www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Отровне материје у пеленама

ZBOG ZAKONSKE OBAVEZE ISTIČEM
UPOZORENJE:
SVE INFORMACIJE KOJE SU NA OVOJ STRANI I NA PRATEĆIM LINKOVIMA IZNETE
SPADAJU U ALTERNATIVNE METODE LEČENJA
I IZRAZ SU LIČNOG STAVA AUTORA SAJTA KOJI NEMA MEDICINSKO OBRAZOVANJE.
SVAKO KO IH PRIHVATI I PRIMENI ČINI TO NA SOPSTVENU ODGOVORNOST
Gospod od zemlje pravi lekove, a razuman čovek ih ne odbacuje. Iz Svetog pisma, Sirah 38, stih 4.
pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:
Отровне материје у пеленама

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Феб 2012, 13:55

БЕОГРАД – У беби пеленама за једнократну употребу налази се 50 разних штетних хемикалија, од којих су три изузетно токсичне. Оне исушују кожу, успоравају зарастање рана, изазивају умор детета, а неки састојци делују као хормони и могу да изазову стерилитет код дечака – тврди фармацеут Вукосава Стевановић из Удружења „Фармацеутско језгро“ .

Многобројне предности пелена за једнократну употребу добро су познате мамама у Србији, али ако су тачне тврдње њихових противника, многе ће се вратити платненим пеленама.
Дејство слично хормонима

- Међу штетним састојцима најагресивнији је натријум-полиакрилат, јак апсорбенс, који се у контакту са водом претвара у гел, а који се често нађе на бебиној гузи и изазива алергијске реакције – наглашава Вукосава Стевановић. Она каже да је светска еколошка организација „Гринпис“ већ указала на чињеницу да је у дечјим пеленама три позната произвођача откривена супстанца трибултитин, и то управо у слоју пелена који је у директном контакту са кожом беба.

- Трибултитин се користи и у производњи текстила за избељивање. Продире кроз кожу и има дејство слично хормонима. Штети имунолошком и хормонском систему и сматра се да касније може да буде узрок стерилитета код дечака – упозорава Стевановићева и додаје да је период разлагања пелена невероватних 500 година.

Америка, Канада и већина земаља ЕУ препознале су овај проблем и покренуле пројекте подстицања производње и употребе пелена од природних материјала.

- Родитељи се стимулишу једнократним наградама при куповини пакета пелена и пореским олакшицама. У Аустрији та награда износи 100 евра – каже Стевановићева.
Комунални отпад

У покушају да откријемо ко се у Србији бави контролом беби пелена, у Министарству за заштиту животне средине сазнали смо да они дечје пелене уопште немају у евиденцији загађивача, него да се оне третирају као комунални отпад, који је у надлежности локалних самоуправа.

Санитарна инспекција при Министарству здравља, која је надлежна за дечје пелене, нема замерки и не види ништа спорно, јер се, како кажу, поштује законска процедура у свим сегментима. Дечје пелене које се користе за једнократну употребу спадају у групу предмета опште употребе, као и посуђе, прибор, амбалажа, козметика…

- Поступак контроле обухвата контролу документације, преглед услова транспорта, односно складиштења и физички преглед робе на лицу места – рекли су нам у Санитарној инспекцији, додајући да Министарство здравља редовно прати сва упозорења, препоруке и директиве ЕУ, као и сва дешавања на тржишту ЕУ у погледу здравствене исправности производа.
„Гринпис“: Отровни гасови

При распадању једнократних пелена у ваздух се отпушта метан, а при спаљивању пелена развијају се отровни гасови – диоксин, фуран и хлор. За производњу 5.000 пелена треба посећи неколико стабала, потрошити 1.600 литара сирове нафте и 78.000 литара воде.

Гордана Јанићијевић Потпара

http://www.pravda.rs/2012/01/30/otrovne ... -pelenama/
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке:3333
Придружен:03 Апр 2008, 18:22
Место:GROCKA
Контакт:

Отровне материје у пеленама

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 25 Нов 2014, 19:33

Ne znam da li se promenilo nesto sa pelenama, ali za zenske uloske sam dosta puta cula da nisu dobre, jer sadrze gelove koje prosto isisavaju krv.
Licno ne koristim te vrste ulozaka, vec , jednu sa krilcima ultra tanku stavim na ves a iznad nje obicnu vatu sa mrezicom ili bez nje.
Ciklus traje kao i pre 3 najvise 5 dana, osecam se bolje i trudim da preko donjeg vesa nosim pojas, cisto radi udobnosti i sigurnosti vate.Danasnje reklame da je sve moguce i u tim danima, je stvar reklame, koliko su uspesne ne znam.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Zdravlje Roditelja”
 Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 85 госта

cron