www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Bogojavljanje

Уредник: zoxyf

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Bogojavljanje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 18 Јан 2011, 17:15

Jedan od najlepsih praznika u Pravoslavnoj veri

Zahvaljujuci sajtu zvezdan forum, bicu u prilici da ovu temu postavim i bogato predstavim.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Bogojavljanje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 18 Јан 2011, 17:16

Bogojavljenje

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom i njenim mužem Josifom, a tada u svojoj tridesetoj godini pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

...Kod Srba se Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.


Izvor

Želja, dakle, može biti bilo koja, ali samo jedna i jasno izrečena - bez greške i nedoumice.

.... vredi probati...


:kiss.gif:
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Bogojavljanje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 18 Јан 2011, 17:17

БОГОЈАВЉЕЊЕ

На овај дан празнује се успомена на Христово Крштење на реци Јордану и јављање Бога у виду голуба и гласа: "Ово је Син мој и Њега послушајте". До своје 30-те године, Господ наш, Исус Христос је скривао од људи своју силу и свемудрост свога Божанства. Јер у то време беше код Јевреја забрањено да било ко, до 30-их година ужива свештеничко или учитељско достојанство. Због тога, када наврши 30 година, по Јеванђељу Божјем дође време да се јави Израиљу. Јави се Бог Јовану Претечи да је време да пође у пустињу и да тамо крштава водом, и још му рече да, на кога види да силази Дух Свети тог и крсти. Беше Јован Претеча Исусов, онај који приправи пут Господу нашем. И познаде Јован онога кога требаше да крсти, онога који беше од Бога послат, јер дође му Исус који испуни све Заповести Божје, те још му остаде и та последња да се крсти. Колико је само симболике у томе што се баш у 30 години крсти Христос. Можда зато, што је у тим годинама човек склон сваком греху. Јер прво време је детињство, време лакомислености и незнања, друго је младићство, а оно се распаљује телесном пожудом, а треће је зрело доба и тада је човек склон златољубљу и сваком греху. Због тога Христос и почека до то доба да би испунио и ову Заповест Божју за сва времена и осветио природу нашу и подарио нам силу да побеђујемо страсти и чувамо се од смртних грехова. Али, то не значи да и за нас важи исто, те да треба да чекамо зрело доба да бисмо се крстили, напротив ми то треба да учинимо много раније ради спасења и очишћења душа наших. Пошто Он немаде греха изађе одмах из воде и отворише Му се небеса и Дух Божији у виду голуба сиђе на Њега. Голуб је симбол чистоте, човекољубља те зато је у њему и јавио се Дух Свети. Празнујући Богојављење Господње, које бива на водама Јорданским, треба да се подсетимо да се Господ Бог наш никада није јављао без разлога баш на том месту. Овај нам празник приказује Бога у виду Тројице једнобитне и нераздељиве. Тако се и свако од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога. На овај дан се у свим црквама и храмовима освећује вода, коју народ узима и носи својим кућама. Она има духовна и лековита својства. Њена особина се огледа у томе што током целе године остаје свежа и освећена. Чува се у посебним посудама и користи се са искреном вером у болести, или било каквој другој недаћи. На сам Дан Богојављења може се са њом попрскати сваки кутак у кући, али у све друге дане ништа се не сме прскати њоме. Здрави је могу пити претходно припремљени зато, тако што ће који дан постити, па ће ту освећену водицу попити изјутра као када се узима Свето причешће.

Тропар (глас 1): Во Јордање крешчајушчусја тебје, Господи, Тројическоје јависја поклоњеније: Родитељев бо глас свидјетељствоваше тебје, возљубљенаго тја Сина именуја и Дух во видје голубиње, извјествоваше словесје утвержденије; јављејсја Христе Боже и мир просвјешчеј, слава тебје.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Bogojavljanje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 18 Јан 2011, 17:18

Beseda na Bogojavljenje Svetog Jovana Sangajskog

piše: Sveti sluga ISUSA HRISTA I OCA NEBESKOG
Jovan Maksimović Šangajski

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

Slaveći Bogojavljenje, mi se sećamo i da se Bog pokazao ljudima kao Trojica i da se Isus javio svetu kao Hristos. Gde se javio Hristos? Gde je započeo Svoje delo? Da li je otišao u grad veliki i tamo se javio u Svojoj Slavi? Ili se uspeo na goru visoku, a masa od mnoštva hiljada je stajala dole i posmatrala Ga kao nekakvo čudo? Ne! Hristos je pošao u pustinju, na reku Jordan , gde je Jovan krštavao narod. Jovan je propovedao pokajanje i pozivao grešnike da se, u znak pokajanja, krste u Jordanu. I evo, kao grešnik dolazi i Hristos i moli za krštenje. On, u koga ne bejaše greha.Uplašio se Jovan. "Ti treba mene da krstiš". "Ostavi sada" - odgovara Isus - jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu". Adam je gordošću sagrešio, želeo je da se uzvisi, da postane poput Boga. A Hristos je došao da ispuni pravdu Božiju, da greh gordosti Adamove popravi smirenošću. Adam je želeo da se uzvisi pred Bogom, a Bog se unizio pred čovekom. Hristos je sišao u vodu i prihvatio krštenje od raba Svojega. Drhteći, Jovan je položio ruku na Vladara i Boga svojega,a Hristos je smireno pognuo Svoju glavu pred njim.

Ova smirenost Hristova otvorila je nebo. Tada su se nebesa otvorila i začuo se glas Boga Oca:"Ovo je Sin Moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji. Ovo je Sin Moj, koji Sebe ponizi da bi izvršio Moju volju, istinski Sin Moj, Koji se unižava da bi čoveka uzvisio". A Duh Sveti je sišao sa neba na Isusa, potvrđujući reči Oca. Tako je smirenošću Isus otvorio nebo i pokazao ljudima tajnu Trojičnosti Božanstva. Ali zašto je On to obavio upravo na vodi, a ne na nekom drugom mestu? Setimo se kako je Bog stvarao svet. Kada je Bog stvarao nebo i zemlju, "zemlja beše bez obličja i pusta, i Duh Božiji dizaše se nad vodom". Potom rastavi Bog zemlju i vodu, ali tako da voda ipak ostane na svakom mestu i nužna svemu stvorenom.

Čovek ne može da živi bez vode, niti bilo kakva životinja; postoji voda (vlaga) u vazduhu;
uzmimo bilo gde grudvicu zemlje - i tamo postoji voda; postoji voda i u kamenu, sve i ako nam se čini da je tamo nema, pa ipak, ona postoji i tamo i, kada Bog poželi može je osloboditi iz njega, kao što je i učinio za vreme Mojsija.

"Gospodnja je zemlja i što je god na njoj, vaseljena i sve što živi u njoj. Jer je On na morima osnova i posred reka utvrdi je" (Ps.24,1-2). "Nebesa biše odavno i da je zemlja iz vode i od vode sazdana Božijom reči", piše apostol Petar. "Od kojih tadašnji svet, vodom potopljen, propade" (II Pet. 3,5-6). Kada je čovek sagrešio navukao je gnev Božiji ne samo na sebe nego i na čitavu prirodu.

Čovek je kruna Božijeg stvaranja; on je postavljen za cara prirode. A kada car postade neprijatelj Caru drugome, tada i čitavo carstvo njegovo postade neprijateljsko carstvo. Kazna je bila namenjena ne samo čoveku nego i svemu stvorenom /tvari/. "Jer znamo da sva tvar zajedno uzdiše i tuguje do sada (Rim. 8,22). Ali, "tvar se pokori taštini (ne od svoje volje nego za volju onoga koji je pokori)" (Rim. 8,21-22). Zato oproštenje krivcu oslobađa i stvoreno od robovanja propadljivom. "Uništena će biti ova priroda propadljiva i preobraziće se u novo nebo i novu zemlju, gde pravda obitava". (II Pet. 3,12-13). Da bi se omogućila ova promena, da bi se priroda pripremila za nepropadljivost koja će nastupiti posle sudnjega dana, Hristos je došao na vode Jordana. Uronivši u Jordan, Hristos je posvetio ne samo vode Jordana nego i čitavu vodenu prirodu, kao što i kliče Crkva u svojim pesmama:"Hristos se javi da Jordana osveti vode" (Pretpraznični tropar), "Danas se vodena osvećuje priroda" (Tropar pri Ishodu na Jordan). A pošto se voda svuda nalazi, onda je osvetivši vode Hristos time osvetio sve stvoreno, čitavu vaseljenu. Hristos je pripremio prirodu da bi i ona osetila dobre posledice od žrtve koju je On došao da prinese. Ali ne samo to On je vodi dao moć da opere ljudske grehe.

Krstenje vernika u Jordanu, po ugledu na Hrista


Krštenje Jovanovo je bilo samo znak pokajanja. Hrišćansko krštenje jeste novo rođenje, oproštaj svih grehova. Vodom je kaznio Bog grehove prvog sveta i uništio ga je vodom u potopu. Vodom sada spasava Bog ljude kroz Tajnu krštenja.

Tako je Hristos na vodama Jordana uništio glavu zmije, kako se to poje u crkvenim pesmama, glavu one zmije koja je prevarila Adama i Evu, ali je bila pobeđena smrenošću Isusovom, - otkrio je ljudima da je Bog Trojica - osvetio vodu, a sa vodom pripremio i sve stvoreno za prihvatanje reči oproštaja i za nepropadljivost.

I tada je, izdržavši još jednu borbu sa đavolom u pustinji,

Hristos krenuo da priprema ljude za carstvo buduće i počeo je svoju propoved rečima:"Pokajte se, jer se približilo Carstvo nebesko" (Mt. 4,17), ili kako stoji u drugom Jevanđelju:"Ispunilo se vreme i približilo se carstvo Božije: pokajte se i verujte u Jevanđelje" (Mk. 1,15).

Do tada je Jovan Krstitelj propovedao pokajanje, pripremao put Gospodu. Sada Sam Gospod viče ljudima:"Pokajte se". Taj glas je namenjen ne samo ljudima koji su živeli u Hristovo vreme već se tim rečima Hristos obratio svim ljudima u svim vremenima i vekovima. I mi smo slušali te reči iz Jevanđelja.

Dok još nisu utihnule praznične pesme Bogojavljenja, one nas podsećaju da se približava vreme pokajanja. Budimo pažljivi! To nisu reči proroka ili anđela nego Samoga Gospoda. Pokajaćemo se i u postu, koji dolazi, nastojaćemo da pobedimo naše starsti i dobijemo oproštaj grehova, da bismo u budućem veku ušli u nepropadljivo Carstvo koje je pripremio Gospod.

Amin.

SLAVA ISUSU HRISTU I OCU NEBESKOM ŠTO SU DUHOM SVETIM NADAHNULI NAŠEG BRATA JOVANA DA SVIMA NAMA HRISTOVIMA PRIBLIŽI ZNAČAJ BOGOJAVLJENJA I OTKRIJE TAJNE TOG VELIČANSTVENOG DOGAĐAJA!

BRAĆO I SESTRE POKAJTE SE, JER SE PRIBLIŽILO CARSTVO NEBESKO I KO SE NIJE KRSTIO SAD MU JE VREME!

KRŠTENJE JE ZA VEČNOST I SVAKO DANAS JE DOBRO DOŠLO DA SE ČOVEK KRSTI U IME ISUSA HRISTA! KADA SE U OVOM PROLAZNOM I OGRANIČENOM VREMENU KRSTIMO I PRIHVATIMO ISUSA HRISTA ZA SINA BOŽIJEG I SPASITELJA NAŠEGA, TO NAM JE MILOŠĆU OCA NEBESKOG I BOGA SVEGA VIDLJIVOG I NEVIDLJIVOG OTVORENA KAPIJA KROZ SPASITELJA I BOGA NAŠEGA ISUSA HRISTA ZA BEZVREMENO, BESKONAČNO, BESMRTNO, KAPIJA KOJA VODI U RADOST NEPRESTANU.

KADA SE BUDETE KRSTILI, OTVORITE SRCE SVOJE I ČUĆETE NE UŠIMA TELESNIM VEĆ DUHOM SVETIM REČI BOŽIJE KOJE NAM JE IZREKAO DAVID U PSALMIMA: "TI SI SIN MOJ I JA TE DANAS RODIH"!

ALELUJA...BRAĆO I SESTRE...OTAC JE BOG ONIMA KOJI SE KRSTE U IME ISUSOVO! ALELUJA...SLAVA ISUSU HRISTU... A KO ĆE NAS ONDA IZ OČEVIH RUKU IŠĆUPATI? KO JE TAJ? IMALI TAKVOGA? TAKAV NE POSTOJI, NITI ĆE SE RODITI!

NIKO NAS ISUSOVE OVCE , SLUGE I MALU BRAĆU, NE MOŽE UZETI IZ OČEVIH RUKU! SMRT ĆE BITI UNIŠTENA, NEPRIJATELJ POBEĐEN I BAČEN SA PAKLOM I ZLOTVORIMA U SUMPORNO JEZERO, NAŠ GREH KOJI NAS JE VUKAO U PAKAO BIT ĆE OPRAN KRVLJU HRISTOVOM, A MI SA ANĐELIMA I SVETIMA U CARSTVU NEBESKOM!

BRAĆO I SESTRE KAD BI STE SAMO MOGLI DA VIDITE KAKVA NEIZRECIVA SREĆA ČEKA ONE KOJE HRIST UVEDE U CARSTVO BOŽIJE, ISTOG TRENUTKA SVE BRIGE OVOGA SVETA BI NESTALE I POSTALE BEZVREDNI PRAH KAO ŠTO I JESU!

ZATO ODMAH, SADA, JOŠ DANAS, IDITE I KRSTITE SE U IME SPASITELJA NAŠEGA ISUSA HRISTOSA!!!

SLAVA OCU NAŠEM BLAGODARNOM, SAMILOSNOM I PREPUNOM LJUBAVI ZA ČOVEKA, SLAVA MU ZA SVE ŠTO JE UČINIO ZA NAS GREŠNE, MALOVERNE I BEDNE! SLAVA OCU NAŠEMU ŠTO JE BOG I GOSPODAR NAŠ!

BOG OTAC I BOG SIN NAS SVETIM DUHOM SVOJIM ZOVU U MIR CARSTVA NJIHOVOG...ALELUJA...ALELUJA...ALELUJA...

SLAVA OCU NEBESKOM SLAVA ISUSU HRISTU SLAVA SVETOME DUHU

AMIN
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Bogojavljanje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 18 Јан 2011, 17:19

Zanimljivosti iz Rusije na Bogojavljenje
KUPANJE U LEDENOJ VODI NA BOGOJAVLJENJE

Krštenje ili Bogojavljenje, jedan je od najstarijih praznika hrišćanske crkve koji vernici obeležavaju 19. januara po novom kalendaru. Dan ranije, 18. januara, kod Rusa nosi isti naziv kao i dan pred Božić - i jedan i drugi zovu se Sočeljnik (naziv je nastao zbog sočiva, jela koje se tog dana obavezno mora naći na stolu). Tog dana se obavezno posti.Na Sočeljnik i Krštenje, samo dva puta godišnje, u svim pravoslavnim crkvama se tradicionalno obavlja veliko svečano osveštavanje vode. Posle bogosluženja sveštenici isti obred vrše i na obližnjim rekama i jezerima. Kupanje u osveštanoj vodi praktikuje se od vremena kada je u reci Jordan kršten Isus Hristos. S obzirom da je u januaru temperatura u velikom delu Rusije veoma niska, poznat je izraz “bogojavljenski mrazevi”, i da su reke i jezera pokriveni debelim slojem leda, obično se u njemu prave otvori u obliku krsta a vernici tri puta zarone i prekrste se da bi se očistili od moralnih i fizičkih nevolja. Na taj način podstiču bodrost, zdravlje i snagu duha.

Smatra se da “krštena” voda ima posebna svojstva. To sad proveravaju i naučnici koji nameravaju da izvedu poseban eksperiment na Međunarodnoj kosmičkoj stanici i provere zašto se u noći pred Bogojavljenje provodnost molekula vode snižava.Obred polivanja vodom za očišćenje praktikovali su i pagani - smatralo se da se na taj način čovek obnavlja i fizički i moralno. Sam Isus je posle svog uskrsnuća rekao apostolima: “Idite, naučite sve narode da se krste u ime Oca i Sina i Svetoga Duha”.Moskovljani se obično kupaju u brojnim jezerima u gradu a ove godine su prvi put imali prilike da to urade na Trgu revolucije, takoreći pored zidina Kremlja. Tamo je pre dva meseca otvoren festival ruske zime, sagrađeno je stotinak tipičnih drvenih kućica, klizalište, prodavnice suvenira, mesta gde se služi čaj i, najvažnije, mali trg na kome se stalno nešto događalo - po tradiciji, pred veliki post narod se veseli.

Organizovane su predstave s likovima iz slovenske mitologije, igralo se i pevalo. Već u petak popodne doneta su velika burad, a organizovano je i da se posle kupanja svi presvuku i u toplim prostorijama popiju čaj. Sve to pratili su glumci istorijsko-etnografskog pozorišta, igrajući u folklornim predstavama koje imaju za cilj da pokažu ne samo Rusima, nego i brojnim strancima kako se nekad praznovalo. Dežurali su i lekari.Ipak, nekoliko dana ranije, lekari su upozoravali da kupanje u ledenoj vodi nije štetno samo za potpuno zdrave ljude, a sveštenici - da ne postoje nikakva pravila koja obavezuju vernike da se kupaju u ledenoj vodi. Uprkos tome, samo na Trgu revolucije okupalo se više hiljada ljudi među kojima su i sveštenici i političari i poznate ličnosti iz sveta estrade.

Ljudi koji su iz vode izlazili bili su oduševljeni i najčešće govorili da se osećaju preporođenim, ali i da je u vodi daleko toplije nego napolju. To posebno važi za one koji se kupaju na mestima gde je probijen led na rekama. Tamo je voda toplija od vazduha za 20, pa i 30 stepeni.

Ove godine, kao i uvek, u Jakutiji, na Dalekom istoku gde je juče bila temperatura minus 40 stepeni, brojni vernici su se hrabro kupali na mestu gde je razbijen led. Tamo su već od petka dežurali ronioci-spasioci i lekari jer je prema verovanjima, najbolje kupati se u ponoć između 18. i 19. januara, pa su mnogi tako i uradili. U reci Zeja, u drugom dalekoistočnom kraju gde je bilo mnogo toplije - samo minus 20, okupalo se 15 hiljada vernika. U Habarovsku, gde je preko leta zabranjeno kupanje u reci Amur zato što voda ne zadovoljava sanitarne uslove, preko zime je dozvoljeno jer na minus 30 - voda, prema rečima stručnjaka, odgovara mikrobiološkim normama.Na Kamčatki, gde su se ljudi kupali tačno u ponoć - najmlađi učesnik u obredu imao je samo dve godije, a najstariji 70.Bogojavljenje u Novosibirsku dugo će se pamtiti jer je uparavo 19. januara tuda prošla najduža litija u svetu, koja je krenula od Vladiviostoka i Jakutska prema Moskvi pre skoro osam meseci. Učesnici litije posvećene ujedinjenju ruske crkve prešli su već više od šest hiljada kilometara. Oni kroz celu zemlju nose mnogobrojne svetinje koje su dobili iz manastira i hramova na Atonu, Jerusalimu, Kipru i celoj Rusiji - čudotvorne ikone, krstove, kovčege s moštima.U subotu u svitanje, nekoliko hiljada kozaka iz međunarodnog saveza “Velika donska vojska” okupalo se u reci Don.Smatra se da je voda Bajkala, najčistijeg jezera na svetu, dvostruko korisnija od svih ostalih voda i da zaista leči. Zato su na Bajkal stigle hiljade ljudi iz cele Rusije. Uz zvuke zvona Svetonikolske crkve nastojatelj hrama je osveštao jezero tako što je tri puta u njega potopio krst a onda je tom, već svetom vodom, poprskao prisutne. Posle toga počelo je skakanje u vodu... Mnogi su doneli flaše, kanistere, pa čak i burad da se snabdeju svetom vodom za što duži period.I spasioci su imali mnogo posla jer je led na jezeru tanak, pa je bilo i propadanja na mestima koja nisu predviđena za kupanje, ali žrtava nije bilo.

Zanimljivo je da nije zabeležen slučaj da se neko razboleo posle kupanja u ledenoj vodi na Bogojavljenje.Za ovaj dan je tradicionalno vezan i obred gatanja. Ako je vreme vedro - biće sušno leto, ako pada sneg - biće bogata žetva. Ako psi mnogo laju - biće mnogo zveri i ptica. Ako je neko kršten na taj dan - biće srećan čovek. I veridba na taj dan donosi sreću. A najbolje je roditi se na taj dan. Devojke noću pred Bogojavljenje izlaze napolje i gledaju koga će prvo sresti, ako je to starac - neće biti dobro, a ako naiđe mlad momak - znači, udaće se te godine. Ponekad pitaju prolaznika kako se zove - da bi tako saznale ime budućeg muža.

izvor balkanmagazin.net
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Bogojavljanje i kako obradovati decu

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 18 Јан 2011, 17:24

O nacinu kako obradovati decu sledi i pripovedanje Vivijen sa zvezdan. serbian foruma eusa_clap.gif


Divno secanje na Bogojavljenje iz mog detinjstva Napisala Vivijen


U nasoj kuci bio je obicaj, da mi, deca, stavimo nase cizmice u prozor u oci Bogojavljenja, jer su nam govorili da se Bog javlja nocu i donosi deci poklone.

Boze, kakav je to divan osecaj bio, kad bi se ujutru probudili i jurnuli ka prozoru gde su nas ocekivale nase pune cizme.

Svako bi zgrabio svoje i radosno trcao nazad u topli krevet da razgledamo sta je ko dobio - moj brat i ja.Onda bi on zapitkivao sta sam ja dobila, a i ja njega, ali, obicno je to bilo podjednako raspodeljeno, da se niko od nas ne bi osecao tuznim.

U to doba pokloni su bili prakticni - sveske, bojice, olovke, gumice, blok za crtanje, slikovnica i poneki slatkis u vidu velikih medenjaka i bombona, kao i suve smokve, urme, velika jabuka i pomorandza.
Nije bilo igracaka, ali mi smo bili srecni sa onim sto smo dobili i cvrsto verovali da nam je Bog doneo poklone jer smo bili dobra deca.

Secam se toga kao da je juce bilo i secacu se celog zivota kao neceg nezaboravnog i vrednog.

Moji roditelji su to preneli i na moju decu, tako da su i oni imali taj divan osecaj Bogojavljenskog jutra kad stvarno osecas da ti je nebo podarilo najlepse poklone.

Bilo je kasnije i mnogo bogatijih poklona u raznim prilikama u mom zivotu, ali, nikada - vrednijih.


Zato, roditelji, kome se ovo svidja, kazite veceras vasoj deci da stave svoje cizmice u prozor, jer ce ih posetiti Bog da im ostavi poklone.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Bogojavljanje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 18 Јан 2015, 19:38

У неким местима је постављена цистерна испред цркве, са подужим редовима, и питање је да ли некада и имате срећу да до водице дођете, раније је то било сасвим другачије.

Водице су поготово жељно ишчекивале младе неудате девојке. Веровало се да се тог дана у поноћ приказивао сам Бог и да се тада свака замишљена жеља могла испунити. У појединим селима на југу Србије се овај дан зове још и "Водице", баш због магијског и лековитог веровања у свету водицу.

Вече пред Богојављење, девојке одлазе на реку и од босиљка праве "брвчиће" (мостиће). После тога се враћају кући да би у сну виделе - снивале, свог вољеног. Веровало се да ко од укућана сачека поноћ, да се тад небо отварало и да се Бог појављивао и испуњавао једну жељу.

Ујутру на Богојављење девојке са кобилкама и ведрицама долазе на реку. Сакривене чекају да виде који ће момак да им сруши брвчић, по том веровању, он им је суђени и удаће се баш за њега.

Момци за женидбу долазе на реку и растурају брвчиће које су девојке направиле. Тада момци прескачу секире по три пута, а девојке кобилке које су понеле са собом.

Момци и девојке се по три пута умивају босиљком и водом из реке, и три пута спусте неколико капи у недра због здравља, а неки би чак загазили и окупали се.

Ујутру би истовремено из сваке куће у селу укућани кретали на реку да се умију. Болешљиву децу су купали у реку, да се очеличе. Тако окупане су их мотали у поњаву-ћилиме. Док није било цркве људи су се окупљали на једном месту поред реке где је долазио свештеник да освети водицу, коју су људи узимали и носили касније својој кући. Воду би сипали у чаброве или неки други суд и стављали босиљак. И ту би воду свештеник освештао. Поред чабра је био постављен крст исечен из леда и подупрет снегом.

Свету Водицу доносили би кући и чували је током целе године, тада би сваки укућанин узео по гутљај за здравље, а касније би је користили само у великој нужди-болести, узнемиравања од стране злих духова и слично. Такође по доласку кући ради здравља би прскали свуда по просторијама, као и по стајама, ради здравља стоке. Света Водица може да се чува неограничено време. Она не губи своје дејство, нити се квари. Уколико се сва количина Богојављенске Водице не утроши у току године, онда се тај остатак када стигне нова водица, сипа у бунар, реку или цвеће. Никако се не сме просути тек тако, било где.

Ова водица се користила и да се замеси славски колач и хлеб. На дан Богојављења једу се већ скуване пихтије предходног дана уз умешене хлебчиће, и намењује се свим мртвима из куће.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Веронаука”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 42 госта

cron