www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Дојење као лек

Уредник:meteori

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:
Дојење као лек

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:02

Da li bebe koje se doje manje oboljevaju?

Da definitivno. Dojenje štiti od čestih infekcija, posebno proliva (dijareje) i bolesti respiratornih organa. Čak i u najboljim higijenskim uslovima bebe koje se hrane veštačkom hranom su 5 puta podložnije dijareji. Dojenje smanjuje mogućnost da beba dobije infekciju urinarnog trakta, što može dovesti do bolesti bubrega ili ušnu infekciju koja može dovesti do gubitka sluha.

Ali moja drugarica je dojila dete, a ono se ipak razbolelo.

Naravno, neke bebe koje su dojene dobijaju infekcije, ali u većini slučajeva to nisu neke jake infekcije. Ne zaboravite da što je beba osetljivija i slabija to joj je više potrebno majčino mleko..

Znači dojenje je kao lek?

Da, dojenje sprečava razvoj bolesti u kasnijem dobu. Dojenje umanjuje rizik razvoja dečijeg dijabetesa (šećerne bolesti). Dojenje na zahtev deteta može da odloži alergije kao što su astma ili ekcem. Deca koja su dojena imaju bolju inteligenciju. To je naročito izraženo kod nedonoščadi koja su dobijala samo majčino mleko. Bebe koje su dojene imaju mnogo bolji imunitet. Studije pokazuju da dojenje smanjuje mogućnost formiranja loših zuba, lošeg vida, nekih dečijih kancera, povišenog krvnog pritiska i nekih srčanih oboljenja kasnije u životu.

Neka proučavanja pokazuju da što duže žena doji svoje dete smanjuje se mogućnost za tumor na jajnicima i rak dojke u premenopauzi i za oboljenja kostiju (osteoporosis) i za prelome kuka u starosti. Majkama dijabetičarima je potrebno manje insulina za vreme dok doje svoje bebe.

Dojenje štiti od:

Proliva

Infekcija organa za disanje

Infekcija mokraćnih puteva

Infekcija srednjeg uva

Šećerne bolesti

Astme, alergija i ekcema

Stres i dojenje

Ljudi kažu da usled stresa prestaje stvaranje mleka, kako je onda moguće dojenje za vreme stresnih situacija?

Osim u poslednje vreme, kada su mnoge žene dovele pod sumnju svoju mogućnost da doje, majke su vekovima dojenjem hranile svoju decu za veme gladi i ratova i na taj način spašavale njihove živote. Naravno da u sredinama gde preovladava hranjenje na flašicu i gde je smanjeno samopouzdanje žene da može da doji, stvaranje mleka je još više smanjeno u stresnim situacijama. Oni koji su trebali da im pruže pomoć nisu shvatili da se nuđenjem veštačkog mleka i flašica uništava samopouzdanje majki, što onemogućuje bebe da sisanjem stimulišu lučenje mleka. Tako se samo uvećava rizik od mnogih bolesti.

Ako razumete kako funkcioniše telo žene uprkos stresu, onda možete da pomognete i sebi i drugima da se nose sa teškim situacijama. Stres nema nikakvog uticaja na hormon koji luči mleko (prolaktin), ali može da ima privremeni uticaj na hormon koji pomaže mleku da poteče (oksitocin). Privremeno zaustavljanje ovog refleksa je koristan biološki mehanizam koji sprečava da mleko samo poteče (iscuri), i tako se izgubi u teškim trenucima.

Stres je uvek bio sastavni deo ljudskog života. Da je stres ugrozio (prekinuo) dojenje ljudski rod se nikada ne bi razvijao. Zamislite situaciju iz praistorije kada su majke često bežale sa svojim detetom od divljih životinja. Za njih je bilo vrlo bitno da im mleko prestane teći (ne iscuri) dok trče. Ali čim bi majka sa svojim čedom stigla do skloništa mleko bi ponovo poteklo.

Mi znamo da su znaci straha: suva usta, ubrzani rad srca, hladna stopala i drhtanje. Ovi znaci oslabe posle nekog vremena čak i ako se uzrok straha nastavi. Isto se dešava sa oksitocinom: tok mleka može prestatii na kratko kada ste u baš velikom šoku, ali i ako uzrok šoka potraje, mleko će teći sve dok prinosite svoju bebu da doji.

Sistem za lučenje mleka je vrlo izdržljiv. Refleks lučenja oksitocina je jako osetljiv: može da prestane privremeno, ali se jako brzo ponovo oslobađa. Svima nam je potreban komfor i uteha za vreme stresnih situacija. Zamolite nekoga da vam nežno izmasira leđa. Ovo može da pomogne oslobađanju oksitocina, što će uz pomoć bebinog sisanja, biti dovoljan stimulans da mleko ponovo poteče.

Kada dojite i vi i vaše dete osećate nežnost zbog bliskog kontakta. To vašoj bebi daje sigurnost i sprečava emocionalne i psihičke traume koje se mogu javiti u stresnim situacijama. Hormoni koji se aktiviraju tokom dojenja pomažu majkama da se osećaju mirnije i sigurnije.

Najvažnija stvar koju moraju da upamte lekari, vaša porodica i prijatelji je da samo par minuta utehe i podsticanja samopouzdanja može da utiče na to da mleko ponovo krene i da zaštiti zdravlje bebe.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Re: Дојење као лек

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:30

Три принципа правилног дојења

- Dojenje ne izaiziva bol - princip dobrog pripajanja bebe na dojku.

- Omogućite bebi da sisa onoliko koliko ona želi - princip proizvodnje i potražnje mleka.

- Budite uvereni da možete podariti bebi onoliko mleka koliko joj je potrebno - princip samopouzdanja.

Prvi princip dojenja: dobro pripajanje na dojku

Kada shvatimo princip dobrog pripajanja deteta na dojku možemo biti sigurni da će dojenje započeti kako treba, da ćemo time sprečiti najčešće probleme i omogućiti da se dojenje pravilno odvija.

Zašto se svaka beba ne može dobro pripiti na dojku?

Dobar položaj vodi dobrom pripijanju.

Sada znate kako se beba hrani: beba se stimuliše da sisa kada usnama dodirne vašu bradavicu. Ona onda otvori jako usta, obuhvati ustima bradavicu sa delom dojke oko bradavice i počne da sisa.

Zbog čega beba to ne radi uvek pravilno?

Najčešći razlog za to je da majka ne drži uvek bebu u položaju koji može da omogući najbolji kontakt. Na primer ako se beba drži suviše visoko ili suviše sa strane, ona ne može da usmeri svoja usta tamo gde treba. Ovo se najčešće dešava majkama kojima je to prvo dete ili majkama koje su ranije hranile decu na flašicu. Međutim svaka beba je različita, tako da je čak i iskusnim majkama ponekad potrebna pomoć. Navešćemo nekoliko najbitnijih stvari za dobar položaj i dobro pripijanje na dojku:

Sedite ili lezite tamo gde vam je najudobnije.

1. Telo i glava vaše bebe treba da bude u pravoj liniji. Bez obzira da li bebu držite sa strane ili uspravno ona uvek treba da bude licem i telom okrenuta ka vama. Beba ne može da sisa ili guta lepo ako joj je glava okrenuta na stranu ili ako drži ruku ispred lica. Pokušajte vi da pijete dok vam je glava okrenuta na stranu i videćete da to nije baš lako.

2. Lice vaše bebe treba da bude okrenuto ka vašoj dojci, a nos treba da joj bude u ravni sa bradavicom. Na taj način beba može da obuhvati veći deo dojke (areolu) okolo bradavice. Kada beba dodirne usnama bradavicu ona instinktivno otvara usta. Beba treba da obuhvati areolu više odozdo nego odozdo.

3. Držite vašu bebu blizu vašeg tela, tako da ona može slobodno da zahvati dojku. Uvek prinesite bebu dojci, a ne dojku bebi. Nemojte se povijati unapred jer to može izazvati bolove u leđima.

4. Ako je beba tek rođena onda joj pridržavajte celo telo, a ne samo glavu i ramena. To joj omogućava da ostane blizu, ali i da istovremeno slobodno pomera vrat i glavu.

5. Ako mislite da treba da pridržite grudi, obuhvatite dojku sa donje strane slobodnom rukom. Uradite to celom rukom, a ne samo sa dva prsta (ne držite prste kao makaze), jer na taj način možete izvući dojku bebi iz usta i pokvariti dobro pripajanje. Mnoge žene to rade jer misle da beba ne može slobodno da diše dok sisa. Međutim priroda se pobrinula da se nozdrve bebe usmeravaju na stranu da bi ona mogla slobodno da diše dok sisa. Beba može da izgleda kao da je zgnječena ispod dojke, ali to je dobro. Sve dok može slobodno da pomera glavu beba će sama naći položaj koji joj najviše odgovara da slobodno diše.

Ako isključivo dojite vašu bebu kada i koliko ona želi, i ako je vaša beba zdrava i raste, a vaše grudi ne bole, onda sve radite pravilno, bez obzira kakav položaj koristite.

Ponekad je teško da privijete bebu uz sebe zbog pelena i odeće.

Da biste poboljšali dojenje korisno je da raspovijete bebu. Ako je hladno obavijte šal oko vas i vaše bebe. Toplina vašeg tela ugrejaće i bebu. Uzana odeća oko glave ili čvrsto povijena pelena sprečava bebu da slobodno pomera vrat, a time i pravilno pripijanje. Kod beba koje su tesno povijene postoji veći rizik od infekcija respiratornih organa. Ako beba može slobodno da pomiče ruke i noge, ona će imati bolji fizički razvoj. Kretanjem se beba zagreva jer joj se i cirkulacija poboljšava. Neka je vaša beba umotana dovoljno toplo, ali komotno. Slojevi komotne odeće zadržavaju više vazduha, tako da je i vašoj bebi toplije.

Tesna odeća može da spreči lako dojenje.

Čak i ako je beba zauzela dobar položaj, kako mogu biti sigurna da ću imati dovoljno mleka?

Drugi princip dojenja - princip proizvodnje i potražnje

Kada beba sisa, ona na taj način šalje informaciju vašem mozgu koliko joj je mleka potrebno. Ako je danas više gladna nego juče, ona će i više sisati. Kao odgovor na povećano sisanje, vaš mozak šalje više hormona koji luči mleko. To je sistem ponude i potražnje. Ako je beba odvojena od vas ili ako nema dobar položaj ona ne može da stimuliše proizvodnju mleka u količini koja joj je potrebna. Ako je stomak vaše bebe prepun drugih tečnosti, onda ona neće sisati tako energično i time će se proizvodnja mleka smanjiti. Ako bebi date cuclu, posebno u prvim danima, ona će možda prestati da stimuliše vašu dojku dovoljno.

Majčino mleko sadrži supstancu koja se zove inhibitor. Ako u dojci ima mleka, onda inhibitor šalje poruku vašem telu da smanji proizvodnju mleka. Ukoliko beba ne posisa mleko, inhibitor je tu da zaustavi dalju proizvodnju. Znači, proizvodnja (lučenje) mleka u dojki se smanjuje zbog smanjene potrošnje i zaustavljanja mleka u dojki, a ne zbog uklanjanja mleka sisanjem bebe ili izmlazanjem dojki. Mnoge žene misle da njihovo telo ne može da proizvede dovoljno mleka, što im čak govore i neki lekar, ali to je greška. U stvari žena može da proizvede mnogo više mleka nego što je bebi potrebno. Telo svake žene je formirano tako da može da hrani blizance, tako da ishrana samo jednog deteta nije nikakav problem, ukoliko se uskladite sa zahtevima vaše bebe. Ako beba želi da sisa često, onda ona naređuje sistemu za lučenje mleka da poveća proizvodnju; kroz nekoliko dana njeni zahtevi će biti ispunjeni. Davanje druge hrane ili tečnosti ometa jasne poruke koje beba šalje telu svoje majke.

Da li se mleko menja u toku dojenja?

Bebe znaju šta im je potrebno. Kao i odrasli i one znaju da treba da se zadovolji žeđ pre nego što se pređe na jaču hranu. Mleko koje beba dobija na početku podoja (prvo mleko) ima mnogo više vode i laktoze (mlečnog šećera). Mleko dobija sve veći procenat masti kako podoj odmiče (poslednje mleko). Ako bebu odvojite od dojke pre nego što ona sama spontano prekine da sisa, onda ona neće dobiti dovoljno ovog masnijeg mleka. Ako joj ponudite drugu dojku pre nego što beba želi da prekine sa prvom, onda dobija po drugi put prvo mleko. Ova neravnoteža u ishrani može dovesti do umora, nezadovoljstva bebe koje je propraćeo bolom, grčevima u stomaku i gasovima.

Uvek dozvolite bebi da prekine sa sisanjem kada njoj to odgovara

Ali ja sam mislila da bebu treba hraniti sa obe dojke?

To nije kruto pravilo. Radite ono što odgovara vašoj bebi i vama. Ponudite joj i drugu dojku, ali ne brinite se ako ona odbija. Neke bebe požele i drugu dojku, a neke ne. Neke bebe žele jednu za jedan obrok, a neke dve. Mnoge bebe menjaju svoje navike kako rastu i razvijaju se. Apetit bebe se povećava shodno njenim potrebama. Dozvoljavanje bebi da jede kada i koliiko ona to želi se zove ishrana na zahtev deteta. Kada dozvolimo bebi da ona svojim sisanjem rukovodi dojenjem, onda se luči najbolje mleko, a beba je zadovoljna, manje plače i više raste.

Treći princip dojenja: samopouzdanje majke.

U starijim vremenima žene su nesvesno znale osnovne principe dojenja i oslanjale se na to da će imati dovoljno mleka. Moderne žene često nemaju dovoljno samopouzdanja u svoju sposobnost da doje. Mnoge žene su čule od svojih majki o problemima dojenja koji su bili rezultat pogrešnih medicinskih saveta. Možda vi ne poznajete nikoga ko je uspešno dojio svoje dete, pa vam je teško da poverujete da vi to možete.

Majke koje doje mogu da podrže jedna drugu. Ako pomažete nekoj majci zapamtite da su ohrabrenje i nežnost važni koliko i dobre informacije. Vaše uveravanje da je ona sposobna da doji je od vitalnog značaja. Nikada nemojte da je kritikujete. Saslušajte sve što ima da vam se kaže, saosećajte sa njom i nikada nemojte da je preopteretite sa savetima.

Jedan ali vredan savet može biti korisniji od celog predavanja

Višestruki porođaji

Sve gore navedene informacije se odnose i na višestruke porođaje. Blizanci daju duplu stimulaciju; sve dok su oni u dobrom položaju vi ćete lučiti dovoljnu količinu mleka. Majke su dojile trojke, čak i četvorke. Majkama koje imaju dvojke ili trojke je potrebna praktična pomoć da bi izašle na kraj sa dodatnim poslom oko održavanja higijene i nege dece.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Re: Дојење као лек

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:31

za pravilno dojenje

Da li svaka žena može da doji?

Velika većina žena može da doji, ali na žalost postoje mnogi ustaljeni običaji koji ugrožavaju dojenje. Ovaj vek je po prvi put doveo do toga da se jedan prirodni mehanizam, kao što je dojenje izgubi u velikoj meri. Pogrešne ideje su dospele čak i u medicinske udžbenike. Razdvajanje majke i bebe posle porođaja, ishrana po utvrđenoj šemi, davanje na flašicu veštačkog mleka, čajeva ili neke druge tečnosti, postali su ustaljena praksa koja je neminovno dovela do poremećaja dojenja i smanjenja zaliha majčinog mleka.

Postupci koji mogu da ugroze dojenje:

Razdvajanje majke i bebe tokom boravka u porodilištu i kasnije;

Zakasneli prvi podoj;

Smanjivanje učestalosti podoja;

Pranje bradavica pre i posle podoja;

Ishrana po utvrđenom rasporedu;

Odvajanje bebe od dojke pre nego što se zasiti;

Davanje nekih drugih tečnosti pre prvog podoja;

Davanje dodatnih obroka ili veštačkog mleka;

Davanje obične vode, zaslađene vode ili čajeva između obroka;

Pogrešni saveti koji dovode da majka posumnja u svoju sposobnost da uspešno doji;

Davanje besplatnih uzoraka veštačkog mleka za bebe porodilištima ili majkama;

Izolacija majke od onih koji podržavaju dojenje;

Upotreba štitnika za bradavice, cucli, flašica;

Upotreba lekova u toku porođaja koji mogu da uspavaju dete.

Postupci koji omogućavaju pravilno dojenje:

Prvi podoj pola sata nakon rođenja;

Blizak telesni kontakt između majke i deteta;

Pravilan položaj za dojenje koji omogućuje blizak kontakt deteta sa dojkom;

Dojenje na zahtev deteta - kada god dete zatraži;

Omogućavanje detetu da spontano prestane sa sisanjem kada ono misli da je dosta;

Dojenje na zahtev deteta i danju i noću bez davanja flašica i cucli ili neke druge hrane ili tečnosti;

Jačanje samopouzdanja majke putem pružanja nežnosti, razumevanja i ohrabrivanja;

Održavanje kontakata sa ljudima koji pružaju emocionalnu podršku majkama da doje;

Izbegavanje flašica, cucli i štitnika za bradavice;

Izbegavanje upotrebe krema za bradavice;

Izbegavanje čestog korišćenja sapuna za pranje dojki, osim prilikom normalnog dnevnog kupanja.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Re: Дојење као лек

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:31

Zbog čega je dojenje tako važno?

Dojenje je najbolji način ishrane za zdravlje, rast i razvoj deteta. Majčino mleko je mnogo vrednije od bilo kojeg drugog proizvoda koji se daje kao zamena za majčino mleko. Ono sadrži uravnotežen odnos hranljivih materija i sastojaka za odbranu od infekcija, idealno prilagođen potrebama vašeg deteta. Beba koja je dojena dobija najvredniju hranu koja joj najviše odgovara. Zato, beba milionera koja se hrani veštačkim mlekom ima lošiju ishranu od bebe iz najsiromašnije porodice koju doji njena majka.

Da li je veštačko mleko podjednako dobro kao i dojenje?

Veštačku ishranu beba zamenama za majčino mleko mlekom i flašicama promovišu komercijalne kompanije isključivo zbog zarade. To šteti dojenju. Čak nas i neki stručnjaci ubeđuju da je veštačka ishrana dobra koliko i dojenje, pa nas to navodi da pomislimo da je to moderno i bezbedno. Veštačka ishrana izaziva zdravstvene probleme i u normalnim okolnostima, a u vanrednim situacijama i rizik se samo uvećava. Veštački proizvedena mleka za bebe (koja se još nazivaju i formula za odojčad, zamena za majčino mleko) nikada ne mogu da se porede sa majčinim mlekom, čak i ako su napravljena uz pomoć najrazvijenijih naučnih metoda. Ova mleka ne sadrže sastojke koji služe za zaštitu od infekcija. Čak i ako bi proizvođač uspeo da prekopira ljudsko mleko, ono nikada ne može da bude dobro za svako dete, jer se majčino mleko menja u skladu sa potrebama deteta. Kolostrum, prvo majčino mleko koje je gusto i žuto deluje kao prva imunizacija i sadrži super dozu antitela i vitamina. Kolostrum pomaže pri eliminaciji prve stolice kod deteta. Kolostrum se menja u zrelo mleko prateći potrebe novorođenčeta. Majčino mleko stalno prilgođava svoj sastav uzrastu deteta.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Re: Дојење као лек

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:32

Дојење близанаца

Ukoliko imate blizance, vaše telo će morati da odgovori na zahtev za dojenje dve bebe i u najvećem broju slučajeva, moći će da ponudi dovoljnu količinu mleka za normalan podoj oba deteta.
Kao što je poznato, proizvodnja majčinog mleka funkcioniše na principu potražnje. Budite uvereni da je vaše telo sasvim sposobno da proizvede dovoljne količine mleka za dvoje, a ukoliko imate trojke, i za troje dece.
Pre svega trebalo bi da donesete odluku o tome da li želite svoju decu da dojite istovremeno, ili svako dete posebno. Ukoliko želite da dojite bebe u isto vreme, lakše ćete se organizovati, a bebe će se navići na «zajedničko ručavanje». Međutim, kada budu malo veće, možda će jedno dete promeniti ritam hranjenja, pa ćete morati decu da dojite u različito vreme. To je takođe uobičajeno, jer, ne zaboravite svaka beba je različita i ima svoj tempo razvoja.
Korisno je da pokušate da svakom detetu ponudite obe dojke. Ako svakom detetu dajete obe dojke, nadoknadićete različite potrebe beba. Naprimer, ako jedna beba voli da jede više od druge, menjanjem dojki kod svakog obroka održaćete jednake zalihe mleka u dojkama.
Ne moramo ni da vam kažemo da će vam pomoć drugih osoba, pogotovo u početku, biti od velike koristi. Posle porođaja, počinje za majku veoma naporan period, a napor se udvostručuje ukoliko su u u kuću stigle dvojke. Kako je mami preko potreban odmor, nije loša ideja osloboditi je na neko vreme kućnih obaveza (tu uskaču svi – od rodbine do prijatelja). Odmornija majka će moći da ima više snage za negu blizanaca, kao i za njihovo nesmetano dojenje.
Mamama koje doje blizance potrebna je dobra ishrana. Ne zaboravite da ćete morati da unosite mnogo više kalorija, tj., da jedete raznovrsniju hranu, i da pijete znatno više tečnosti kako bi proizvodnja mleka bila neometana.
Ukoliko primetite da količina mleka za podoj nije dovoljna, uvedite adaptirano mleko kako dodatak dojenju. Pritom, ne zaboravite da rotirate decu, tako da se svaka beba najvećim delom hrani majčinim mlekom, a manjim na flašicu.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

sanjica980

Re: Дојење као лек

Непрочитана порукаод sanjica980 » 19 Мај 2008, 17:04

ja sam za dojenje!Moja beba je dojila samo prvih 40-dana,razlog,mama nije imala dovoljno mleka,pa smo presli na adaptirano mleko.
Srecom dopalo mu se i tako je i dan danas,bogu hvala pa nije imao zdravstvenih problema


http://nbf.pl‎

Повратак на “Кутак за бебице”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 7 госта

cron