www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Zdravlje u odredjenim namirnicama

ZBOG ZAKONSKE OBAVEZE ISTIČEM
UPOZORENJE:
SVE INFORMACIJE KOJE SU NA OVOJ STRANI I NA PRATEĆIM LINKOVIMA IZNETE
SPADAJU U ALTERNATIVNE METODE LEČENJA
I IZRAZ SU LIČNOG STAVA AUTORA SAJTA KOJI NEMA MEDICINSKO OBRAZOVANJE.
SVAKO KO IH PRIHVATI I PRIMENI ČINI TO NA SOPSTVENU ODGOVORNOST
Gospod od zemlje pravi lekove, a razuman čovek ih ne odbacuje. Iz Svetog pisma, Sirah 38, stih 4.
pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:
Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 06 Феб 2009, 12:58

Zdravo laneno ulje

Formula snažnog imuniteta glasi - kad god možete uzimajte omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline

Seme lanaPogrešno je mišljenje da su masti neprijatelji zdravlja, jer one su nužne i za vitkost i za zdravlje. Važno je u kojem obliku ih unosimo. Među zdravim mastima su važne omega 3 i omega 6 masne kiseline. Važno ih je unositi hranom ili eventualno dodacima ishrane. Te kiseline učestvuju u izgradnji ćelijskih membrana i hormona.

Najbolji izvor omega 3
Najzastupljenija među omega 6 amino-kiselinama jeste linoleinska kiselina, a ima je puno u suncokretovom ulju, nešto manje u voću, povrću i žitaricama. Najbolji izvor omega 3 su laneno ulje i plava riba. Laneno ulje kod nas se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Kod kupovine važno je paziti na kvalitet, jer ga svetlost i kiseonik lako mogu uništiti. Zato laneno ulje treba držati u tamnim, dobro zatvorenim staklenim bocama. Uvek ga treba držati u frižideru i koristiti za hladna jela, nikad za kuvanje, jer visoka temperatura uništava omega kiseline.

Lekovito ulje
Mršavljenje: omega 3 i omega 6 pomažu u redukciji telesne masti.
Bolesti srca i krvnih sudova: omega 3 smanjuju holesterol, trigliceride i ublažavaju aritmiju srca, pa služe za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.
Karcinomi: istraživanja su pokazala da omega kiseline mogu selektivno da uništavaju ćelije raka na tkivima u laboratoriji, bez uništavanja zdravih ćelija. Veruje se da bi u budućnosti visoke doze omega 3 mogle služiti za usporavanje ili zaustavljanje rasta tumora, a zdravim ljudima hrana bogata omega kiselinama savetuje se kao prevencija raka.
Artritis: kod dve trećine pacijenata koji su uzimali omegu kao svakodnevni dodatak ishrani zapažen je značajan napredak, pa više nisu morali da uzimaju lekove na bazi steroida, a kod ostalih 20 odsto omogućeno je smanjenje lekova protiv artritisa.
Problemi sa kožom: psorijaza, akne, ekcem, suva koža, alergije i druga stanja kože u velikoj su meri povezana s nedostatkom omega kiselina.
Stres: omega 3 masne kiseline su preteča prostaglanida, koji regulišu imunitet i odgovorni su za fiziološki odgovor tela na stres.
Preuzeto sa Poslovne zene
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Re: Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 06 Феб 2009, 12:59

Semenke suncokreta na popisu supernamirnica


Semenke suncokreta imaju visok procenat ulja od čak 50 odsto, a preovladavaju višestruko nezasićene masne kiseline, posebno linoln. Nije zanemarljiv ni sadržaj proteina.

Semenke suncokreta su odličan izvor vitamina E i B1 i dobar izvor mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana. Šaka suncokretovih semenki odlično utoljuje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka. U prilog tome ide činjenica da je „World Cancer Research Fund” izdvojio 20 namirnica koje zbog svog povoljnog sastava pružaju zaštitu odWorld Cancer Research Fund karcinoma i koje zbog toga treba konzumirati što češće. Na popisu supernamirnica, našle su se i semenke suncokreta. Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse - vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema.

Semenke suncokreta dele sudbinu ostalih semenki - popularne su grickalice i učestali dodatak hlebu. Ali i one mogu biti odličan dodatak omiljenim žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban ukus ako im se dodaju semenke suncokreta. Takode, propržene i samlevene semenke upotpuniće i razna variva i umake.

Preuzeto sa Poslovne zene
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Re: Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Авг 2009, 00:33

[googlevideo]<embed id="VideoPlayback" src="http://video.google.com/googleplayer.sw ... en&fs=true" style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" type="application/x-shockwave-flash"> </embed>[/googlevideo]
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Јан 2011, 20:13

Stetoskop zdravlje

Beli luk u ishraniBeli luk je zeljasta biljka od dvadeset do četrdeset santimetara, s lukovicom jakog mirisa i ljutog ukusa. Listovi su izduženi, pljosnati, uzani, kožasti i završavaju se šiljkom. Svi učestvuju u stvaranju čena sa membranskom kožicom. Cvetovi su beli ili ružičasti na dugim drškama, grupisani u prost terminalni štit, koji se otvara pre cvetanja. Cvet je sastavljen od tri čašična i tri krunična, slobodna i trajna listića. Plod je tropregradan sa tri šava i tri lože, koje nose po dva semena. Seme je uglasto i tvrdo, crno, albumen mesnat.

Biljka je dugovečna svojom glavicom (bez rizoma), prostom ili obavijenom sa desetak čena, jajastih, duguljastih, stisnutih sa strane, malo savijenog i obloženog opštim omotačem.

Cveta od juna do avgusta. Beli luk voli lako zemljište, peskovito-silikatno, propustljivo i sa manje vlage. Zemljište mora da bude obrađeno i usitnjeno. Bolje je saditi ga na starom nađubrenom organskim đubrivom, nego na svežem Zemljište mora da se ostavi, da se odmara dve godine pre novog sađenja belog luka. Čen se sadi sa tri prsta, zašiljenih vrhom odozgo, pokriva sa 2-3 santimetra zemlje; raspoređuju se na 10-12 santimetara. Tokom vegetacije okopava se tri puta: prvo početkom aprila, poslednje u junu.
Beli luk je jedna od oko sedamsto botaničkih vrsta roda Allium

S obzirom na to da mu je polen sterilan, ne daje seme i zbog toga se razmnožava samo vegetativno.

Kada i zbog čega je izgubio fertilnost nije poznato. Međutim, varijabilnost sorti belog luka koje se danas gaje potvrđuju da su one mogle nastati samo generativnim razmnožavanjem. Pretpostavlja se da je gubitak fertilnosti posledica degenerativnih oboljenja, koja su nastajala dugotrajnim vegetativnim razmnožavanjem ove biljke. Zbog sterilnosti polena kod belog luka nisu moguća uspešna genetska poboljšanja, primenom savremenih metoda, jer ona zavise od generativne reprodukcije.

Prema tome sorte belog luka koje se danas gaje ne razlikuju se bitno od primitivnih oblika iz daleke prošlosti. Sasvim je druga situacija u pogledu gajenja crnog luka sa kojim su u periodu od pola veka, postignuti vrlo značajni rezultati na oplemenjivanju.

Tek kad se u nauci postigne refertilizacija belog luka, odnosno uspostavi generativna reprodukcija, usmerenom kombinacijom i rekombinacijom gena, otvoriće se sasvim nove perspektive u gajenju ove biljke, odnosno proizvodnji belog luka sa poboljšanim svojstvima u pogledu sastojaka, mirisa, ukusa, rezistencije, postojanosti na niskim temperaturama...
Poreklo

Smatra se da potiče iz centralne Azije odakle se raširio i u područje Sredozemlja, gde se kao jedna od najstarijih kulturnih biljaka gaji još od pre 5-7 hiljada godina. U narodnoj medicini mnogih naroda našao je vrlo široku primenu. NJegova lekovita svojstva bila su poznata još u starom Egiptu. Herodot je opisao da su jevrejske robove koji su gradili velike piramide hranili belim lukom da ostanu zdravi i snažni. Aristofan je savetovao grčkim atletičarima i drugim sportistima da redovno koriste beli luk u pripremama za olimpijske pobede, a Virgilije, možda cinično, predlagao da beli luk bude u ishrani intelektualaca zbog povećanja njihove seksualne potencije.

Američki vojnici su ga koristili u građanskom ratu, u drugoj polovini pretprošlog veka kao antiseptik, a zapaženo je i u korejskom ratu da je povoljno delovao kod američkih vojnika koji su ga jeli. Naši ljudi u nemačkom zarobljeništvu tražili su da im se, pored ostalog, šalje i beli luk. Plinije Stariji je smatrao da je beli luk lek za tuberkulozu, a Celzijus kao lek za groznicu. Hipokrat iako je smatrao da je štetan za oči, preporučivao ga je kao odličan laksans. Prorok Muhamed zalagao se za upotrebu belog luka kao protivotrova kod ujeda zmija i uboda insekata. Džon Milin, engleski botaničar, tvrdio je da beli luk pomaže sprečavanju bubonske kuge. U Kini se još i danas od belog luka spravljaju razni narodni lekovi. Indija u tom pogledu takođe ne zaostaje kao i mnogi drugi narodi.

U našoj tradicionalnoj medicini belom luku se pripisuju mnoga lekovita svojstva zbog kojih se sve više gaji i koristi na različite načine. Jedni ga hvale i redovno upotrebljavaju kao hranu, a drugi mu nisu naklonjeni i izbegavaju ga, jer ne mogu da se pomire s njegovim neugodnim, prodornim i dugotrajnim mirisom. Međutim, kad se ukaže povoljna prilika, retko će koji protivnik, uz dobro jelo, odbaciti mladi beli luk kao salatu ili sveže oljušteni čen kao začin. I najveći gurmani znaju povremeno za krajnje jednostavan ručak od tvrdog hleba, premazanog maslinovim uljem i bogato posutim zdrobljenim belim lukom, koji predstavlja pravu gozbu.

Beli luk u svežem stanju prosečno sadrži: vode – 64 odsto, bezazotne ekstraktivne materije – 26 odsto, azotne materije – 7 beli-luk55odsto, mineralne materije (pepeo) – 1,45 odsto, celuloze – 0,8 odsto, masti – 0,06 odsto, etarsko ulje – 0,1-0,36 odsto; zatim razne enzime (aliinaza, arginaza, mirozinaza, peroksidaza, tirozinaza, dezoksiribonukleaza), holin, jod, tragove urana; vitamine B, Bp, C, amid nikotinske kiseline, provitamin A, elemente u tragovima magnezijum, gvožđe, mangan, cink, bor, bakar, kobalt, kalcijum, molibden, koji su važni biokatalizatori metabolizma u čovečjem organizmu.

Pored navedenog, u belom luku ima i malo saponina, flavonoida i drugih sastojaka.

Nema skroba već sadrži polioze slične inulinu.

Sumpor je u belom luku vezan u derivatima alkilcisteina, u sulfidima, alkilpolisulfidima i aminokiselinama.
Iz usitnjenog čena belog luka može se izolovati etarsko ulje

Na osnovu brojnih radova objavljenih kod nas i u svetu, beli luk je detaljno eksperimentalno proučen u pogledu hemijskih sastojaka i njihovog farmakološkog delovanja. Zanimljivo je istaći da je nauka potvrdila ono što je čovek pre nje empirijski doznao o belom luku i to saznanje prenosio kao tradiciju.

U neozleđenom svežem belom luku nalazi se aliin, rastvorljivo kristalno bezmirisno jedinjenje, derivat cisteina koji nema antimikrobna svojstva. Međutim, kad se sveži čen (bulbilus) ozledi, na primer, gnječenjem, seckanjem ili žvakanjem, pod dejstvom prisutnog enzima aliinaze, aliin se razlaže na alicin od kojeg potiče tipičan miris belog luka i koji ima antimikrobna (baktericidna) svojstva. Autooksidacijom alicin prelazi u ajoen (trans i cis oblik) koji imaju antitrombotično delovanje.

Alicin je nestabilan i pod uticajem kiseonika iz vazduha razlaže se na uljaste sekundarne proizvode s neugodnim prodornim mirisom belog luka.

Japanski naučnici su još u pretprošlom veku otkrili povoljno delovanje belog luka na beri-beri, a kasnije je to objašnjeno njegovim uticajem na resorpciju vitamina B1: alicin se vezuje za tiamin (vitamin B1) i gradi alitiamin, koji se bolje i rastvara i resorbuje nego pojedinačni sastojci a fiziološki zadržava svojstva B-vitamina.

Lekoviti preparati od belog luka
Zahvaljujući velikoj popularnosti u tradicionalnoj medicini i dokazanim povoljnim farmakološkim delovanjima, na bazi belog luka načinjen je veliki broj gotovih farmaceutskih preparata. NJihova je proizvodnja u stalnom porastu, jer ih upotrebljavaju kao pomoćna preventivna i lekovita sredstva, pre svega ljudi u poznijim godinama života.

Beli luk je zbirni pojam za razne polufabrikate kao bulbus Allii siccatus. Prašak belog luka može biti različitog kvaliteta već prema postupku proizvodnje i poreklu sirovine. Pored toga pod belim lukom podrazumeva se veliki broj gotovih industrijskih proizvoda, bilo kao začin ili sirovina za lekove. Ovde spada uljani macerat i etarsko ulje belog luka.
Svež beli luk
Govori se o doziranju svežeg belog luka, ali su uputstva u stvari uopštena: ujutru i uveče po jedan čen (bulbilus) ili dva do tri grama dnevno, što nije lako za pacijente merenje na grame. Da bi se ustanovila tačnost merenja, obavljeno je proveravanje odnosa težine i pomoću reprezentativnog uzorka. Jedna glavica se sastoji u proseku od jedanaest čena.

U pogledu upotrebe mnogi autori se ne slažu i neki smatraju da treba samo svež beli luk, a drugi fitoterapeuti koriste i osušeni. I ovde dolazi pitanje količine koja može da bude doza. Sušeni beli luk se u praksi proizvodi u obliku dražeja i kapsula.

Sa nešto većim dozama preparati belog luka, 600 mg praha dnevno, duže od četiri nedelje, popravljaju smetnje periferne cirkulacije i smanjuju viskozitet plazme, krvni pritisak, a holesterol i trigliceridi se normalizuju.

Jedan drugi kombinovani preparat: 180 mg praha od belog luka sa ekstraktom žen-šena. Svakog dana duže od četiri nedelje, što je ispitivano na gerijatrijskim pacijentima dovelo je do dobrih rezultata u lečenju staračkih tegoba. Svi primeri pokazuju koliko je važno ispravno doziranje, standardizacija i analiza sadržaja aktivnih komponenata ishodnog materijala i dobijenog proizvoda. Kod svih ovih uspešnih kliničkih ispitivanja izabrano je doziranje, koje je prema svežem belom luku iznosilo 0,75 i 3,375 grama dnevno.
Etarsko ulje belog luka
Podaci o količini sastojaka koji se naziva etarsko ulje belog luka veoma variraju. Nemačka farmakopeja navodi minimalni sadržaj od 0,2 odsto. Dobija se destilacijom vodenom parom, ali i kombinacijom destilacije i ekstrakcije, da bi se dobilo 0,41 do 0,575 odsto bezvodnog ulja. U svakom slučaju ulje je veoma heterogena smeša, u kojoj je, pomoću savremenih metoda analize, dokazano oko 25 ugljenikovih jedinjenja koja sadrže i sumpor.

Alicin i ajoen, koji važe uglavnom kao najdelotvorniji sastojci belog luka, nalaze se u najboljem slučaju samo u tragovima.

Ipak, mora se priznati da i ulje belog luka ima i zvesno dejstvo u smislu normalizovanja parametara holesterola i masnih materija u krvi, iako nema dejstva na sniženje pritiska.


Pacijenti koji su ispitivani, dobijali su dnevno po 75 grama butera i još dnevno 0,25 mg/kg etarskog ulja u dozama dva puta dnevno u trajanju od tri nedelje. Rezultat je bio znatno sniženje holesterola u serumu i povećanje fibrinolitičke aktivnosti u krvi i smanjenje trombocitnog intenziteta posle lečenja.

Ovo se najviše koristi u Kini, gde jedan lekar izveštava o ispitivanju 308 pacijenata, koji su dobijali 0,12 grama etarskog ulja dnevno u dve doze za vreme od trideset dana i tu se pokazalo povoljno delovanje na holesterol i masnoće u krvi.
Uljani macerat
Dobija se hladnom ekstrakcijom sa neutralnim masnim uljima. Uzimaju se usitnjeni suvi čenovi, sa biljnim uljima (od kukuruznih ili pšeničnih klica, arahisovo, sojino). Pri tome lipofilni sastojci belog luka prelaze u uljani rastvor, zatim se presovanjem vade ulje-belog-lukačvrsti sastojci.

Sastojci koji nisu lipofilni nedostaju uljanim maceratima. Tečan proizvod daje se najčešće u kapsulama od mekog želatina (vitamin E, antioksidansi).

Ove kapsule se zatim tretiraju da budu tvrde i otporne na digestivne sokove. Proizvod dobija vrlo često zgodan naziv kao „biseri od belog luka” ili pilule od belog luka.

Na tržištu se nalaze i sokovi od belog luka ili kapi sa dodatkom šećera i raznih aroma, dobija se i sirup od belog luka.

Što se tiče oznake kvaliteta za ove preparate važi sve što je utvrđeno za druge oblike lekova. Usled smanjene stabilnosti alicina u rastvorima s vodom, tečni preparati se ne mogu dugo održati. Rok trajanja trebalo bi ovde naročito da se definiše.
Preparati belog luka bez mirisa
Neki proizvođači preparata od belog luka prave reklamu s argumentom da su njihovi proizvodi bez mirisa i nisu neprijatni, što nije tačno. Postupak za dobijanje preparata bez mirisa ide putem inaktiviranja enzima aliinaze, na primer, alkoholom, grejanjem...
Standardizovani preparati
Kad je u pitanju lečenje belim lukom, uvek se ističe vreme koliko treba da traje jedna kura i koliko puta je treba ponoviti. Ova mišljenja su podeljena. Pojedini autori smatraju da lečenje treba da traje najmanje tri meseca. Ovako misli veliki broj drugih autora. Drugi predlažu dužinu od tri nedelje do tri meseca. Smatra se da je najbolja zlatna sredina od šest nedelja. Ako nema efekta, onda se lečenje prekida ili ponekad produži. Izvesni podaci govore o povoljnom delovanju belog luka, koje počinje vrlo brzo po uzimanju i traje i posle uzimanja. Iz čega dolazi predlog: lečenje belim lukom dva do tri puta godišnje šest do osam nedelja sa intervalima od tri, četiri meseca kada se ne daje. Odluku ipak donosi kliničar.

U gotovim farmaceutskim preparatima (specijaliteti: kapsule, pilule, dražeje) beli luk je zastupljen najčešće u obliku uljanog macerata (1:1), praška od osušenih oljuštenih čena ili etarskog ulja dobijenog destilacijom vodenom parom iz svežih usitnjenih lukovica.

Pored belog luka u ovim preparatima su obično prisutni i drugi biljni sastojci koji se međusobno dopunjavaju (na primer, glog, imela, hmelj, japanski bagrem, rastavić, kantarion...).

Svi ovi preparati namenjeni su kao pomoćna lekovita sredstva:

* za održavanje funkcionalne sposobnosti krvotoka i podršku srčanoj aktivnosti;
* kod tegoba koje se javljaju u želucu, crevima i za povećanje žučne sekrecije, radi boljeg varenja hrane;
* za lečenje određenih oboljenja i jačanje organa za disanje;
* za normalizovanje krvnog pritiska, za usporavanje i lečenje procesa starenja, naročito nastajanja arterioskleroze, za snižavanje koncentracije holesterola i triglicerida u krvi;
* za povećanje opšte otpornosti organizma, naročito kod gripa;
* kod smetnji usled nesanice, vrtoglavice, mučnine;
* za aktiviranje živahnosti kod pojave umora

Beli luk je našao primenu i u ginekologiji, stomatologiji (kod parodontoza, zapaljenja korena zuba i komplikacija posle ekstrakcije zuba) i u dermatološkoj praksi, naročito kao sredstvo protiv opadanja kose.

Sumporna jedinjenja belog luka pokazala su se kao antidoti kod hroničnog trovanja olovom (saturnizmus). Dialildisulfid i dialiltrisulfid su ispoljili i insekticidno delovanje.

Sve pomenuto ukazuje da beli luk zaslužuje sve više našu pažnju kao biljna lekovita sirovina i sve veće mesto u našoj ishrani, jer doprinosi čuvanju zdravlja i vitalnosti čovečjeg organizma.

Treba ipak naglasiti da sveže čeno nema premca i da je u njemu najbolji lek od belog luka. Uz to ne treba zaboraviti da su crni hleb, kiselo mleko i beli luk glavna hrana i eliksir stogodišnjaka na Kavkazu, Rodopima i Balkanu.
Beli luk u terapiji
Francuski farmaceut praktičar Fransois-Laurent Marie Dorvault je u svojoj knjizi „Apoteka ili Opši zbornik praktične farmacije”, još 1844. godine pisao o belom luku, koji se u to vreme koristio u domaćoj medicini kao ekscitans, stimulans, febrifug i vermifug, a spolja kao rubefacijens i vezikans. Njegov sok koristio se protiv žuljeva na nogama, šuge, krasta na glavi, gluvoće, a najviše kao popularan antiseptik. Već tada navodi da je beli luk bogat u isparljivom ulju sa sumporom, koje se obrazuje delovanjem jednog fermenta na glikozidni sastojak.

Kuvanjem se gube ljuta i ekscitantna svojstva. Od belog luka se izrađivao sirup, oØÚmel (kiseli med preparat od prečišćenog meda sa biljnim sirćetom), sirće, kataplazme... Usitnjavanjem i mešanjem s masnoćom ili masnim uljem, dobijen je farmaceutski oblik masti, nazvane đavolov senf, ulje od belog luka. Ovaj preparat je korišćen protiv skrofula. Zatim navodi da beli luk poseduje vermifugna, antiseptična i vazodilatatorna svojstva.

Kao vazodilatator uzima se deset do petnaest kapi, dva do tri puta dnevno, tinktura od belog luka 1:5; prekinuti lečenje posle nekoliko dana. Ulje koje se eliminiše putem pluća, koristio je čuveni dr Henri Leclerc kao preventivno sredstvo u gripoznim komplikacijama i kao modifikator bronhijalne sekrecije. Ovaj autor daje prednost alkoholaturi svežeg čena belog luka, koju preporučuje 20 do 50 kapi dnevno. Ova alkoholatura je ponekad korišćena takođe u plućnim gangrenama ili kod velikog kašlja. Najzad, bilo unesen u želudac kao hrana, bilo dat kao klistir, beli luk je efikasan protiv askarida i oksiura.

Iz obimne literature takođe je poznato da su još 1934. godine uspešno korišćene kataplazme sa ekstraktom belog luka u narodnoj medicini protiv crevnih oboljenja, koje su u većim koncentracijama mogle da izazovu plikove na koži i nekrozu tkiva. Toksičnost belog luka manifestuje se protiv nekih organizama. Paramecium caudatum ugine u rastvoru koji sadrži 1/100.000 deo etarskog ulja belog luka. Beli luk ima isto tako fungicidno delovanje na EpidermophÚton interdigitalis, na patogene gljive kože.

Beli luk je i bakteriostatik na brojne vrste: MÚcobacterium, Echerichia, Bacilus tÚphi, B. Proteus (ulja), a sok je 70 puta aktivniji; StaphÚlococcus aureus, Bacilus dÚsenteriae i dr.

Zanimljivo je da je naš zemljak M. Vlajković, lekar, još 1923. godine odbranio doktorsku disertaciju medicinskih nauka o belom luku u terapiji protiv tuberkuloze kao baktericid, u Nansiju (Francuska).

Bakteriostatično delovanje prirodnih proizvoda kao što je beli luk dovelo je do otkrića čitavog niza (antibiotici viših biljaka, fitoncidi), koje je prvi utvrdio Tokin.

Beli luk je pokazao i hipoglikemična svojstva.

Koristi se u obliku tinkture, macerata, sirćeta, sirupa, suvog čena (4-6 grama dnevno kod plućne tuberkuloze) i drugih farmaceutskih oblika.

Pozitivan učinak pokazuje i u terapiji infekcija sluzokože usne duplje. Dokazano je da beli luk deluje slično poznatom mikostatiku amfotericinu B. Nosioci antibiotske aktivnosti belog luka su alicin, garlicin i skordinin.

Beli luk se koristi u profilaksi i terapiji poremećaja krvotoka, posebno protiv ateroskleroze i hipertenzije. Zapaženo je da snižava nivo holesterola u krvi. Pozitivno delovanje belog luka protiv skleroze i skorbuta je prvi put prikazano 1924. godine na Medicinskoj akademiji u Parizu.

Beli luk ima snažan antikancerogeni potencijal. Alicin je aktivan protiv sarkom tumora miševa. Sarkom 180 i limfosarkom su izlečeni pomoću sintetskog alilestra entantiosulfidne kiseline i metilestra. Eksperimentalno je dokazano da je beli luk efikasan protiv MTK sarkoma kod albino pacova. Ekstrakt belog luka zaustavlja mitozu kancerogenih ćelija u svim fazama. Posebna prednost terapije belim lukom je izostanak sporednih neželjenih efekata.

Veći deo delovanja koja su tradicionalno pripisivana belom luku je eksperimentalno potvrđena in vitro. Opiti na životinjama su pokazali, tokom poslednjih deset godina, da su ekstrakti belog luka (čija priroda nije uvek precizirana) u stanju da smanje holesterolemiju i trigliceridemiju (zec, pacov) i da ostvare antihiperenzivne efekte (pacov). Delovanje protiv agregacije crvenih krvnih zrnaca posmatrana in vitro, vezana su za ajoene, inhibitore lipoksigenaze.

Ispitivanja obavljena nekoliko stotina puta, uporedo sa slepim probama, pokazala su nedavno ulogu suvog praška od belog luka standardizovanog na aliin (1,3 odsto), kao hipoholesterolemiant (800 mg dnevno puta četiri meseca). Ostala ispitivanja takođe su potvrdila njegovo fibronolitično delovanje. S druge strane, delimični epidemiološki rezultati, pokazuju da redovna upotreba belog luka (i crnog) je obrnuto proporcionalna riziku od gastričnog tumora.
Naša narodna verovanja o belom luku
Veselin Čajkanović u knjizi: „Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”, izdanje Srpske književne zdruge i Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd, 1985. godine, ističe, da najveći značaj među biljkama u narodnoj medicini i vradžbinama ima beli luk. Za beli luk je karakteristična poslovica u kojoj opominje čoveka: „Ti mene čuvaj od nokta, a ja ću tebe od svakoga zla” (Vuk Karadžiić).

Takođe je zanimljivo narodno verovanje da beli luk može da pomogne protiv metilja („Za dva dana i dvije noći ne jede se ništa, pa onda jedi saramsaka – bijeloga luka – što možeć više”.) Zna se, međutim, da metilj kod stoke naš narod inače, smatra neizlečivim („metilju je lijek nož pod grlo”); kad su Nijemci uhvatili đavola, pa ga pitali šta je lijek od metilja, on mi je kazao: „Kad polipšu sve ovce do jedne, onda onu pošljednju treba obnijeti oko tora, pa više ni jedna neće lipsati osim nje” (Vuk Karadžić).

Beli luk je najuniverzalniji apotropajon u biljnom carstvu i jedan od najjačih uopšte. (Apotropajon dolazi od grčke reči koja znači amajliju, sredstvo protiv nesreće, uroka). Na njega „ne sme nikakva nečastiva sila”. Naročito se od njega plaše veštice i svi koji stoje u vezi sa vračanjima i gatanjima (poređenje sa Vukom Karadžićem: „Da ne jede bijeloga luka, bio bi vrač” i objašnjenje: „Koji ne jede beli luk, smatra se za vešticu.”

Za vreme „nekrštenih dana” njega nose za pojasom „kao predohranu od svake nečastive sile”; o Belim pokladama svi se mažu (njime) ili ga jedu od veštica; pred spavanje za preporuku (je) metnuti oko vrata venac belog luka takođe od veštica; božićni beli luk treba stalno nositi sobom ili ga u nuždi malo zagristi. Kad u istočnoj Srbiji vračare „izvode đavole” (koji su i demoni vode) (Vuk Karadžić), onda je stanje vrlo opasno, i mnogi ne smeju da se maknu od kuće bez belog luka i bosiljka. Kao stalan apotropajon,drži se on više kućnih vrata i upliće se u ivandanski venac koji se ostavlja više vrata (običaj u Beogradu i svuda).

Naročito je beli luk potreban apotropajon za novorođeno dete i za porodilju; novorođenčetu se beli luk stavlja pod glavu ili pored glave „da ga ne bi nagazile noćnice ili od babica, ili „da bolje spava” i tu stoji četrdeset dana ili ga iz istog razloga njime mažu ili pljuju sažvatanim belim lukom ili mu se veša oko vrata ili se natakne na vreteno i obesi uz verige da brani novorođenče od veštica, ili se (takođe od veštica) maže njime novorođenče kroz sedam dana po rođenju, ili se metne pored novorođenčeta zajedno sa nožem, ili glavicu belog luka zakopaju tamo gde je novorođenčetu, prilikom merenja udarila glava („Kad ti nikla, onda njemu naudile veštice”).

Pored porodilje mora biti beli luk obično kroz četrdeset dana (Vuk Karadžić) ili joj se beli luk veša o vrat ili o desnu ruku ili joj se ušiva u kapu ili je njime mažu kroz sedam dana posle porođaja; takođe joj se belim lukom mažu bradavice (da je ne doji mora ili veštice). To se naročito radi na dan Svetoga Tome.

Beli luk se meće detetu u amajliju (Vuk Karadžić i drugi) ili mu se prišiva za kapu (da ga štiti od more ili noćnica, ili se meće na prsa ili pod mišku (Vuk Karadžić) ili pod glavu (Hangić): „Život i običaji Muslimana u Bosni i Hercegovini”, Sarajevo, 1906); naročito se meće u amajliju beli luk koji je pronikao kroz glavu ubijene zmije (Vuk Karadžić i dr.).

O Đurđevdanu meće se beli luk u torbu sa semenjem koje se, u apotropajskom cilju sipa oko tora. Od veštica i svakog zlog dihanija uopšte mažu se i deca i odrasli belim lukom po dlanovima, tabanima, prsima, ispod miške, naročito o pokladama, ili na Mladence, ili za Badnje veče. NJime se detetu mažu ona mesta za koja se misli da ih siše mora (Begović). Teletu se beli luk veša oko vrata, od uroka. Belim lukom se mažu i vimena stoci, da joj činilice ne bi oduzele mleko; ili na Đurđevdan planinka goni krave između dva zavežljaja u kojima ima belog luka.

U okolini Đevđelije, na veliki četvrtak, belim lukom kite lese sa svilenim bubama („da ih ne ureknu”). Njime se opasuje vedrica o Đurđevdanu. Običaj da se, ako muž i žena nemaju dece a žele da ih dobiju pred snošaj muž maže belim lukom, ima svakako za cilj da se odagnaju zli demoni koji smetaju začeću.

Najbolje se vidi religijski značaj belog luka iz činjenice da se on ritualno jede i da se njime ljudi u neku ruku pričešćuju o pokladama (Vuk Karadžić). Inače se ljudi njime diviniziraju („uzimaju ga kao predohranu”) kad se pojavi čuma ili kolera ili uopšte koja bilo epidemija. U tom slučaju decu mažu uvek pred spavanje belim lukom.

Beli luk se upotrebljavama i u gatanjima. U okolini Đvđelije majka koja ima više dece, pa hoće da dozna koje je najsrećnije, uoči Đurđevdana nameni u bašti po jedan struk belog luka svakom detetu, štucuje ih makazama, pa čiji ujutru najviše istera, to dete je najsrećnije. Devojke udavače uoči Đurđevdana otkinu podjednako dva pera na struku belog luka, pa ako ujutru desno pero bude veće, udaće se, a ako levo bude veće, neće; slično ljubavno gatanje spominje Vuk Karadžić.

U narodnoj medicini beli luk se javlja, tako reći, kao univerzalno sredstvo, kao panakeja (od grčke reči što znači lečnica od svake bolesti, boginja ozdravljenja, kći Eskulapova). Beli luk se upotrebljava kao lek za sve bolesti; veliki kašalj, gušobolja, glavobolja, grčevi u stomaku, srdobolja, sušica, tifus, groznica, žutica, otoci, guke, krajnici, zubobolja, okobolja, uhobolja, gliste, i u tom slučaju obično se nosi o vratu, pantljičara, čmičak, lišaj, šuga, prišt, mrtva kost, metilj, reumatizam, micina, izostanak menstruacije. Beli luk se meće u melem za rane i od ujeda besnoga psa.

Njime trljaju dete po ustima kada ima „babice”, pa steže majku za sise. Belim lukom leči se i okobolja kod stoke i (daje se) kokoškama kada je pomor. NJime se mažu ovcama bolesna vimena, a konjima se daje u sirćetu od gonturaća.

Lečenje se obično obavlja uz magične radnje i po naročitim magičnim propisima. Belim lukom se baje oko bolesnog mesta. Koga hvata groznica, ispeče pre sunca glavicu belog luka, ode kakvoj vrbi, tresne je i rekne tri puta: „Ne tresem s tebe rosicu, nego s mene groznicu”, pa onda metne belog luka na vrbu i kaže: „Kad ova glavica proklijala, onda i mene groznica uhvatila”, i beži kući bez obzira. Bolesnik može da prenese groznicu, posle zalaska sunca, i na beli luk koji posle baci izvan kuće.

U Bosni i Hercegovini veruju da bi seme od belog luka moglo čoveka učiniti besmrtnim, ali da ga je nemoguće naći, jer ga vile pokupe: zato one i žive dok im se život ne dosadi, a onda ga od sebe odbace, pa bez bola umru.
Прилози
beli-luk55.jpg
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Јан 2011, 20:14

Deset bolesti koje možete izlečiti namirnicama

Postavljeno: 28.02.2008

stetoskop.info

Sigruno je da postoji više od deset bolesti koje možete da izlečite ili bar da zalečite namirnicama. Mi ćemo vam predstaviti one koje se najčešće javljaju na našem podneblju a pozitivno reaguju na namirnice koje se svakodnevno mogu pronaći u svakoj prosečnoj kuhinji.
Prehlada

Lek: Supa

Supa zaista otklanja simptome prehlade i povoljno utiče na sve bolesti pluća. Dok srčete toplu supu, udišete paru koja pročišćava disajne puteve. Istraživači su naterali ljude sa prehladom da supu piju kroz slamku, i utvrdili da nije došlo od otpušavanja nosa u ovom slučaju.
Opstipacija

Lek: Seme lana

Iako nije tajna da ishrana bogata ugljenim hidratima i tečnostima sprečava pojavu zatvora, manje je poznato da seme lana ima najbrže dejstvo. Uzmite jednu ili dve kašičice semena sa dosta tečnosti ili izmešajte nekoliko samlevenih kašičica lana u kašu ili voćni jogurt.
Zapaljenje uha

Lek: Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik koji sadrži alicin, jedinjenje koje uništava bakterije. Ovo je posebno dobra vest danas kada su bakterije postale rezistentne na veliki broj antibiotika koji se često prepisuju. Najbolje je da se koristi presan, jer toplota uništava njegovo dejstvo. Nezgodno je to što je potrebno da pojedete veću količinu kako bi bilo efekta, a efekti na okolinu su vam jasni!
Nesanica

Lek: Sendvič sa ćuretinom

Hrana bogata triptofanom, kao što je ćuretina, izaziva pospanost. Ova amino-kiselina pomaže proizvodnju serotonina, a ima je I u mlečnim proizvodima, soji, lešnicima i kikirikiju. Da bi triptofan delovao potrebno je da ga unesete sa ugljenim-hidratima, jer ga upravo oni prenose do mozga gde se luči serotonin. Zato je sendvič sa ćuretinom tako efikasan, od njega nesanica prolazi.
Peckanje u ustima

Lek: Mleko

Sledeći put kada se oljutite hranom, popijte čašu hladnog mleka umesto vode. Kasein, protein koji se nalazi u mleku, deluje na kapsaicin koji hranu čini ljutom.
Mučnina

Lek: Đumbir

Muka vam je? Srknite malo čaja od đumbira. Istraživanja su pokazala da đumbir u raznim oblicima (svež, sušen, u prahu) može suzbiti mučninu prouzrokovanu trudnoćom, vožnjom ili hemoterapijom. Za čaj prelijte četvrtinu kašičice svežeg izrendanog đumbira šoljom vrele vode.
PMS

Lek: Sir

I druga hrana bogata kalcijumom. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju ishranu bogatu kalcijumom imaju manje simptoma povezanih sa PMS-om. Uzimajte četiri porcije mlečnih proizvoda tokom onih dana. Ukoliko ste osetljivi na mlečne proizvode, probajte sa nekim dodatkom kalcijuma u obliku tableta.
Infekcija bešike

Lek: Sok od brusnica

Jedna i po šoljica ovog soka sprečiće ešerihiju koli, čest uzročnik infekcije, da se razmnožava.
Gljivična infekcija

Lek: Jogurt

Jogurt sadrži zdravu bakteriju lactobacillus acidophilus, koja suzbija štetne bakterije I tako drži infekciju pod kontrolom. Žene vocni-jogurtkoje su svakodnevno pile po čašu jogurta smanjile su pojavu gljivičnih infekcija za čak 75%.
Visoka temperatura

Lek: Voćni jogurt

Vašem organizmu je potrebna dodatna energija kada se sprema za borbu protiv infekcije.

Kada vam poraste temperatura, metabolizam se ubrzava za 7 odsto. Jedite lako svarljivu hranu koja daje energiju, kao što su voćni jogurt, prirodni sokovi i supe.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Јан 2011, 20:16

Maslinovo ulje kao lek
Maslina je poznata na Mediteranu 5.000 godina kao sveto drvo.Svoje korisno dejstvo zasniva na procentu od 70 odsto nezasićenh masnih kiselina. Najvećim delom je to oleinska kiselina, koja odgovara onoj u mleku.U maslinovom ulju ima dosta antioksidanata.

Maslinov list je korišćen u Starom Egiptu za mumificiranje. Stari Grci koristili su maslinovo lišće za lečenje groznice i povišene temperature. U devetnaestom veku kao lek protiv malarije i gripa.

Danas se zna da koristan efekat dolazi od gorke materije zvane oleuropein. On štiti stablo od bakterija i insekata.

Savremena medicina priznaje antimikrobno dejstvo oleuropeina kod infekcija i apcesa zuba i zubnog mesa. Povoljan efekat ima i kod gljivičnih infekcija kože i noktiju.

U internoj medicini kod povišenog krvnog pritiska, koronarne bolesti, aritmije, raznih KV bolesti i crevnog spazma. Najnovija istraživanje su pokazala da maslina pokaže u lečenju loše erekcije.

Pomaže kod zatvora, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu..

Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke.

Plod masline vekovima hrani ljudski um, telo i dušu. Kraljevi su pravili skiptar od maslinovog drveta, sveštenici koristili ulje pri crkvenim obredima, a maslinova grana je i danas poznata kao simbol mira i časti.

Na Mediteranu je uvek smatrana darom bogova. Stari Grci i Rimljani su je smatrali simbolom besmrtnosti. U Bibliji ima 140 mesta gde se pominje maslina ili maslinivo ulje.

Po grčkoj mitologiji grad Atina je nazvan po boginji Paladi Ateni, boginji mira i slobode, jer je ona dala gradu drvo: „čije ulje daje svetlost, leči rane, izuzetna je hrana, izvanrednog ukusa i energije.”

Rimska legenda kaže da je iz Herkulove batine svaki put kada ona dodirne zemlju rasla nova maslina. Feničani su pomogli Herkulu da se maslina raširi i u Malu Aziju. Istini za volju divlja maslina je rasla u Maloj Aziji verovatno i godinama pre nove ere. U Italiji maslina raste od 1.200 pre Hrista, po nekima 600 godina pre. Rimljani su malsinu širili i u sve osvojene zemlje sklapajući mir tim gestom sa porobljenim narodima. U šesnaestom veku je prenesena u Ameriku.
Činjenice o maslinovom ulju

* nema holesterola i ima 77 % nezasićenih masnih kiselina
* nema glutena i nema soli
* poboljšava ukus druge hrane
* sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrednost, ali je zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovog ulja njega manje potrebno dodati hrani
* maslinovo ulje sadrži 1.6mg, ili 2.3 IU (International Units), vitamina E (prirodnog antioksidanta) po kašici (14g)
* jedna kašika daje 8 % potrebne količine vitamina E
* upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol

Biljna ulja po sadržaju nezasićenih mastiNezasićene masti(mono) Nezasićene masti (poli) Zasićene masti
Maslinovo ulje
77% 9% 14%
Kikiriki ulje
49% 33% 18%
Ulje od kukuruznih klica 25% 62% 13%
Sojino ulje
24% 61% 15%
Suncokretovo ulje
20% 69% 11%
Margarin
49% 32% 19%
Puter
30% 4% 66%

Najbolji način da degustirate maslinovo ulje je da ga uzmete zagrejano na 28 do 30 stepeni u usta i polako ga propuštate kroz zube ocenjući njegove vrednosti.

Oznaka njegovog kvaliteta u smislu vergine extra vergine... je različita po starim i savremenim kriterijumima. Po starom kriterijumu bi bilo da je „devičansko ulje” ono koje nastaje pri stavljanju maslina u presu i pre pritiskanja, dakle nastalo prirodnim ceđenjem. Takavp rodukat u našem podneblju dobijen od višnje pri izbacivamnju koštica, zove se nektar. Usput ,u većini naših fabrika se baca?! Po savremenom standardu, extra vergine je ono sa manje zasićenih masnih kiselina (do jedan odsto) vergine (jedan do dva odsto) i svetlo (više od dva odsto).

U tehnologiji proizvodnje ulja, bitno je i kada se masline stavljaju u presu. Ukoliko se stave u presu odmah po branju dobiće ulje sa malo zasićenih masnih kiselina. Ukoliko masline dugo stoje, procenat masnih kiselina može biti tako veliki da je ulje neupotrebljivo za zdravu ishranu. Dakle, ne treba čekati da se sa jednog imanje skupe sve masline pa onda krenutiu preradu, već ih cediti kako se beru.
Da li ste znali?

* botaničari potvrđuju da maslina živi između trista i šesto godina. Mnoge (kao ona u Baru) imaju i više od hiljadu godina.
* maslinovo drvo je zimzeleno.
* maslina ne daje plodove pre starosti od pet do osam godina, a puni razvoj dostiže za dvadeset godina.
* zrelost i punu produktivnost postiže između 35 i 150 godina .
* od svake masline se dobija u proseku 4 litra ulja godišnje.
* ima oko sedamdeset vrsta masline.
* zelene masline su u stvari nezrele, a crne su one koje su sazrele na drvetu.
* u starom veku maslinovo ulje se koristilo za negu tela i lečenje rana.
Прилози
maslinovo_ulje.jpg
maslinovo_ulje.jpg (5.92KiB)Прегледано 10227 пута
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Sta vas lekar trebna da zna

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Јан 2011, 20:20

Vitaminski zakonikstetoskop.info

Nijedna ozbiljna nutritivna rasprava nije se završila ako se nije pričalo o vitaminima, mineralima, šećerima, mastima i vrednosti namirnica. Postoji veliki i opravdan razlog zašto je to tako.
Vitamini i minerali - zašto im ljudi veruju

Vitamini i mineralne soli pripadaju kategoriji mikronutrijenata; proteini, masti i ugljeni hidrati su makronutrijenti. Reč je o sastojcima bez kojih organizam ne bi mogao da funkcioniše.

Kako ozbezbediti redovno sledovanje svih nutrijenata, pitanje je sad. Kad bismo se hranili po propisima i svakodnevno jeli četiri ili pet porcija svežeg voća i povrća, uz meso, ribu, jaja, mlečne proizvode i žitarice, to bi još i bilo moguće. Ali, ne hranimo se uvek kako treba. Razlog? Žurba, drastične dijete, loše navike.

Da stvar bude gora, obrok često stiže na trpezu bez prvobitnog sastava vitamina i minerala, zaturenih negde uz put, zbog načina gajenja, čuvanja, pripreme i kuvanja.

To je trenutak kad se javlja potreba za suplementima (nešto što se dodaje usled postojećeg manjka). Ima li razlike između prirodnih vitamina iz svežih namirnica i sintetičkih dobijenih u laboratoriji? Teoretski, nema: jedni i drugi su istog hemijskog sastava i vrše istu biološku funkciju. U praksi, međutim, organizam lakše apsorbuje vitamine iz svežih namirnica.

Na policama apoteka, ponuda je više nego bogata: od pojedinačnih vitamina i minerala do složenih multivitaminskih / multimineralnih preparata i dobro ukomponovanih mešavina srodnih elemenata.

Iako za ove preparate recept nije potreban, savet stručnjaka – jeste. Kako zbog lakšeg snalaženja u moru proizvoda, tako i zbog pravilnog doziranja. Ne zaboravite da je preterana upotreba vitamina i minerala opasna kao i njihov eventualni nedostatak!
Vaš lekar mora da zna

I danas ste gutali vitamine, zar ne? A prijateljica vas je poslala u biljnu apoteku da nabavite novu „čudesnu travku”?

Sigurno vam ne pada na pamet da svog lekara gnjavite takvim sitnicama – kaže američki stručnjak za alternativnu medicinu dr Džon Lang. – Međutim, trave i suplementi mogu biti jaki kao i lekovi, a to je već razlog zbog kojeg vaš lekar mora znati da ih uzimate. Moguće su, naime, i ovakve situacije:
Interakcija sa klasičnim lekovima

Zahvaljujući studijama koje su potvrdile da smanjuje depresiju, kantarion je vrlo popularan biljni preparat. I prilično pouzdan ako već ne pijete neki od tradicionalnih antidepresiva. „I jedan i drugi podižu nivo serotonina (vrsta hormona): kad se udruže, javlja se višak koji vodi u delirijum”, kaže dr Lang. Američka administracija za lekove nedavno je saopštila da kantarion smanjuje dejstvo lekova protiv side, raka, srčanih bolesti, kao i nekih antibiotika, antikonvulziva, oralnih sredstava za kontracepciju i razređivača krvi kao što je varfarin.

Ginko biloba, beli luk i džumbir mogu izazvati unutrašnje krvarenje kod osoba koje uzimaju razređivače krvi kao što su aspirin ili varfarin. Biljni preparat kava „sudara” se sa lekovima protiv anksioznosti, ksanaksom, na primer, uzrokujući ošamućenost i neusklađenost pokreta. Naravoučenije: ako pijete klasične lekove koje ste dobili na recept, porazgovarajte sa lekarom pre nego što uzmete bilo koji vitaminski ili biljni preparat, ma kako vam „naivno” izgledao.
Zajedno samo jači

Vitamin E i ginko biloba zajednički povećavaju rizik od unutrašnjeg krvarenja, a ako popularni biljni preparat ginseng (ili žen-šen) „zalijete” crnom kafom, dupliranje njihovog nadražujućeg dejstva izazvaće krajnju uznemirenost.
Možda postoji bolji lek

Poznato vam je da kvercetin ublažava napad alergije, ali klasični antihistaminici su jednako dobri, ako ne i bolji. I dok suplementi kao što je glukozamin efikasno smanjuju bol od artritisa, vrlo je moguće da isto dejstvo ima i neki od klasičnih lekova. „Ako ste u dilemi, razgovarajte sa lekarom i zajedno izaberite terapiju koja je za vas najbolja”, savetuje dr Lang.
Večna mladost u tableti?

Vitamini i minerali snabdevaju organizam tajnim „oružjem” za borbu protiv bolesti, zamora, čak i starenja. Saznajte nešto više o suplementima koji utiču na kvalitet života.

Priče o ljudima koji lutaju svetom u potrazi za večnom mladošću danas su prevaziđene. To što traže, uz malo sreće, nalaze u dobro opremljenim laboratorijama gde nove generacije naučnika svakodnevno otkrivaju eliksire dugovečnosti. Ono u čemu se najdalje odmaklo upravo su suplementi koji ne dozvoljavaju „pad” organizma zbog bolesti ili godina.

Dobra vest je da rade u tandemu sa prirodnim odbrambenim sistemom. Mnogi od njih su moćni antioksidanti. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, nestabilne molekule kiseonika koji buše rupe u ćelijskim membranama, uništavaju važne enzime i vode pravo u bolest.

Antioksidantna moć suplemenata koje danas predstavljamo uveliko prevazilazi dejstvo najpoznatijih antioksidanta kao što su vitamini C i E, kaže dr Ronald Klac, autor knjige „Fitnes mozga”. Neki, u stvari, recikliraju ta dva vitamina, dajući im novu snagu u ratu protiv slobodnih radikala.
Alfa – lipoinska kiselina (ala)

Prirodna supstanca koja nastaje u organizmu, ubrzava pretvaranje hrane u energiju neophodnu ćelijama i omogućava reciklažu vitamina C i E koji na taj način ponovo postaju upotrebljivi. Za razliku od većine drugih antioksidanta, rastvorljivih ili samo u masti ili samo u vodi, ALA je jedinstvena po tome što efikasno deluje protiv slobodnih radikala i u masnim i u vodenim delovima ćelija, štiteći ih od većih oštećenja. „Lipoinska kiselina sa lakoćom ulazi i izlazi iz svake ćelije u telu, čak i onih u mozgu”, kaže dr Lester Parker, profesor molekularne i ćelijske biologije na Berkliju.
Kako deluje

Kliničke studije pokazuju da ALA sprečava onu vrstu nervnih oštećenja koja prate dijabetes, a uzrokuju ih slobodni radikali. Njihovo oslabljeno dejstvo usporava proces starenja i smanjuje rizik od srčanih i malignih oboljenja. Preliminarne studije pokazuju da alfa-lipoinska kiselina blagotvorno deluje na krv HIV-om zaraženih pacijenata. ALA štiti i jetru od razornog dejstva slobodnih radikala i olakšava joj detoksifikaciju. Rane studije ukazuju i na moguću ulogu u lečenju od hepatitisa i ciroze jetre, ali za konačnu potvrdu potrebna su dodatna istraživanja.
Upozorenje

Uzimanje lipoinske kiseline kod dijabetičara može da izmeni potrebu za insulinom ili drugim lekovima, pa je neophodna lekarska kontrola. Deci se preporučuje polovina doze za odrasle.
Doziranje

Kao antioksidant, uzima se (u tableti ili kapsuli) od 20 do 50 miligrama dnevno. U slučaju dijabetske neuropatije i poremećaja jetre, preporučuje se 300 do 600 mg dnevno. U lečenju od HIV infekcije i AIDS-a, preporučena doza je 150 do 200 mg tri puta dnevno.
Neželjena dejstva

Nisu poznata.
Bioflavonidi

Reč je o grupi biljnih pigmenata, zaduženih za boju voća i cveća. Pojedini među njima su snažni antioksidanti, često jači od vitamina C i E. Najnovija istraživanja pokazuju da su nezamenljivi u prevenciji i lečenju od mnogih bolesti. Dokazano je da je lekovito dejstvo hrane, sokova i trava u direktnoj vezi sa bioflavonoidima koji se u njima nalaze.
Kako deluju

bioflavonidiSmanjuju rizik od srčanih bolesti, sprečavajući stvaranje tromba koji može da zapuši arteriju. Bioflavonoidi ne dozvoljavaju ni lošem (LDL) holesterolu da se stvrdne i zalepi za zid arterije.

Doprinose da se rak zaustavi pre nego što počne da se širi. Istraživanja pokazuju da je kvercetin – ima ga u jabukama, crvenom luku i čaju - najaktivniji bioflavonoid i da većina biljaka lekovitost duguje upravo visokim dozama ovog sastojka.

Kvercetin usporava rast tumora i sprečava razmnožavanje zloćudnih ćelija. Potvrđena je njegova efikasnost protiv alergija i zapaljenjskih procesa.

Studije pokazuju da deluje i kod hroničnog zapaljenja prostate. Još bolje rezultate daje u kombinaciji sa bromelinom.
Gde ih ima

U voću i povrću ili suplementima u kojima može biti jedan ili više bioflavonoida, a najčešće su to kvercetin, hesperidin, rutin i citrus bioflavonoidi, važni za saniranje kapilara, hemoroida i proširenih vena.
Doziranje

Lekari najčešće preporučuju 1.000 miligrama, jednom ili dva puta dnevno. I sami moćni antioksidanti, bioflavonoidi povećavaju apsorpciju vitamina C. Preporučena doza kvercetina je 200 do 400 mg tri puta dnevno, 20 minuta pre obroka.
Neželjeno dejstvo

Nije poznato.
Melatonin

Reč je o prirodnom hormonu koji reguliše san.
Kako deluje

„Melatonin je jedan od najaktivnijih antioksidanta koje znamo”, kaže Rasel Rajter, profesor biologije i autor knjige „Melatonin: vaše prirodno lekovito čudo”. On može i ono štovećinadrugih antioksidanta ne može: da prođe barijeru krv-mozak. To mu omogućava da u mozakstignebrže od bilo kog drugog lovca na slobodne radikale, ističe dr Rajter. Iskustvo je pokazalo damelatonin usporava napredovanje Alchajmerove bolesti, sprečava razvoj kanceroznih ćelijaiusporava rast pojedinih tumora.
Doziranje

Najčešće se uzima u dozi od 1 miligrama, ali često vam je dovoljna i polovina. Dr Rajter kaže da ga treba uzeti pre spavanja i dobro zamračiti sobu. Razlog? Mrak podstiče stvaranje melatonina.
Koenzim Q 10

Prirodna supstanca koenzim Q 10 (ili ubikvinon) nastaje u organizmu i podstiče stvaranje ATP-a (adenosin trifosfat), pogonskog goriva bez kojeg ćelije ne bi mogle da funkcionišu. Ima ga u svakoj, a najviše u ćelijama srčanog mišića kojima i treba najviše goriva. Do četrdesete, naši su rezervoari puni ovog enzima koji igra ključnu ulogu u stvaranju ćelijske energije i vezivanju slobodnih radikala. Posle toga, telesni izvori počnu da presušuju.
Kako deluje

Koenzim Q 10 se preporučuje u lečenju od svih vrsta srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da kod ljudi sa srčanim tegobama različitog porekla postoji manjak koenzima Q10: što je bolest teža, pad je drastičniji. Budući da je moćan antioksidant, koenzim Q 10 sprečava „loši” LDL holesterol da se taloži u zidu arterije i zapuši krvni sud.

U sveobuhvatnoj studiji, koju je uradio kardiolog iz Teksasa dr Piter Langsdžoin, kod 86 procenata srčanih bolesnika koji su uzimali koenzim Q 10 zabeleženo je značajno poboljšanje.

Isti suplement odlično se pokazao i u lečenju od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, distrofije mišića, gojaznosti. Koristi se prilikom operativnih zahvata u stomatologiji, ali i u proizvodnji kozmetičkih preparata.

Obolelim od raka pomaže tako što jača imunitet. U većina studija, u kojima su učestvovali ovi pacijenti, proveravana je sposobnost ubikvinona da spreči toksično dejstvo hemoterapije na rad srčanog mišića.
Doziranje

Uobičajena količina je 50 do 150 miligrama dnevno, a najčešće se daje 100 mg. Veće doze (do 300 mg dnevno) moguće su u slučaju teških srčanih bolesti, a određuje ih isključivo lekar. Koenzim LJ 10 se rastvara samo u prisustvu masti: ako ga pijemo u obliku želatinskih kapsula, treba ga uzeti s užinom koja sadrži manju količinu masti (dovoljno je, na primer, nekoliko badema).
Upozorenje

Neki medikamenti „gutaju” zalihe ovog dragocenog koenzima. To se pre svega odnosi na statine, lekove za smanjenje holesterola.
Neželjeno dejstvo

koenzim Q 10 se dobro podnosi. Kao i uvek, razgovarajte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate bilo koji suplement, pa i svestrano korisni koenzim Q 10.
Pomažu li bolesnim od raka?

Iako ništa još nije stoprocentno sigurno, postoje «kandidati» na koje naučnici ozbiljno računaju

Kada bi vitaminski preparati ispunjavali sve što piše na etiketi ili u reklamnoj brošuri, u svetu ne bi bilo bolesti, gladi i nasilja. U ovom trenutku, brojna istraživanja fokusirana su na „čuda prirode” koja bi se uspešno suprotstavila raku, posebno raku dojke.

Većina suplemenata potiče iz hrane koju svakodnevno jedemo, pa im niko ne može oduzeti oznaku „prirodni”. Da li stvarno deluju? Vredi li na njih trošiti novac? Evo odgovora do kojih se u ovom trenutku može doći.
Beli luk (više stari nego mladi)

Efikasan u borbi protiv raka, visokog krvnog pritiska, povećanog holesterola, infekcija, slepljivanja krvnih pločica.
Obećanje

Davno je rečeno da bi „beli luk mogao biti efikasna zaštita od raka”.
Stanje

beli-lukSadrži dve komponente sumpora, S-alilcistein (SAC) i S-alilmerkaptocistein (SAMC), koje u laboratorijskim testovima usporavaju rast ćelija raka dojke.

U eksperimentima sa životinjama, beli luk je usporavao rast tumora debelog creva, rektuma, prostate, jednjaka, kože i želuca.

U međuvremenu, proučavanje stanovništva u Kini, Italiji i SAD pokazalo je nižu stopu raka želuca i debelog creva kod osoba koje su redovno jele beli luk, sirov ili u nekom jelu. SAC i SAMC su samo dva od 10 ili 15 aktivnih sastojaka koji bi mogli igrati važnu ulogu u zaštiti od raka.
Zaključak

Iako mnoga pitanja još čekaju odgovor, istraživači i dalje polažu velike nade u beli luk. „Važno je da ga jedemo redovno”, kaže dr Stefan Pinto, onkolog u njujorškoj Memorijalnoj bolnici. „Mi još ne znamo koja je idealna doza, ali studije pokazuju da narodi koji ne štede na belom luku imaju bolju zaštitu. Ako ga zbog prodornog mirisa ne podnosite u svežem stanju, pijte ga u obliku bezmirisnih kapsula”.
Kalcijum D–glukarat

Koristi se za preventivu i lečenje od raka.
Obećanje

Ovo bi mogao da bude glavni sastojak u proizvodima namenjenim bivšim pušačima i ženama koje brinu o zdravlju grudi. Dosadašnji testovi su pokazali da, regulisanjem nivoa estrogena, glukarat pomaže organizmu da se izbori sa rakom dojke. Ima pokazatelja da sprečava i rak pluća, omogućavajući našem telu da se samo oslobodi karcinogena.
Stanje

Kalcijum D-glukarat je prirodni sastojak koji se koristi za onesposobljavanje štetnog enzima „beta-glucuronidase”. Čim ga primi, pomenuti enzim gubi snagu i organizam je tada spremniji da se oslobodi otrovnih hemikalija i viška hormona, pre svega estrogena i testosterona, koji podstiču rast tumora. Rezultat: tumor počinje da se povlači. Budući da kancer dojke u većini slučajeva zavisi od estrogena, istraživači u vodećim svetskim centrima za rak uveliko eksperimentišu sa kalcijumom D-glukoratom kao preventivom i metodom lečenja. Prvi rezultati su ohrabrujući.

Preparat se klinički ispituje i na Američkom institutu za rak. Studije, naime, pokazuju da bi kalcijum D-glukorat mogao biti bolji «blokator» estrogena za žene s istorijom raka dojke od tamoxifena, leka koji ima mnogo neželjenih dejstava. Za razliku od ovog medikamenta, kalcijum D-glukarat je potuno bezbedan a, ukoliko se preliminarni rezultati pokažu kao tačni, videće se da je i efikasniji.
Zaključak

Istraživanja treba da pokažu pomaže li i kod drugih vrsta kancera, pre svega prostate i debelog creva. „Ja svojim pacijentima savetujem ishranu siromašnu mastima, a bogatu povrćem i voćem, uključujući južno koje sadrži kalcijum D-glukarat”, kaže biohemičar iz Hjustona dr Zbižnjev Valasek. „To je dijeta koja smanjuje rizik od raka, ali i od srčanih bolesti, tako da ne možete da pogrešite”.
Upozorenje

Rak je teška bolest. Ako od nje bolujete, nipošto se nemojte sami lečiti kalcijumom D-glukaratom ili bilo kojom drugom supstancom, a da o tome ne obavestite lekara koji vodi vaš slučaj. Iako istraživanja ohrabruju, njegova prava vrednost još nije dokazana.
Doziranje

Preventivna dnevna doza iznosi 200 do 400 mg. Veće doze (400 do 1.200 mg) lekar može preporučiti osobama koje boluju od raka dojke.
Resveratrol
Obećanje

Ovaj sastojak grožđa i crnog vina, koji je zbog velike antioksidantne moći postao i vrlo tražen suplement, važi za „novog borca protiv raka”.
Stanje

Još jedan značajni član porodice polifenola. Studije su pokazale da, sprečavajući stvaranje ugrušaka i lošeg (LDL) holesterola, smanjuje rizik od srčanih bolesti, posebno ateroskleroze, i moždanog udara. Utvrđeno je i da zaustavlja ćelije raka, a zloćudne među njima vraća u normalno stanje.
Zaključak

Resveratrol je sastojak koji se nalazi u opni i semenkama grožđa. On je i antioksidant koji crnom grožđu daje tamnoljubičastu boju. Mnogi ga nazivaju „francuskim paradoksom”: uprkos činjenici da jedu veoma masnu hranu sa mnogo holesterola, Francuzi imaju rekordno nisku stopu srčanih bolesti. Istraživači veruju da je to zbog crnog vina koje redovno piju uz jelo. Ako niste od tih, a rado biste iskoristili njegovu dobru stranu, postoji alternativa. Resveratrola ima i u soku od crnog grožđa, doduše u mnogo manjoj količini, a tu su i suplementi (kapsule i tablete).
Doziranje

Najčešće se preporučuje u rasponu od 200 do 600 mikrograma dnevno. Poređenja radi, u čaši crnog vina ili ljubičastog soka od grožđa ima približno 640 mikrograma resveratrola. Deca mogu koristiti polovinu doze za odrasle.
Jesti i piti

Beli luk: svež.

Kalcijum D-glukarat: jabuke, grejpfrut, brokoli i slično zeleno povrće, mlad pasulj.

Resveratrol: sok od grožđa, crno vino (manje količine u belom vinu i rozeu) i grožđani proizvodi kao što je, na primer, suvo grožđe.
Pravi vitamin u pravo vreme

Kad kucne čas da se uhvatimo u koštac sa bolešću, treba koristiti sva raspoloživa sredstva: hranu, vitamine, lekovito bilje, optimizam – sve što daje i najmanju nadu za spas

Na osnovu tvrdnje da ništa u prirodi nije izolovano, prirodno lečenje podrazumeva skladno preplitanje elemenata. To znači da izvor-vitaminase bolest može sprečiti ili se od nje izlečiti spajanjem više prirodnih metoda: zdravom hranom, zdravim biljem, zdravim vitaminima i mineralima.

U ovom delu vas upoznajemo sa „združenom odbranom” za dvadesetak najčešćih tegoba. Navedene su namirnice koje treba da budu ključ ishrane i suplementi koji pomažu kod patoloških stanja.

Važna napomena: Terapija konvencionalnim lekovima odrediće vaš lekar i nje se morate strogo pridržavati. NJemu ćete reći i koja sredstva uzimate iz prirode.
Angina pektoris

Uzrok je prolazno smanjenje dovoda krvi u srčani mišić zbog čega se javlja stezanje, pritisak ili bol u grudima. Anginu mnogi smatraju najavom budućeg srčanog napada. Budući da fizička aktivnost i stres povećavaju potrebu srca za kiseonikom, i oni mogu da budu „izazivači”.
Faktor ishrane: Videti pod ateroskleroza.

Suplementi: arginin, karnitin, koenzim Q 10, riblje ulje, glog, magnezijum.
Anksiozno stanje

Neprijatno emotivno stanje, u rasponu od blage nelagodnosti do snažnog osećanja straha.

Faktor ishrane: Postoji najmanje sedam preduslova koji, zbog povećanog prisustva mlečne kiseline u krvi, uzrokuju napad panike: kofein, šećer, nedostatak B vitamina, nedostatak kalcijuma, nedostatak magnezijuma, alergija na hranu i alkohol. Jednostavnim izbegavanjem kofeina, šećera, alkohola i alergena i, u isto vreme, povećanom dozom vitamina B, kalcijuma i magnezijuma nestaje osećaj straha.

Suplementi: kava, kantarion, valerijan.
Aritmija

Reč je o poremećaju srčanog ritma koji ponekad dostiže i neverovatnih 300 do 500 otkucaja u minutu.
Faktor ishrane: Najčešće se preporučuju izbacivanje soli, ishrana bogata kalijumom, vlaknima i složenim ugljenim hidratima, veći unos celera, belog i crnog luka, smanjenje ili eliminisanje zasićenih masti i povećani unos namirnica bogatih magnezijumom (mahunasto povrće, sir od soje, semenke, koštunjavo voće, integralne žitarice, lisnato povrće).:

Suplementi: koenzim Û 10, karnitin, riblje ulje, glog, magnezijum.
Artritis

artritisNajčešći oblik je osteoartritis, izazvan habanjem hrskavice (služi kao neka vrsta „amortizera” između zglobova). Kad se to dogodi, kost počinje da se tare o drugu kost, uzrokujući bol i ukočenost u prstima, kolenima, kukovima i leđima. Idite lekaru ako simptomi potraju više od 2 nedelje.

Artritis je jedna od mnogih bolesti koje se pogoršavaju kad je ishrana bogata zasićenim mastima. Bilo bi dobro da ih izbegavate i zamenite masnim kiselinama omega-3 koje smanjuju proizvodnju prostaglandina i leukotrina, sastojaka koji zapaljenje dodatno komplikuju. Ribu treba jesti dva do tri puta nedeljno da bi se osetilo njeno lekovito dejstvo.

Glavni razlog je omega-3. Masne kiseline omega-3 su jedinstveni sastojak masnih riba (losos, bakalar) i ribljih ulja EPA i DHA. Dokazano je, naime, da imaju jaka zaštitna i lekovita svojstva.

Mogu, na primer, da:

* Smanje štetni holesterol i trigliceride i spreče rizik od srčanog i moždanog udara.
* Ne dozvole fatalni poremećaj srčanog ritma.
* Smanje „lepljivost” krvnih pločica i količinu fibrina u krvi, samim tim i opasnost od stvaranja tromba.
* Umanje rizik od raka dojke i pomognu u lečenju od ove bolesti.
* Ublaže svrab i ljuspaste promene, karakteristične za psorijazu.
* Pruže olakšanje za vreme jakih napada migrene.
* Spreče štetno dejstvo prostaglandina (slabi imunitet i podstiče rast tumora) i pomognu u sprečavanju raka dojke.
* Osujete arteriosklerozu.
* Sačuvaju zdravlje kože, kose i noktiju.
* Olakšaju tegobe kod reumatoidnog artritisa.

Lekari i nutricionisti preporučuju tri i po grama omege-3 nedeljno. Ako ne volite ribu ili nemate uslova da je jedete redovno, alternativa su suplementi ribljeg ulja. Deset kapsula koncentrisanih morskih lipida obezbeđuje 1.8 g ulja EPA (porcija lososa sadrži oko jedan gram). U bogate izvore omege-3 spadaju orasi i semenke lana i bundeve.

Upozorenje: Velike doze omege-3 (baš kao i velike doze vitamina E) mogu da izazovu unutrašnje krvarenje. Ako pijete lekove za razređivanje krvi (aspirin, varfarin, heparin), ne uzimajte suplemente omege-3 bez dozvole lekara. Razgovor sa doktorom je poželjan pre stavljanja svakog suplementa na „dnevni red”.

Suplementi: glukozamin i hondroitin sulfat. Glukozamin najčešće potiče iz ljušture kraba, jastoga i škampa. Hondroitin sulfat je osnovni sastojak hrskavičavog tkiva. Zbog osobine da privlači vodu, dobar je za „podmazivanje” zglobova. Naučnici veruju da glukozamin podstiče ćelije hrskavice da proizvedu dva važna sastojka koji omogućavaju „dogradnju”. Posle 8-nedeljnog tretmana, suplement eliminiše bol kao, na primer, brufen, ali bez neželjenih dejstava.

Budući da hronični bol organizam izlaže stresu, neophodan je i takozvani obavezni vitaminski program (OVP) koji čine: kvalitetni multivitaminski/multimineralni preparat i antioksidantna formula širokog spektra sa karotenoidima, likopenom, alfa-lipoinskom kiselinom, ekstraktom iz opne i semena grožđa, ekstraktom zelenog čaja, citrus bioflavonoidima, kvercetinom, džumbirom, ekstraktom borovnice, vitaminom C, kompleksom vitamina E (mešani tokoferoli – alfa, gama i delta), selenom, ginko bilobom, koenzimom Û 10, izoflavonima soje. Pored OVP, kod artritisa će pomoći: dodatni vitamin C, 500 mg 1-2 puta dnevno (ako gutate mnogo aspirina, gubite vitamin C), pantotenska kiselina, bakar, 2 mg dnevno, kantarion, 1 kapsula dnevno.
Ateroskleroza

Oboljenje koje karakterišu naslage holesterola u unutrašnjem zidu arterija. Ateroskleroza je glavni krivac za bolest koronarne arterije, vodeći uzrok smrti u većem delu sveta, kao i za čestu pojavu moždanog udara.

Faktor ishrane: Evo najvažnijih preporuka za smanjenje rizika:

* Ograničiti unos zasićenih masti, holesterola i ukupnih masti tako što se životinjski proizvodi zamenjuju biljnim.
* Povećati unos masnih kiselina omega-3: najviše ih ima u ribi iz hladnih voda, orasima i ulju lana.
* Pojesti dnevno pet ili više porcija povrća i voća, posebno zelenog, narandžastog i žutog povrća, šumskog i južnog voća. Antioksidantni sastojci iz ovih namirnica (karoteni, flavonoidi, selen, vitamin E i vitamin C) sprečavaju razvoj ateroskleroze.
* Povećati unos vlakana, posebno iz mahunarki, voća i povrća, koja smanjuju holesterol i štite od ateroskleroze.
* Ograničiti unos šećera i drugih rafiniranih ugljenih hidrata koji su odlučujući faktor u razvoju bolesti.

Suplementi: folna kiselina, likopen, selen, vitamin B 6, vitamin C, vitamin E.

Visoki holesterol – Reč je o tihom simptomu, stoga treba redovno proveravati nivo ukupnog, dobrog i lošeg holesterola i njegovog „partnera u zločinu” triglicerida.

Način ishrane – Ishrana siromašna mastima najbolji je način da se smanji holesterol. A to znači mnogo svežeg povrća, voća i celih žitarica i što manje crvenog mesa i mlečnih proizvoda.

Beli luk – Budući da dobri HDL holesterol izbacuje iz organizma višak lošeg holesterola LDL, važno je pojačati prisustvo «dobročinitelja». Brojne studije pokazuju da je beli luk baš to!

Vitamin E – Holesterol nije opasan dok samo «plovi» krvotokom. Šteta nastaje kad se masne naslage zalepe za zidove arterija. Da bi se predupredio lanac događaja koji vode u oksidaciju, potrebna je velika doza antioksidanta koji će razoružati slobodne radikale. To, pre svih, može vitamin E. Uzmite 400 IJ i znajte da je prirodni E vitamin dvostruko efikasniji od sintetičkog.

Ostali suplementi i nutrijenti: kapi artičoke, karnitin, hrom, ginseng, niacin, izoflavoni soje, ječam, vitamin C, hrom pikolinat, riblje ulje, džumbir, zeleni čaj, pasulj, mononezasićene masti (maslinovo ulje), pektin (jabuke, grejpfrut), šljive, sirova šargarepa, crvene paprike, soja i sojini proizvodi, jogurt.
Visoki krvni pritisak

Čitanje njegovih vrednosti jedan je od najjednostavnijih medicinskih testova, pa je puka ironija što jedan od tri stanovnika visok-krvni-pritisakplanete sa visokim pritiskom (zvanim i hipertenzija) čak i ne zna da ga ima.

Piramida ishrane: Čim vam lekar izmeri visok pritisak, odmah će reći da izbacite so, oslabite i redovno vežbate. Za postizanje cilja, idealna je „piramida ishrane”, zasnovana na voću, povrću i posnim mlečnim proizvodima.

Glog – Jedan od najčešće korišćenih biljnih preparata za obaranje pritiska. Moćan a blag, deluje kao većina klasičnih lekova.

Ako patite od hipertenzije ili neke druge kardiovaskularne bolesti, glog bez lekarskog nadzora ne bi trebalo koristiti duže od nekoliko nedelja.

Magnezijum – Mineral koji opušta meke mišiće krvnih sudova i omogućava im da se šire. Kad se to dogodi, krvni pritisak pada. Mnoge studije su potvrdile efikasnost magnezijuma u regulisanju hipertenzije.

Ostali suplementi i nutrijenti: koenzim Û 10, kalcijum, beli luk, riblje ulje, ulje lana, kalijum, vitamin C.
Giht

Vrsta artritisa nastalog usled povećane koncentracije mokraćne kiseline u biološkim tečnostima. Kod obolelih od gihta, ta kiselina se kristališe i taloži u zglobovima, tetivama, bubrezima i drugim tkivima, gde izaziva zapaljenja i oštećenja.

Ishrana: Namirnice sa visokim procentom purina ( meso, morski plodovi, pivski kvasac) treba izbaciti, a s umerenim procentom (mahunarke, spanać, špargle, riba, živinsko meso, pečurke) smanjiti. Rafinirane ugljene hidrate, fruktozu i zasićene masti svesti na minimum, a na alkohol – zaboraviti.

Suplementi: OVP, to jest multivitaminska/multimineralna tableta i antioksidantna formula širokog spektra, zatim folna kiselina, kvercetin, vitamini B kompleksa, MSM (methÚlsulfonÚlmethane je glavni oblik sumpora u ljudskom telu, a sumpor je bitan element za sve ćelije i tkiva i izuzetno važan nutrijent za zglobove).
Glavobolja

Nema čoveka kojeg bar jednom u životu nije zabolela glava. Više od 90 procenata otpada na glavobolju uzrokovanu stresom, nepravilnim držanjem tela, umorom i naprezanjem očiju. Druga vrsta, u koju spada migrena, naziva se vaskularnom glavoboljom, a izaziva je širenje i skupljanje krvnih sudova lica, glave i vrata. Vaskularna glavobolja može biti veoma bolna: ponekad sasvim onesposobi čoveka, što zna svako ko je na svojoj koži osetio napad migrene.

Ishrana: Namirnice bogate magnezijumom. Iako razlozi nisu do kraja objašnjeni, pojedini minerali, posebno magnezijum, igraju važnu ulogu u prevenciji i smirivanju kako migrene, tako i „obične” glavobolje. Kod ljudi koji pate od migrene, često postoji manjak magnezijuma u moždanim ćelijama. Doručak na bazi cerealija to može da nadoknadi. U bogate izvore magnezijuma spadaju i koštunjavo voće, lisnato povrće i semenke.

Suplementi: riboflavin (jedan od B vitamina) u visokim dozama, magnezijum, džumbir.
Glaukom

Glaukom je povećani očni pritisak. Normalne vrednosti su 10-21 mm Hg. Kod hroničnog glaukoma pritisak je malo do umereno povećan (22-40 mm Hg), a kod akutnog veći od 40 mm Hg.

Faktor ishrane: U slučaju hroničnog glaukoma zdrava ishrana podrazumeva što više vitamina C i flavonoida, dakle svežeg voća i povrća. Preporučuje se i riba (losos, skuša, haringa, bakalar) bogata masnim kiselinama omega-3 koje smanjuju očni pritisak.

Suplementi: ekstrakt borovnice, ginko biloba, magnezijum, vitamin C.
Dijabetes

Najgore je to što izaziva „kratak spoj” u celom organizmu. Evo zašto: pogonsko gorivo tela je šećer, tačnije šećer u krvi. Odmah posle jela, glikoza se sjuri u krvotok i „putuje” do svake pojedine ćelije. Da bi u nju ušla, potrebno joj je prisustvo hormona zvanog insulin. Kod ljudi sa dijabetesom, ili se ne proizvodi dovoljno insulina ili insulin nije dovoljno efikasan, pa glikoza ne može da uđe u ćelije već ostaje u krvotoku. Ćelije su gladne, što uzrokuje umor, vrtoglavicu i druge tegobe. Povećana količina šećera postaje, međutim, toksična i štetna za oči, bubrege, nerve, imunitet, srce i krvne sudove.

Ishrana: bogata vlaknima. Istraživanja pokazuju da vlakna igraju važnu ulogu u kontroli šećera: oblažu creva želatinskom masom koja ne dozvoljava glikozi da prebrzo prodre u krv. Lako ćete povećati unos solubilnih vlakana, samo jedite što više voća, mahunastog povrća i zobnih pahuljica.

Suplementi: obavezni vitaminski program (multivitaminski preparat i antioksidanti širokog spektra), azijski ginseng koji pomaže stabilizaciji šećera u krvi, hrom pikolinat, 200 mikrograma, alfa-lipoinska kiselina, 50 mg dnevno, kalijum, cink, aloja vera, ekstrakt borovnice, biotin, kapsaicin, koenzim LJ 10, beli luk, magnezijum, mangan, vitamin B 6 (prevencija i komplikacije), vitamin B 12 (neuropatija), vitamin C, vitamin E, voda, 6-8 čaša dnevno.
Kamen u bubregu

Grumen od čvrstog materijala koji nastaje kad hemikalije iz urina - oksalat i kalcijum – počnu da oblikuju kristale u bubregu.

Faktor ishrane: Povećati unos vlakana, složenih ugljenih hidrata i lisnatog povrća, a smanjiti jednostavne ugljene hidrate. Prednost davati namirnicama bogatim magnezijumom (ječam, kukuruz, raž, soja, zob, integralni pirinač, avokado, banana, indijski orah, kokos, kikiriki, susam, krompir), kalcijumom (losos, proizvodi od soje, jogurt od obranog mleka) i kalijumom (suve kajsije, krompir, banane, južno voće).

Ako je oksalat glavni sastojak kamena, smanjiti unos namirnica u kojima ga ima mnogo (crni čaj, kafa, kakao, čokolada, spanać, blitva, koštunjavo voće, jagode).

Suplementi i nutrijenti: brusnica, magnezijum od 500 mg, vitamin B 6 od 50 mg, 1-3 puta dnevno, kalijum, voda, 8-10 čaša dnevno, da kamen „otplovi”.
Nesanica

Malo je stvari tako tužnih kao ležanje u mraku: vi budni, izmučeni i umorni dok svi oko vas slatko spavaju. Nesanica je najčešće privremena, uzrokovana viškom kafe, možda, zabrinutošću zbog sutrašnjeg posla. Ponekad je, međutim, baš uporna, ne samo danima već nedeljama, mesecima, čak i godinama. Posle nekoliko noći buljenja u tavanicu, učini vam se da više nikad nećete zaspati. Idite lekaru ako ste danju toliko pospani da ne možete da radite.

Mleko

Mama je bila u pravu: možda vam čaša toplog mleka pomogne da utonete u san! To je zato što mleko, kao sir, ćuretina i piletina, sadrži visok procenat amino kiseline zvane triptofan za koju je dokazano da utiče na onaj deo mozga koji upravlja spavanjem. Organizam triptofan pretvara u serotonin, a ovaj se zatim konvertuje u melatonin. I od serotonina i od melatonina ste opušteni i sanjivi, pa doktori veruju da je triptofan iz namirnica dobra pomoć za spavanje.

Valerijan

Mnogo pre silnih pilula za spavanje koje se izdaju na recept, biljni sedativi bili su u širokoj upotrebi. Jedan od najpopularnijih prirodnih sedativa, upotrebljavan pre mnogo vekova kao i danas, jeste valerijan. Posebno je delotvoran kod nesanica koje su posledica anksioznosti, napetih mišića ili mišićnog spazma. Preporučena doza je 400 miligrama valerijana jedan sat pre odlaska u krevet.

Melatonin

Slavljen kao melem za posledice dugih prekookeanskih letova, rak i depresiju, melatonin je široko prihvaćen kao lek protiv nesanice. Žlezda u mozgu veličine zrna graška izlučuje ga pravo u krvotok – manje kad vaš organizam oseća svetlost, više kad je mrak. Produkcija dostiže vrhunac između 2:00 i 4:00 h ujutru. Pre nego što posegnete za suplementima melatonina, neka vaš lekar proveri prirodne rezerve. Ako su niske, uzmite do 1 miligram najmanje 2 sata pre spavanja. Ako ne reagujete na tu dozu, povećajte na 2 do 3 miligrama. Ovaj suplement je samo za kratkoročnu upotrebu. Mnogi, ipak, više vole kamilicu!
Osteoporoza

Reč doslovce znači „porozne kosti”. Osteoporoza je tiha bolest, a ljudi koje je imaju najčešće i ne znaju da im kosti postepeno postaju tanje i slabije. Zdrave kosti se neprekidno obnavljaju novim tkivom. Kad imate osteoporozu, taj proces se prekida i koštana masa brže nestaje nego što nastaje. To, srećom, može da se izbegne.

Mlečna hrana

Kalcijum je glavni „dasa” za jake kosti, a mlečni proizvodi ( po mogućnosti polumasni ili posni), kao što su mleko i sir, najbolji način da ih sačuvate. Ženama je potrebno 1.000 do 1.500 miligrama kalcijuma dnenvo da bi isključile opasnost osteoporoze. To se lako postiže odgovarajućom ishranom: čaša obogaćenog obranog mleka ima 352 mg.

Kalcijum, vitamin D, vitamin K, magnezijum. – Suplementi ovih vitamina i minerala ključni su saveznici u borbi protiv osteoporoze. Kalcijum je, ipak, „glavni”. Iako se dobija iz hrane, većina ljudi radije ga koristi u tabletama. Kad je reč o očuvanju jakih kostiju, kalcijum jeste zvezda, ali nije njegova cela predstava. Vrlo su zapažene i sporedne uloge: vitamin D, vitamin K, magnezijum, bor i izoflavoni soje. Vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum. Manjak omekšava kosti koje se tada lako lome. Uzmite 400 IJ dnevno. Obilje vitamina K naći ćete u lisnatom povrću i celim žitaricama: ishrana bogata ovim namirnicama obezbeđuje dnevnu kvotu. Magnezijum je važan jer „prevozi” kalcijum do kostiju. Da biste znali koliko vam je magnezijuma potrebno, uzmite dozu kalcijuma i – prepolovite je.
Pad imuniteta

nazegPrvi zadatak imunog sistema je zaštita organizma od infekcija i raka. Podrška i jačanje odbrambene moći je, možda, najvažniji korak u stvaranju otpornosti na bolest i smanjenje osetljivosti na nazeb, grip i rak.

Podršku imunitetu obezbeđuju: zdrav način života, (samo)upravljanje stresom, fizička aktivnost, ishrana i mudro korišćenje suplemenata i herbalnih preparata.

Ako odgovorite „da” na bilo koje od sledećih pitanja, vašem odbrambenom sistemu treba pomoć:

* Da li lako nazebete?
* Imate li više od dve teške prehlade godišnje?
* Patite li od bilo koje hronične infekcije?
* Da li vam često izbija groznica ili se vraća genitalni herpes?
* Da li su vam limfne žlezde sve vreme osetljive, bolne i otečene?
* Da li bolujete ili ste ranije bolovali od raka?

Do hroničnih infekcija, čak i vrlo blagog nazeba, dolazi samo kad padne imunitet. Oslabljeni imunološki sistem vodi u infekciju, a infekcija škodi sistemu i još više mu smanjuje otpornost. Samo jačanjem imuniteta izlazi se iz začaranog kruga.

Faktor ishrane: Optimalnan rad ovog sistema traži zdravu ishranu koja je (1) bogata prirodnim namirnicama kao što su voće, povrće, žitarice, pasulj, semenke i koštunjavo voće, (2) siromašna mastima i rafiniranim šećerima i (3) sadrži odgovarajuću, ali ne preteranu količinu proteina. U faktore koji slabe imunitet ubrajaju se nepravilna ishrana, preterano unošenje šećera i konzumiranje namirnica koje su prirodni alergeni.

Suplementi i nutrijenti: aloja vera, beta-karoten, beli luk, ehinacea, ginseng (žen-šen), propolis, selen, vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink.
Srce

Sve što ima veze sa srcem, traži stalnu lekarsku kontrolu. Iako je za mnoge suplemente utvrđeno da su sigurni i delotvorni, za sve treba pitati lekara kako biste bili sigurni da nema kontraindikacija baš za vaš slučaj.

Suplementi: obavezni vitaminski program (multivitaminski/multimineralni preparat, antioksidanti širokog spektra), koenzim Q 10, vitamin B, 100 mg, izoflavoni soje, riblje ulje ili ulje lana.

Preventivne mere za sprečavanje srčanog udara:

* Smanjite unos šećera i soli.
* Budite umereni s alkoholom.
* Prestanite da pušite.
* Redovno vežbajte.
* Kontrolišite težinu.
* Smanjite unos zasićenih masti i holesterola.
* Jedite više belog luka, svežeg voća i ribe.
* Povećajte unos sojinih proteina. Korisniji su od – životinjskih.
* Obezbedite dovoljno kalcijuma i magnezijuma u ishrani. Preporučuju se i suplementi od 1.000 mg kalcijuma i 500 mg magnezijuma dnevno.
* Suplement lecitin je vrlo koristan.
* Uzimajte vitamine B 6 i B 12, folnu kiselinu, kao i vitamine C i E.
* Smeh je odličan lek za srce! Imajte to u vidu.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Јан 2011, 20:21

Limun, plod sa hiljadu vrlinaSok, pulpa, kora: od limuna se ne baca a ma baš ništa! Čak i njegova bleštavo žuta boja izgleda kao stvorena da obasja našu trpezu i podari nam prijatnost i energiju.

I nauka je potvrdila: limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanta. I ne samo to. Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutrališe toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka. Pored toga, sadrži visoki procenat selena i vitamina C, koji povećavaju odbrambenu moć i usporavaju starenje, i vitamina B grupe, neophodnih nervnom sistemu.

Imate, dakle, mnogo razloga da za ovo voće rezervišete počasno mesto na trpezi i obogatite svako jelo, od predjela do deserta, njegovim jedinstvenim mirisom i ukusom. Udenite ga u svaki recept i dobićete dragocenog saveznika zdravlja!Ne zaboravite, mnoge dijete sadrže limun.
Džoker u kuhinji

Limun u kući je uvek dobrodošao. Po jutru se dan poznaje: popiti sok od limuna, jednu čašu, čim se probudite jedan je od najefikasnijih metoda da sprečite zimske bolesti, ali i popravite raspoloženje kad je nebo napolju sivo, a vaše raspoloženje „na nuli”. Da biste se postepeno navikavali na ukus i ublažili kiselost, možete ga pomešati sa malo soka od pomorandže.

Upozorenje: sok nemojte cediti jer komadići pulpe ne samo da smanjuju oporost limuna već se upravo u njima krije najviše hranljivih sastojaka.

Kao idealan začin za salate, ovo dragoceno južno voće pomaže vam da napravite sosove čarobnog mirisa kojima prelivate pirinač ili testeninu. Čuveni specijalitet sa Sicilije (koju zovu „zemlja limunova”) je sos od sabljarke. Beli luk i kapre proprže se na maslinovom ulju, doda sa svež paradajz, a nakon 10 minuta i meso sabljarke isečeno na kocke. Pri kraju kuvanja, nastruže se kora od pola limuna: rezultat je izvanredan.
Sok i kora čine čuda

U jelima od mesa i ribe limun čudesno igra svoju ulogu: kad im dodamo sok, pohovana jela postaju lakša, specijaliteti sa roštilja ukusniji, a prelivi neobičniji.

Sok od limuna daje voćnoj salati ukus, miris (i vitamine!) i ne dozvoljava tek isečenom voću da pocrni. Ne zaboravite: limun se uvek cedi u poslednjem trenutku i na tanjir stavlja neposredno pre služenja da se ne bi izgubili vitamini i mineralne soli, osetljivi na vazduh i svetlost.

A limunova kora? Nemojte je bacati: reč je o pravom malom rudniku dragocenih sastojaka. Flavonoidi, koji joj daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju razmenu kiseonika u organizmu. A upravo se u kori limuna kriju esencijalna ulja, kao što je limonin, sa digestivnim i antiseptičkim osobinama. Iseckana na kockice ili sitno strugana, limunova korica daje poseban ukus tortama, sufleima, džemovima i pudinzima.

Pitate se kako da iz limuna dobijete što više soka? Potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu, blago protrljajte između dlanova, a onda cedite.
Možete ga dodati

* ulju – Oljuštiti 3 limuna, pa kore spustiti u tiganj s uljem. Grejati 5 minuta. Kad se ohladi, sipati u bocu i dodati još ulja (da bude ukupno 3/4 litra) i dva češnja belog luka. Ostaviti da stoji 2 nedelje. Bogato masnim polinezasićenim i mononezasićenim kiselinama, ulje sa limunom lepo ide uz salate i pečenja i odlična je osnova za marinade.

* šećeru – Osušiti korice limuna, sitno nastrugati i pomešati sa šećerom. Kad ga tako obogatite pektinom, možete ga upotrebiti kao zaslađivač za voćnu salatu, cerealije, torte.

* sirćetu – Oljuštiti 4 limuna, iscediti, pa spustiti sok i kore u teglu od 1 litra. Ugrejati jabukovo sirće (1 litar) i sjediniti s limunom. Protresti teglu, ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi 2 nedelje i procediti. Odlično je za mariniranje mesa i kao začin za sveže salate.

* alkoholu – Da biste pripremili čuveni liker «limončelo», oljuštite 5 lepih i zdravih plodova, ali tako da ostane i onaj beli deo. Kore potopite u 1 litar alkohola i ostavite da stoje 40 dana. Nalijte sirupom spravljenom od vode i 600 g šećera. Ostavite da stoji 24 sata, pa procedite. Liker čarobnog mirisa je gotov!

Specijalna kura

Rado biste očistili organizam od toksina i ojačali imunitet pre dolaska prave zime? Predlažemo kuru na bazi limuna. Treba da traje bar nedelju dana, ali možete da nastavite i ceo mesec.

* Čim ustanete: popiti čašu mlake vode sa sokom od jednog tek isceđenog limuna u koji ste sipali kašiku sirćeta sa limunom (recept ćete naći u delu teksta „Možete ga dodati...”).

* Za doručak: limun prepoloviti, pa jednu polutku oljuštiti, iseći na kriške i pojesti.

* U toku dana: iscediti 3 limuna pa sok, zajedno sa 2 kašike sirćeta sa limunom, sipati u flašicu sa brojačem kapi. Uzimati 15 do 20 kapi ove mešavine svakog sata, tokom celog dana.

* Uveče: posle večere pojesti pola limuna isečenog na kriške.

* Pre odlaska u krevet: popiti čašu vode sa sokom od limuna i limunovim sirćetom.

Hranljive vrednosti

(na 100 grama proizvoda)

Kalorije 11 Kalijum 140 mg
Šećeri 2,3 g
So
11 mg
Proteini
0,6 g
Kalcijum
14 mg
Masti
0
Gvožđe
0,1 mg
Vit. C
50 mg
Fosfor
11 mg
Vlakna
1,9 g
Vit. PP 0,30 mg
Kulinarski trikovi

Mislite da znate sve o limunu? Možda grešite. Jer, mirisavi plod često se cedi i kao S.O.S. za manje probleme u kuhinji. Evo nekoliko saveta.

* Riba se brzo raspadne? Pre kuvanja potopite je u sok od limuna: ostaće cela. Ipak, ne ostavljajte je dugo u šerpi da meso ne „omlitavi”.

* Testo za kolače će vam bolje uspeti ako mu dodate kašiku limunovog soka.

* Sok dodajte i belancima pre nego što ulupate sneg: biće čvršći.

* Čistili ste beli i crni luk ili ribu i na rukama se zadržao neprijatan miris? Istrljajte ih limunom.

* Kad pripremate džem ili pekmez, skratićete vreme kuvanja ako voću dodate sok od limuna.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 07 Нов 2011, 01:18

Sve je receno u slici
Прилози
hrana kao lek.jpg
LUK izgleda kao stanica tela. Današnja istraživanja pokazuju da luk pomaže čišćenju otpadnog materijala iz svih stanica tela. On čak uzrokuje suze koje ispiraju epitelne slojeve u očima.
Luk takođe pomaže eliminaciju otpadnih tvari i opasnih slobodnih radikala iz tela.
hrana kao lek.jpg (3.78KiB)Прегледано 9882 пута
Oranges.jpg
NARANČE, GREJP, i drugi agrumi izgledaju poput ženskih mlečnih žlezda i zapravo pomažu zdravlju dojki i kretanju limfe kroz grudi.
Oranges.jpg (4.3KiB)Прегледано 9884 пута
Olives.jpg
MASLINA pomaže zdravlju i funkciji jajnika.
Olives.jpg (5.29KiB)Прегледано 9879 пута
Figs.jpg
SMOKVE su pune semenja i vise u paru kada rastu.
Smokve povećavaju pokretljivost muških spermatoyoida i povećavaju broj spermija, a pomažu i u izlečenju steriliteta.
Figs.jpg (5.96KiB)Прегледано 9894 пута
Kidney_Beans.jpg
Pasulj stvarno leči i pomaže održavati bubrege, i da, oni izgledaju upravo kao ljudski bubrezi.
Kidney_Beans.jpg (6.05KiB)Прегледано 9895 пута
Walnuts.jpg
ORAH izgleda kao mali mozak, levo i desnoj hemisferi, gornji i donji cerebrums cerebellums.
Čak su i bore i uvijanja su baš kao i neo-korteks.
Mi sada znamo da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.
Walnuts.jpg (3.91KiB)Прегледано 9874 пута
Grapes-Red.jpg
GROŽĐE visi u klasteru koji ima oblik srca.
Svaki grozd izgleda poput krvne stanice, a sva su savremena istraživanja pokazala da grožđe osigurava vitalnu hranu za srce i krvne žile.
Grapes-Red.jpg (8.01KiB)Прегледано 9871 пута
Tomato.jpg
PARADAJZ ima četiri komore i crven je.
Srce ima četiri komore i crveno je.
Sva istraživanja pokazuju da sadrži likopen i čisti srce i krv
Tomato.jpg (6.34KiB)Прегледано 9873 пута
Carrot.jpg
Prerezana sangarepa izgleda kao ljudsko oko.
Zenica, šarenica i linije šarenice nalikuju prerezanoj mrkvi…
I da, nauka sada dokazuje da sangarepa uveliko poboljšava protok krvi i funkciju očiju.
Carrot.jpg (4.22KiB)Прегледано 9877 пута
Celery.jpg
CELER, KUPUS, RABARBARA i još mnogo povrća izgledaju poput kostiju.
Ove namirnice posebno jačaju čvrstoću kostiju.
Kosti su 23% natrijuma i ove namirnice su 23% natrijuma
Ako nemate dovoljno natrijuma u vašoj prehrani, telo ga uzima iz kostiju, čineći ih slabima.
Ova hrana nadoknađuje skeletne potrebe tela.
Celery.jpg (4.06KiB)Прегледано 9889 пута
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Zdravlje u odredjenim namirnicama

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 25 Нов 2014, 19:38

Treba imati na umu, da sada postoji puno proizvodjaca zdrave hrane i proizvoda. Ulje od raznog voca i semenki svakim danom ima sve sareniju lepezu. Ono sto mozete sami da napravite,ne budite lenji i pripremite na vreme. Niko nije toliko bogat da kupuje nesto sto moze sam da napravi ili uzgaja. Baste su nam pune cveca umesto povrca ili voca koje daje ne samo bogate plodove vec i lek.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Zdravlje Roditelja”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Bing [Bot] и 23 госта

cron