www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Физиолошка жутица

Уредник:meteori

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:
Физиолошка жутица

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 21:59

Većina dece se rodi s viškom crvenih krvnih zrnaca koji se razgrađuju i eliminišu iz tela tokom prvih nekolino nedelja života.

Bilirubin je žuti pigment koji se javlja kao rezultat ovog procesa.

Žutica se javlja kada se u krvi akumulira preterana količina bilirubina a to se događa zbog sledećih razloga:
- povećana produkcija bilirubina
- ograničena sposobnost jetre novorođenčadi da barata velikim količinama bilirubina
- povećana mogućnost creva da ga apsorbuje

Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvoj nedelji života. Stanje je privremeno i obično se reši u toku nekoliko dana, bez ikakvog tretmana. Iako neki doktori još uvek preporučuju prekid dojenja kako bi se smanjio nivo bilirubina, istraživanja pokazuju da postoje druge dobre metode da se to postigne bez ometanja dojenja. Kako se žutica često javlja, trebalo bi ohrabriti roditelje da se raspitaju i informišu o tome pre porođaja. Majke dece sa žuticom su zabrinutije, pod većim stresom i imaju veće mogućnosti da ranije prekinu s dojenjem.

Dete koje ima žuticu često će biti podvrgnuto analizama krvi. Mamu bi trebalo upozoriti da dete koje prolazi bolne medicinske tretmane može biti nezainteresovano za hranjenje sve dok se ne bude osećalo bolje. Istraživanja pokazuju i da dojenje deluje kao analgetik, pa je odlično ako dete može da sisa tokom bolnog postupka. Tri potencijalna ublaživača bola kod novorođenčadi su: kontakt koža-koža, sisanje i ukus slatkog. Dojenje daje svo troje.
Ako roditelji primete da je detetova stolica svetla i da je mokraća kao tamno pivo, moraju odmah da se jave lekaru.

Žutica koja počinje od drugog do petog dana života
To je normalna, fiziološka žutica i zahvata više od pola novorođenčadi. Dojena deca imaju veći nivo bilirubina od nedojene. Kako je indirektni bilirubin topiv u masti, ne može se rastopiti u krvi ili urinu. Da bi se eliminisao iz tela, mora da se veže u krvi za proteine topljive u vodi i preradi u jetri. Jetra ga pretvara u formu koja je topiva u vodi (direktni bilirubin), koja se može dovesti u creva i stolicu i tako izbaciti iz tela.
Fiziološka žutica nije bolest, već stanje, sve dok nivo bilirubina ne bude previsok.
Visok nivo bilirubina može da učini bebu pospanom i zato bi je trebalo buditi i stimulisati da doji češće. Za većinu novorođenčadi se preporučuje da se hrane 8-12 puta ali za decu koja imaju žuticu preporučuje se 10-12 puta u toku 24 časa.
Slabija do umerena žutica ne mora da utiče na dojenje i rešava se bez ikakvog tretmana.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Кутак за бебице”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 9 госта