www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Stetno za decu

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:
Stetno za decu

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 06 Феб 2009, 14:43

BEOGRAD - Poznato je da su jednokratne pelene veliki zagađivači životne sredine, jer se dugo razgrađuju, ali se malo govori o tome koliko one ugrožavaju zdravlje beba. Posle ozbiljnih analiza u mnogim zemljama, natrijum poliakrilat, koji upija tečnost, zabranjen je u proizvodnji higijenskih uložaka i tampona, ali ta materija i dalje čini značajan sastav bebi pelena. To, međutim, nije jedina opasna hemikalija koja dolazi u dodir sa dečjom kožom beba.

Proizvođači tog veoma korišćenog proizvoda su mnogo ojačali, pa im čak ni visokorazvijene zemlje, i pored upozoravajućih podataka, ne mogu stati na put, ali zato nastoje da raznim sredstvima stimulišu roditelje da upotrebljavaju platnene pelene.

Teške posledice
- U bebi pelenama se nalazi 50 raznih hemikalija, od kojih su tri izuzetno toksične. To su natrijum poliakrilat, jak apsorbens, koji se u kontaktu sa vodom pretvara u gel, a koji se može naći u obliku mekanih komadića na bebinoj guzi. Kod nekih beba izaziva alergijske reakcije - kaže za Glas, naš poznati farmaceut Vukosava Stevanović, koja je ovog puta istraživala sastav pelena.

Ona navodi da materija od koje su napravljene pelene za jednokratnu upotrebu može da upije sto puta veću količinu tečnosti od svoje težine, ali na isti način upija tečnost i iz bebine kože i isušuje je, što usporava zarastanje rana i izaziva umor kod deteta. Aktiviran određenom bakterijom može da prouzrokuje sindrom toksičnog šoka, o čemu je u NJujork tajmsu još 1986. godine vođena javna debata. Teoretski, moguće je da beba proguta parče, a samo pet grama natrijum poliakrila je smrtonosno.
- Drugi sastojak, dioksin je visokotoksičan i označen kao uzročnik spontanih pobačaja i genetskih promena. Tribultitin, koji se pored pelena, koristi i u proizvodnji tekstila, takođe je otrovan, prodire kroz kožu i ima dejstvo slično hormonima. Šteti imunološkom i hormonskom sistemu i smatra se da zajedno sa povišenom temperaturom u jednokratnim pelenama kasnije može biti uzrok steriliteta kod dečaka - upozorava Stevanovićeva.

Savremene mame znaju koliko im znače moderna sredstva za higijenu i negu dece, a pelene su nezamenjivi „štediša“ vremena opterećenih roditelja.

Međutim, ako je verovati razvijenom svetu koji ima više iskustva i ozbiljnih istraživanja koja se doduše sporo probijaju do šire javnosti zbog agresivnih kampanja proizvođača, komfor odraslih je izgrađen na bezbednosti malih korisnika.

Podaci iz SAD u kojima se revnosno beleže i upoređuju podaci ne ide u prilog tim modernim higijenskim sredstvima. Naime, u toj zemlji je 1955. godine - manje od 10 odsto beba imalo pelenski osip, a 1991. godina zabrinjavajućih 78 odsto, što se objašnjava smanjenim korišćenjem prirodnih materijala za povijanje beba.

Žrtve komfora roditelja
Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti, zbog čega dete mnogo duže nosi istu pelenu. Lekari upozoravaju da se „zahvaljujući“ kombinaciji hemikalija i urina razvijaju brojne bakterije. Osim toga, važno je i da su neka deca alergična na izbeljivače i hemikalije.

I pored toga što reklame tvrde suprotno, istraživanja govore da se procenat pelenskog osipa zapravo povećao od kako su jednokratne pelene u masovnoj upotrebi. A testiranje koje je 1994. godine, urađeno sa 700 beba dokazalo je da bebe previjane jednokratnim pelenama tri puta više obolevaju od pelenskog dermatitisa.
- Dilema koja se postavlja pred roditelje je - lični komfor ili zdravlje bebe. Podatak da je pamuk prirodni apsorbens i da njegova upotreba omogućava ventilaciju kože, nasuprot kombinaciji papira, raznih plastika i apsorbenasa je istovremeno i jak razlog za otklanjanje svih nedoumica - navodi Vukosava Stevanović. Ona naglašava da je najvažnije da mame budu pre svega dobro informisane iz čega sledi jedno od najvažnijih prava - prava na izbor i sopstvenu odluku.NAGRADA ZA PRANJE

Amerika, Kanada i većina zemalja EU prepoznale su problem i pokrenule projekte podsticanja proizvodnje i upotrebe pelena od prirodnih materijala.
Roditelji se stimulišu jednokratnim nagradama pri kupovini paketa pelena i poreskim olakšicama. Na primer, u Austriji ta nagrada iznosi 100 evra. Uvele su i poseban porez na jednokratne pelene i nove zakone u domenu zaštite okoline, reklamiranja i trgovanja.

Izvor Srbi po svetu
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Zdravlje Dece”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 11 госта

cron