www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Грчеви

Уредник:meteori

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:
Грчеви

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:01

Vaša beba plače svako popodne, po nekoliko sati, a vi se već nalazite na izmaku snaga i mislite da biste mogli da joj se pridružite u plakanju?!

Beba ima svakodnevne stomačne grčeve i šta god pokušate da uradite, kako bi joj pomogli, ne pomaže.
Iako skoro sve malene bebe plaču i ponekada pokazuju znake uzmenirenosti, kada beba, koja je inače zdrava, plače više od tri sata dnevno, onda se verovatno radi o stanju poznatom kao stomačne kolike, koje je savršeno normalno i uglavnom prolazi spontano.
Procenjuje se da oko 25 odsto novorođenčadi ima stomačne grčeve. Oni uglavnom počinju između treće i šeste nedelje po rođenju deteta, a prolaze oko bebinog trećeg ili četvrtog meseca života.

Uzrok i manifestacija

Kolike kod beba se javljaju zbog gutanja vazduha prilikom dojenja, ili hranjenja na flašicu. Progutani vazduh dolazi u crevo i kod sledećeg obroka širenje zeluca izaziva pojačani rad creva. Često se dešava da zbog toga bebe imaju stolicu tokom, ili neposredno posle jela.
Beba koja ima kolike obično je veoma uznemirena, isprekidano jede, napinje se, zacrveni se u licu, ima bolni izraz lica, a nogice često podiže ka stomaku.

Kako možete da pomognete bebi?

- Kao prvo, ukoliko beba nije gladna, nemojte da nastavljate sa hranjenjem – previše mleka u želucu bi joj samo pogoršalo stanje.
- Ukoliko dojite bebu, radite to u miru, pazeći da beba tokom dojenja zahvati celu bradavicu, zajedno s areolom. Ukoliko beba pije mleko iz flašice, morate voditi računa o tome da cucla na flašici bude dobre veličine, da ima dobar vazdušni ventil i da nema previše veliku rupicu, tj., da ne izliva previše mleka u bebina usta.
- Korisno je da dete na sredini obroka podignete u uspravan položaj da podrigne.
- Majka i beba bi trebalo da budu u mirnoj atmosferi: majka bi trebalo da se kreće i govori nežno, a svetlo i buku bi trebalo izbegavati.

- Kako je veoma važno da beba izbaci vazduh nagutan tokom hranjenja, možete je nosti potrbuške, ili joj masirati blago stomačić u smeru kazaljke na satu, a u kritičnim trenucima možete joj saviti nogice u kolenima i gurati ih blago ka bebinom stomačiću.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Кутак за бебице”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 7 госта