаже у изградњи крви: Мед обезбеђује важан део енергије која је потребна телу за изградњу крви. Поред тога, он помаже у пречишћавању крви. Мед има одређене позитивне ефекте у регулисањуи олакшавању циркулације крви. Он такође делује као заштита против капиларних проблема и артериосклерозе.

Уништава бактерије: Ово бактерицидно (убија бактерије) својство меда названо је “инхибициони ефекат”. Експерименти извршени са медом показују да се његова бактерицидна својства повећавају два пута, када се разблажи са водом. Веома је занимљиво запазити да пчеле одговорне за надгледање, хране новорођене пчеле у колонији разблаженим медом. Како оне знају за то својство меда?

Краљевски желе: Краљевски желе је супстанца коју пчеле производе унутар кошнице. Ова хранљива супстанца садржи шећер, протеине, масноће и мноштво витамина. Она је корисна у отклањању тегоба проузрокованих слабљењем појединих органа или целог тела. Очигледно је да је мед, који пчеле производе у много већим количинама него што им је потребно, намењен и човеку. Очигледно је, такође, да пчеле један овакав невероватан задатак не могу “саме по себи” извршити.

http://sestodnev.com/2012/03/08/%D0%BF% ... %BB%D0%B0/

http://nbf.pl‎

Повратак на “Животиње”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 8 госта

cron