www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Прва недеља живота ваше бебе

Уредник:meteori

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:
Прва недеља живота ваше бебе

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:28

Kako raste vaša beba

Tokom ove nedelje vaša beba će nastaviti da se prilagođava novom svetu, što za nju nije nimalo prijatan posao. Ipak, ne brinite, vremenom će se snaći. Primetićete da će vaša beba početi da pomera noge i ruke na nekoordinisan način. Uskoro, najverovatnije krajem prvog meseca, njeni pokreti će postati lakši, kako bude tekao razvoj mišića. Jedine aktivnosti koje za sada možete da očekujete od bebe su sisanje i povremeno bljuckanje.

Da li vaša beba glasno diše? Puno vazduha koji prolazi kroz izuzetno mala pluća »u saradnji« sa nekoliko slojeva odeće predstavlja pravi podvig za nesmetano disanje malih beba. Raskomotite bebu malo i ne zaboravite da joj u toplom okruženju nije potrebna slojevita odeća.

Kako da znate da li vaša beba jede dovoljno mleka

Mame, ukoliko dojite, još uvek ćete se tokom ove nedelje uhodavati. Budite strpljive – potrebno je malo vremena da savladate ovu plemenitu tehniku. Mame uvek brinu da li njihove bebe dobijaju dovoljno mleka. Evo jednog saveta: Ukoliko vašu bebu dojite ii hranite veštačkim mlekom na svaka dva do tri sata u prve dve do tri nedelje, ili ukoliko dobija najmanje osam obroka za 24 časa, onda najverovatnije dobija svo mleko koje joj je potrebno.

Hranite vašu bebu onoliko puta koliko zatraži da jede. Za sada neće postojati nikakva rutina u dojenju, jer je vaša beba premala i tek se navikava na novu sredinu i vašu hranu.

Stručnjaci za laktaciju (dojenje) i pedijatri mogu utvrditi da li vaša beba dovoljno jede prateći rast njene telesne težine. Novorođenčad normalno izgube između pet i deset odsto svoje težine nakon rođenja, a taj gubitak nadoknade uglavnom nakon dve nedelje života. Uobičajeno je da dete počne da dobija na težini nakon petog dana života.

Postoje određeni načini da se utvrdi da li vaše dete dobija dovoljno mleka, kao što postoje i signali koji ukazuju na to da morate vašem detetu davati više hrane.

Znaci da je sve u redu su sledeći:

• Beba jede najmanje na svaka dva ili tri sata ili oko osam puta tokom 24 časa.

• Beba ima zlatno-braon stolice.

• Broj mokrih pelena počinje da se povećava nakon petog dana života i tokom 24 sata beba napuni oko osam pelena.

• Možete čuti vašu bebu kako guta tokom dojenja (ukoliko je soba tiha).

• Vaše grudi se isprazne i budu mekše nakon dojenja.

• Beba ima lepu i ujednačenu boju kože.

Znaci koji ukazuju da beba ne dobija dovoljno mleka:

• Beba prestaje da jede nakon deset minuta ili manje.

• Retko čujete da beba guta.

• Vaše dojke nisu mekše nakon dojenja.

• Beba je često iritirana ili letargična većinom vremena.

• Beba kvasi manje od šest pelena dnevno nakon pet dana života.

• Beba ima male tamne stolice.

• Postaje više žuta u licu, umesto bleđa nakon prve nedelje života.

• Beba ne dobija zaokrugljenu glavu nakon treće nedelje života.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih znakova, obavezno se javite vašem pedijatru.

Jedna od najtežih stvari vezanih za početak dojenja je samopouzdanje majke i njena uverenost da pruža svom detetu dovoljno mleka. Budite bez brige, ukoliko vam dete lepo sisa i dobro napreduje, to ćete same najbolje uočiti, ali ukoliko imate bilo kakve sumnje nemojte oklevati, već obavezno se obratite pedijatrijskoj sestri ili pedijatru kako biste se dodano konsultovali oko načina dojenja. U tom slučaju, najverovatnije će pedijatrijska sestra doći kod vas i posmatrati kako dojite bebu. Ukoliko ima potrebe za nekom korekcijom, ona će je obaviti na licu mesta i dati vam sve potrebne savete za uspešno dojenje.

Na šta da obratite pažnju ove nedelje?
Kako da budete sigurni da li je beba dovoljno pokrivena tokom noći

Generalno gledano, oblačenje i pokrivanje vaše bebe trebalo bi da bude onako kako to činite i kada ste vi u pitanju. Mnogi roditelji misle da je bebe potrebno više oblačiti nego odrasle, ali to nije istina. Možete da proverite toplotu bebinih stopala i glave, kako bi se uverili da joj nije hladno. Naravno, dobro pogledajte svoje dete. Ukoliko na njenoj koži postoje crvenkasti pečati, ili su joj ekstremiteti hladniji, možete je dodatno pokriti i utopliti joj glavu i stopala (to su predeli tela gde hladnoća prvo “udara”). U tu svrhu možete koristiti vreće za spavanje ili tople pižame.

Ukoliko je vašoj bebi vruće ili se znoji, to je jasan signal da je previše obučena. Takva stanja mogu dovesti do iritacije kože, pa je najbolje da bebu oslobodite suvišne odeće i njenom telu omogućite da “diše” tokom spavanja.

Kako da od starta uspostavite dobre navike vezane za spavanje

Kada je beba veoma mala, tj, kada je stara tek nedelju dana, ona će spavati svaki put kada je nahranite i presvučete. Ono što vi možete da uradite kako biste bebi omogućili pravilan san je da je dovoljno nahranite i obavezno stavite da podrigne. Podrigivanje će bebi omogućiti da nesmetano zaspi i svari mleko koje je popila. Naviknite dete na rutinu presvlačenja, hranjenja i podrgivanja, pa će beba i kada bude bila starija lako moći da zaspi posle obroka.

Kako da se izborite sa manjkom sna

Tokom prve nedelje života bebe, vama će biti potrebno puno odmora, pogotovo jer je i vašem telu, nakon porođaja potreban oporavak. Najbolje bi bilo da u prvih nekoliko nedelja imate pomoć neke osobe koja će se brinuti o kućnim poslovima. Na taj način, vi ćete moći, barem u ovom najranijem periodu života bebe da se odmarate kada i ona. Ukoliko ste u mogućnosti, spavajte kada i vaša beba. Ukoliko ne možete da zaspite (u šta sumnjamo) onda se barem odmarajte. Na taj način imaćete više snage za poslove oko bebe koji se ciklično smenjuju tokom dana.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Кутак за бебице”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 7 госта