www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


SEKTE

Уредник: zoxyf

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 30 Сеп 2010, 16:43

SEKTE ZA POČETNIKE

U savremenom dobu osnovni kriterijum za vrednovanje svega što je pozitivno je novac i ono što se pomoću novca može dobiti. A može se dobiti sve. Osim uobičajenih materijalnih stvari može se dobiti mir, vera, zdravlje, radost, inteligencija, prijateljstvo - tako bar obećavaju sekte. I po tome se razlikuju od opštepoznatog o ovim zajednicama. Do sada smo sekte smatrali za verske zajednice sa iskrivljenim tumačenjem i zloupotrebom zvanične religije, što su one u osnovi zadržale, ali su u skladu sa zahtevima novog vremena evoluirale i komercijalizovale se, postale profitabilne organizacije. Potvrda ove teze je čuvena rečenica Lafajeta Ronalda Habarda (1911-1986). osnivača sajentologije (Sajentološke prkve), jedne od medijski najzastupljenijih sekti, koja je za svega pedesetak godina postojanja uspela da stekne 10.000.000 vernika u oko 120 država sveta:„ Ako čovek zaista želi da zaradi milion dolara, najbolji način za to je da osnuje svoju religiju.” Ronald Habard je inače bio pisac naučnofantastične proze, sklon transcendentalnom. U mladosti je sa ocem, pomorskim oficirom američke vojske, često putovao na Daleki istok i u Indiju, gde se dodatno upoznao sa hinduizmom, budizmom i okultizmom. Preživeo je kliničku smrt od 8 minuta. Sajentološku crkvu je osnovao 1950. godine, a posle njegove smrti 1986. godine ostalo je 556 pisanih dela, oko 3.000 sati snimljenih predavanja i više od 100 filmova. Sajentolozi u svetu imaju oko 3.200 svojih objekata, cena osnovnog početnog kursa kod njih je 2.000 dolara, a kompletnog kursa 350.000 dolara. Pojedine holivudske zvezde ne kriju svoje članstvo u ovoj sekti, kao Tom Kruz i Džon Travolta, a velike finansijske i političke kriminalne afere u Americi se brzo zataškavaju i sajentolozi uživaju podršku Bele kuće, posebno od kada je na njenom čelu bio Bil Klinton kome su finansijski i medijski izuzetno pomogli u predizbornoj kampanji. Infiltriranjem svojih članova u krugove finansijske i političke moći sekte nastoje da zavladaju ne samo jednom državom, već celim svetom. Njihova moć van granica jedne zemlje se vrlo brzo širi, s obzirom da prihvataju pripadnike svih nacija i religija. Sama reč sekta potiče od latinske reči sequi, što znači slediti, a enciklopedijska definicija sekte tumači kao male grupe istomišljenika koje su se odvojile od matice religije u neku drugu samostalnu religijsku grupu. U odnosu na zvaničnu religiju od koje su se odvojile i u odnosu na to kako one
same sebe deklarišu veliki broj sekti se može grupisati u pseudohrišćanske, zatim pseudohinduističke i dalekoistočne sekte, sinkretističke sekte (mešavina više religija i kombinacija sa okultizmom i magijom) i satanističke sekte, kao i komercijalne kultove.

Novi svetski poredak kroz sekte

Brisanje nacionalnih i religijskih specifičnosti i razlika i formiranje jedne svetske religije, jedne svetske vlade i jedne svetske vojske i policije umnogome podsećaju na „novi svetski poredak”. Međutim, to su ujedno i osnovni ciljevi sinkretističkih sekti, danas možda najpoznatajih i najbrojnijih u svetu. Neke su stare više stotine godina, a neke tek nekoliko decenija, ali su sve veoma uticajne širom sveta. To su:
Rozenkrojceri, iz 14. veka, danas Internacionalna škola zlatnog ružinog krsta, kod nas sa centrom u Beogradu, čiji se sledbenici najčešće okupljaju u Klubu inženjera i tehničara. U svetu imaju između 500.000 i milion članova.

Svedenborgijanci, iz 18. veka, danas ih ima između 20.000 i 30.000, najviše u SAD i Švedskoj.

Iluminati, iz druge polovine 18. veka, preteče današnjih komercijalno-verskih sekti, potpuno poistovećeni sa ciljevima „novog svetskog poretka”.

Zlatнa zora, s kraja 19. veka, čiji su članovi najčešće i članovi neke okultne ili gnostičke sekte.

Teozofska i antropozofska društva, s kraja 19. veka, poznata po svojim osnivačima Heleni Petrovnoj Blavackoj i Rudolfu Štajneru.

Novo doba (New age), osnovana 1945. godine, sa preko 30 miliona pristalica u svetu i oko 10.000 u Jugoslaviji.

OTO - Ordo Templi Orientis, potiče od Viteškog reda templara osnovanog 1119. godine za vreme krstaških ratova. Moderna verzija ove sekte je osnovana 1895. godine, a njen najpoznatiji poglavar je bio satanista Alister Krouli. U Jugoslaviji se osamdesetih godina osnivaju kampovi i oaze u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Trsteniku i Skoplju. Prvi prevodi njnhovih publikacija objavljeni su na slovenačkom jeziku, a početkom devedesetih godina beogradska izdavačka kuća „Ezoterija” objavila je prevode i na srpski jezik. Danas postoje u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Nišu, Vršcu, Trsteniku i na Ubu.

Bela gnostička crkva, osnovana 1960. godine, od 1991. godine sa sedištem u Beogradu, ali se ne oglašava pod pravim imenom, već poziva na relaksacioni trening, vežbe opuštanja, vežbe protiv stresa i slično.

Sajetologija ili Sajentološka crkva, osnovana 1950. godine u
Los Anđelesu, sa preko 10 miliona vernika u više od 120 država sveta,
poznata po kriminalnim aferama krađe poverljivih dokumenata u političkim vrhovima mnogih država. Zvanično, u Jugoslaviji ne deluje, ali je registrovala svoje robno-službene žigove u „Glasniku intelektualne svojine” Saveznog zavoda za intelektualnu svojinu SRJ, od kojih dva krsta pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a jedna oznakaje slična oznaci čina general-majora u VJ.

Unifikaciona crkva ili Munova sekta, osnovana 1954. u Pjongjangu, sa današnjim sedištem u Njujorku, finansijski najmoćnija verska organizacija novijeg datuma, sa velikim procentom akcija u fabrikama mašinogradnje, vojnoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Zastupljena je na svim kontinentima, ima između četiri i pet miliona sledbenika. U Jugoslaviji ima oko 1.000 sledbenika, ali je najmanje trostruko veći broj zaposlenih u Munovim firmama „Am Vej”, „Herba lajf” i slične. Kod nas deluje kroz Federaciju žena za mir u svetu. Profesorsku akademiju za mir u svetu i Porodičnu federaciju za mir u svetu. Često u štampi oglašava letnje tečajeve stranih jezika po izuzetno niskim cenama, gde se nudi rad uz boravak. Neke javne ličnosti i ugledni intelektualci kod nas su članovi Munove sekte.

OM Šinrikjo, osnovana 1987. godine na Himalajima, raširena u Japanu, sa centrima u Moskvi, Bonu, Njujorku, Bombaju, Šri Lanki. U Jugoslaviji nije delovala, ali je privukla veliku pažnju zbog propagiranja i masovnih ubistava trovanjem u tokijskom metrou.

Najpoznatije sekte u Jugoslaviji

Kod nas su najpoznatije sekte, osim spomenutih sinktretističkih. i neke
pseudohrišćanske, pseudohinduističke i satanističke.

Baptisti, kod nas se pojavili 1905. godine, danas ih ima oko 3000 krštenih i još oko 2.000 simpatizera. Imaju 92 objekta u Jugoslaviji i podeljeni su na severni i južni savez.

Nazareni, prvi sektaši među Srbima, danas ih ima oko 5.000 krštenih, odnosno oko 8.000 sa sledbenicima.Centar im je u Novom Sadu i imaju 80 objekata.

Adventisti ili subotari, osnovani 1833. godine i smatraju sebe crkvom, imaju oko 300 liastova na 273 svetska jezika, 4.200 škola, 11.000 učitelja i oko 300.000 polaznika, oko 500 viših škola i 22 fakulteta, 140 bolnica sa oko 6.000 lekara i medicinskog osoblja, 50 staračkih domova i 30 prehrambenih industrija. To je najbrojnija sekta u Jugoslaviji, sa oko 80.000 članova, odnosno 150.000 pristalica. Imaju 50 objekata i teološki fakultet u Beogradu, objavljuju časopis „Znaci vremena”, imaju u Beogradu radio-stanicu „Radio Glas nade” i humanitarnu organizaciju„ADRA”.

Jehovini svedoci, osnovani 1851. godine, ali od 1931. godine poznati pod ovim imenom, jedna od najbrojnijih, najrasprostranjenijih i najdisciplinovanijih sekti u svetu, broj članova im stalno raste, ima ih oko 20 miliona, glavno sedište im je u Bruklinu, a za Jugoslaviju u Beogradu. Kod nas ih ima oko 5.000 i imaju oko 70 objekata. Objavljuju časopise „Kula stražara” i „Probudite se!” na svim jezicima sveta. Misionarsko-marketinški su najspremnija sekta jer druge ljude posmatraju ili kao demone, ili kao potencijalne jehoviste. Ako jedan član porodice, kluba, firme...postane Jehovin svedok, ostali više ne mogu biti mirni jer će biti ili vrbovani ili demonizovani. Često dele stripove i svoje časopise ispred (ili u) osnovnih škola, fakulteta, bolnica. u poštama, na trgovima. Neke javno poznate ličnosti i intelektualci kod nas su pripadnici ove sekte.

Mormoni, osnovani 1830. godine u Americi, ima ih oko 10 miliona u svetu, u Jugoslaviji oko 300 sa centrom u Beotradu.

Pentekostalci, osnovani 1901. godine u Americi, ima ih oko 3 miliona u svetu. U Jugoslaviji ih je oko 30.000, gde imaju svojih 50 bogomolja i humanitarnu organizaciju „Hleb života”.

Treba naglasiti da se centrale ove četiri sekte - adventista, Jehovinih svedoka, mormona i pentekostalaca, nalaze u Americi gde su povezane sa američkom obaveštajnom službom CIA i Savetom za nacionalnu bezbednost SAD.

Crkva božija, osnovana 1886. godine u Americi, u Jugoslaviji ih ima oko 500, sa 20 objekata i sedištem u Beogradu. Božija deca ili Familija ljubavi, osnovana 1968. godine u Americi, ima oko 20.000 članova iz 86 zemalja sveta, među kojima je i Jugoslavija u kojoj je od 37 mladića i devojaka koji su otišli u njihova prihvatilišta 12 i ostalo, a među njima 6 maloletnica. Podržavaju hipi-pokret, rok-muziku, slobodnu ljubav...
Slobodna crkva, nastala 1978. godine, sa sedištem u Beogradu, dva objekta i oko 200 članova.

Hristova crkva, nastala u Americi, ima oko 4 miliona vernika, u Jugoslaviji oko 100.

Novoapostolska crkva, nastala 1863. godine u Engleskoj, ima oko 5 miliona sledbenika, u Jugoslaviji oko 300.

Hristova Crkva malokrštenja, nastala odvajanjem od pentekostalaca, kod nas ima oko 100 članova, sa centrom u Beogradu.

Hristova crkva jevanđeljske braće, najmanja verska zajednica, ima 20 članova sa sedištem u Beogradu.

Zapadnopravoslavna Crkva, osnovana 1875. godins, kod nas ima oko 2.000 članova sa sedištem u Beogradu.

Reč života, osnovana u Švedskoj, kod nas ima oko 1.000 pristalica sa centrima u Beogradu i Novom Sadu.

Univerzalni život, osnovana 1975. godine, ima 140 radio-stanica u svetu, u Jugoslaviji ima oko 1.000 simpatizera.

Transcendentalna meditacija, koju praktikuje oko 5 miliona ljudi u oko 130 zemalja sveta, o čemu se stara oko 10.000 iniciranih gurua. U okviru transendentalne meditacije (TM) osnovana je i Partija prirodnog zakona u oko 60 država sveta. U Jugoslaviji je osnovana 1978. godine kao Društvo za psihofizičku relaksaciju u Zagrebu, ali je 1982. godine ukinuta, jer je prevazilazila dozvoljene norme aktivnosta udruženja. Odmah se seli u Beograd i posle 8 godina zabrane registruje se kao društvena organizacija. Često se oglašava u dnevnoj štampi pozivajući na besplatna predavanja koja obećavaju bezbrižan i zdrav život za kratko vreme. Mada se veoma trudila da pribavi pozitivna mišljenja od zvaničnih državnih organa, Ministarstva zdravlja, i svaki put ističe da nije sekta, ipak je najmanji problem kada ova organizacija samo ne ispuni ono što obećava u svojim
oglasima.

Karma-centar ima svoj centar u Zemunu i primenjuje pseudohinduističke tehnike - meditaciju, jogu, autogeni trening, hipnozu, radiesteziju, intenziv prosvetjenja, psihoterapiju.

Šri-Činmoj, pseudohindunstička sekta nazvana po svom tvorcu koji vodi meditaicije u Ujedinjenim nacijama. u Jugoslaviji poznata po organizovanju tri „Trke mira” u Beogradu i spomen-ploči koju je dobila na jednom od najprometnijih mesta u najužem centru Besirada, ispred Zoološkog vrta.

Sai Baba, tvorac sekte rasprostranjene u preko 100 zemalja sveta, u Jugoslaviji sa oko 500 simpatizera, dva centra, u Beogradu i Novom Sadu, udruženjem za granične oblasti nauke Nikole Tesle i radio-emisijom Energetski kanal ljubavi„ na Trećem programu radio-Beograda. Svoje seanse održavaju po stanovima ili na Ušću u Beogradu.

Ošo Bagvan Radžniš, tvorac sekte koja je nekada imala 10 miliona pristalica danas tri miliona u svetu, a u Jugoslavnji oko 1.000 i Ošo-centre u Beogradu. Subotici, Novom Sadu i Baru Svoje seanse održavaju u privatnim kućama ili stanovima.

Dzođken, ima centre u Beogradu i oko 200 članova.

Meher Baba, tvorac sekte koja u Jugoslaviji ima do 300 sledbenika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

Vaišnavska verska zajednica Hare Krišna, sa oko 10 miliona sledbenika i 108 hramova u svetu, izdavačkom kućom ”Bhaktivedanta Book Trust„ u Los Anđelesu. U Beogradu ima oko 5.000 simapatizera, a u Jugoslaviji oko 10.000, muzičku grupu ”Nitjananda„ i rade u organizaciji ”Food for life„ (”Hrana za život„).

Falun Gong, kineska sekta osnovana 1992. godine, ali sada deluje iz Amerike. Za sada nema sledbenike u Jugoslaviji. ali je najbrojnija u svetu, procenjuje se na oko 100 miliona sledbenika. Poznata po brutalnim samoubistvima svojih pripadnika.

Satanina crkva (Kalifornije), osnovana 1966. godine ima oko 10.000 pristalica u SAD i oko 30.000 u svetu, ali se procenjuje da ima mnogo više simpatizera. Kod nas su poznati ogranci ove sekte, najpre Sotona u Segedinu, a zatim širom Vojvodine i u Beogradu Crna ruža, sa dve do tri hiljade sledbenika, iz koje su nastali Loša vera, Vrata pakla, Crna škorpija, Satanini sledbenici, i Satanina braća.

Satanini vitezovi, Darkeri, Satanina deca i Satanske vojvode su autohtone sekte sa kriminalnim dosijeima.

Međunarodpo udruženje veštica (WICCA), ima oko 100.000 sledbenika u svetu, a kod nas između 500 i 1.000 iniciranih članova i mnogo više simpatizera.

Kako deluju sekte

Osnovni kriterijum za ispunjenje njihovih ciljeva su najpre mentalna destabilizacija, zatim prozelitizam, prekomerni finansijski zahtevi i na kraju ulazak u politički vrh. Ovako pažljivo razrađeni kriterijumi delovanja sekti postali su ključ njihovog brzog širenja i velikog uspeha u sticanju moći i ogromnih bogatstava. Sekte su usavršile i različite tehnike pomoću kojih pridobijaju svoje buduće verne članove: to je sugestija, zatim persuazija (delovanje na iktelekt), hipnoza, edukacija, meditacija(psihološka i obredna kategorija, duboka koncentracija na neko božanstvo), joga, odvraćanje od medicinske pomoći, tehnika 4K koja podrazumeva kredibilitet (poverenje), koherentnost (duhovna povezanost), konzistentnost (postojanost) i kongruentnost (saglasnost), zatim simulacija, fabulacija i fascinacija.Današnje sekte su opasne jer su bogate. Njihovo vlasništvo su brojne fabrike, preduzeća, škole i univerziteti, bolnice, instituti... Njihovi članovi su obični ljudi, kao i uspešni profesori, političari, glumci i druge javne ličnosti i svi uobičajeno odvajaju 10% od svojih prihoda za svoje sekte. Nekim poznatim naučnicima i intelektualcima koji nisu članovi, sekte plaćaju da im svojim pojavljivanjem na njihovim skupovima daju legitimitet. Armije članova misionare ili rade teške poslove i zarađuju novac za svoje sekte. Pritom većina živi strogo asketskim životom, a sav sjaj i bogatstvo pripada vođi. Vođe su najčešće osuđivane, a nemali broj njih je umešan u teška kriminalna dela ili masovna ubistva. Dominiraju sekte koje izdvajaju ogroman novac za medicinska istraživanja na ljudskom mozgu (Munova, sajentolozi) koji im se višestruko vraća, jer medicinska saznanja koriste za masovne manipulacnje ljudima. Na poslednje skeptike koji vods računa da ne uđu u loše društvo, sekte posebno deluju preko mnognh humanitarnih i nevladinih organizacija. Ne zaboravimo da js u našoj zemlji registrovano više od 20.000 nevladinih organizacija, a samo u prvih pet meseci ove godine 900 novih nevladinih organizacija za koje je teško utvrditi čime se sve bave i kakvim se sredstvima služe. Teško je i odraslima da prepoznaju delovanje sekti na vreme (a mogu se sačuvati samo na taj način), a kako će tek deca kojima se i u osnovnoj školi poklanjaju šarene knjižice koje propagiraju sekte. Naš Ustav svima garantuje verska prava i slobodu, ali se iza ove garancije vrlo često krije i zloupotreba verskih i drugih prava i slobode. Za sada naši građani još uvek nemaju nikakvu preventivnu zakonsku zaštitu od sekti, a spasavanje iz njihovih kandži uglavnom je prepušteno porodici člana. Jedino što mi možemo da učinimo sa svoje strane je da vam prenesemo iskustva drugih koji su bili, nesrećom ili profesionalno, u dodiru sa sektama i njihovim delovanjem. Da biste ih prepoznali na vreme, da biste znali da se sačuvate.

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 22 Окт 2010, 20:27


Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 08 Мар 2012, 19:59

?

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 08 Мар 2012, 20:00

Србији прети 40 секти Штампај

Новости истражују: Уписано само 17 верских заједница од око 60 колико постоји. Легални окупљају око 20.000 верника, а неуписаних је десетине хиљада

ЦРКВА Христова љубав, Црква Божија, Слободна црква, Јеховини сведоци, Заветна црква Сион - само су неке од верских заједница уписаних у Регистар цркава и верских заједница које води Министартво вера Србије.

На овом списку налази се укупно 17 заједница, од којих је последња - Христова Јеванђеоска црква - регистрована прошле године. Све заједно, оне окупљају више од 20.000 верника. Највећи су адвентисти, којих има десетак хиљада.

Реч је о малим верским заједницама које ”праве друштво” традиционалним црквама којима је статус признат на основу трајања и постојећих прописа. Поред Српске православне цркве, то су и Римокатоличка, Словачка евангелистичка, Реформаторска и Евангелистичка хришћанска црква, као и Јеврејска и Исламска заједница. Овом кругу припада и Епархија Румунске православне цркве ”Дакија Феликс”, чије је средиште у Вршцу.

- Закон из 2006. предвидео је обавезу верских заједница да се упишу у регистар - објашњавају у Министарству вера. - Прва је то почетком 2007. године учинила Адвентистичка црква. Да би имала статус правног лица, потребно је да верска група поднесе потписе најмање 100 грађана.

Ипак, по речима социолога религије са Филозофског факултета у Новом Саду Зорице Кубурић, број малих верских заједница далеко је већи, али нису све регистроване.

- У Србији постоји више од 60 различитих верских група - објашњава Кубурићева. - Многе од њих закон не признаје, јер нису регистроване. Поједине важећи закон сматрају дискриминаторским, док остале имају став да је регистрација непотребна.

Према неким проценама, број тих нерегистрованих заједница премашује 40, а ту су сврстани и неки крајње мистични култови и витешки редови, које је шира јавност често жигосала печатом сатанизма. Нико нема ни приближну процену колико хиљада људи сви они окупљају. Десетак се убрајају у источњачке верске заједнице (Харе Кришна, Саи центар, Сатхџа Саи Баба, Шри Чинмој...), али ту су и ТМ (Савез за трансценденталну медитацију), сајентолози, шаманисти...

То што нису регистроване, тврди социолог религије Живица Туцић, не значи да ће њихови припадници бити ухапшени, осим ако у име вере не почине неко кривично дело.

- Оне могу бити регистроване и као удружења грађана, а не морају бити регистроване уопште, али онда немају право ни да граде званичну цркву, јер нису правно лице - каже Туцић.

Он додаје да су, за разлику од деведесетих, мале верске заједнице, па и оно што људи овде зову сектама, у стагнацији, па и паду. Полако се редукују и изложене су унутрашњим поделама.

РИТУАЛНА УБИСТВА И СПИСКОВИ ЗА ОДСТРЕЛ

ОД 1993, када је у врањској касарни војник са истетовираним шестицама усмртио осам колега, у Србији су забележена четири убиства праћена сатанистичком симболиком, као и два самоубиства средњошколаца. Пре осам година полиција је у Белом Потоку чак нашла кућу у којој су се одвијали сатанистички ритуали, са списком политичара за одстрел. Међу најпознатијим сатанистичким култовима су: Црна ружа, Црни шкорпиони, Сатански витезови...

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... i-40-sektiMarija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 02 Јан 2013, 16:19

Svi paganski bogovi su demoniFilozofija joge je, pored astrologije koju podržava kao put mudrosti, jedan od najuspelijih i najrasprostranjenijih duhovnih pokreta svih vremena!

Narodi Istoka je praktikuju vekovima tragajući za putem prosvetljenja i obogotvorenja, a narodi zapada i ostatka čovečanstva otvorili su u današnje vreme vrata mudrosti istoka, od koje takođe očekuju da prosveti, ateizmom i materijalizmom zamračeni, takozvani civilizovan svet.

Krštena Evropa je skrenula sa izvornog Hristovog Puta Istine i Života odavno, i u lavirintu svog bespuća, pipajući u mraku duhovnog neznanja, zabluda i jeresi, traži nove puteve, "široke staze kojima idu svi", ali koje vode "u propast i večnu muku". Stupa putem Joge, koji za nas hrišćane, postaje put roge (pada). Ovim egzotičnim putem još nije hodila, još ga nije upotrebila i potrošila, kao i druge vrednosti ovoga sveta, kao i druge ljudske mudrosti koje lako usvaja i još lakše odbacuje. I od svega pravi unosan biznis skupo prodajući "prosvetljenje" kao i "oproštaj grehova".

A mi, maloverni, i neverni Bogu predaka naših, prihvatamo Jogu kao plemenitu veštinu koja će vežbom probuditi božanske moći u nama, kao deo "religije novog doba", religije lažne ljubavi i mira, sa ciljem zadobijanja zemaljskog carstva. Duhovna učenja Istoka, prilagođena potrebama savremenog čoveka u radionicama Zapada, kupujemo ne pitajući šta košta; i plaćamo onime što nema cenu, jedinim čime ćemo izaći pred Gospoda, dušom! "Duhovno osirotela bludnica koja je na umoru", kako ju je još sredinom veka doživeo Sveti vladika Nikolaj, potura lažna učenja, da zaboravimo ono pravo koje imamo.

Srbi i Joga?

Sveti Sava i Buda?

Oba su bili prinčevi koji su se odrekli prestola i zemaljske slave, radi zadobijanja večnosti. Dok mi poštujemo i slavimo Svetoga Savu kao ugodnika i sveca Božijeg, dotle Buda postade bog za njegove sledbenike. Gde nema Boga - čovek zauzima njegovo mesto! Sveti Sava je, pak, propovedao Hrista i život, a Buda nirvanu i smrt!

Srbija, koja vekovima slavi krsnu slavu i svetitelje, sluge Božije, znajući da su to ljudi, a ne bogovi, koji su svojim životom i delom ugodili Gospodu, danas šalje svoju decu u Indiju da se "prosvetle" klanjajući se lažnim bogovima, obogotvorenim ljudima i njihovim filosofijama.

Srbija, koja mučenički postrada "za krst časni" i prežive strašnu Golgotu nepravde i poniženja sveta, za pravdu i istinu večnu, danas pokloni veru "vucima u jagnjećoj koži", a koji su vojska đavolja što juriša sa Istoka i Zapada da uništi svetu veru pravoslavnu.

"Svi paganski bogovi su demoni", pevao je psalmopevac deset vekova pre Hrista, a Indija, i mi koji se klanjamo bogovimademonima, to ne znamo ni danas. Iako je očigledan sav besmisao vere koja obožava kravu kao svetu životinju; poštuje tigra kao neko božanstvo; klanja se zmijolikim zmajevima i kipovima koji "njihove molitve niti čuju niti ispunjavaju"; koja slavi božanstvo smrti (Kali, Jamantaku), greha (Papa Puruša); ili ima sledbenike i obožavaoce falusa, čiji vernici u procesiji idu gradom za svojim bogom (šivaisti); i ima druge smešne i nezamislive bogove - duhovno bolesna civilizacija koja umire odrođena od Jedinog Život i Istinitog Boga, u praznovericama traži smisao i opravdanje svog postojanja.

Tradicija i kultura Indije nudi ono što ima! Nije ona kriva što ne može da ponudi spasenje i lek bolesnom čovečanstvu, jer ona ne poznaje Spasitelja sveta Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg Koji svoj život dade za spasenje svih ljudi, i Svetu veru hrišćansku, čiji su svetitelji "so zemlji i svetlost svetu", a koja pobedi greh, đavola i smrt.

Gordo samoopravdanje grešnog života, opsenara Sai Babu, jogina i mudraca, proglašava avatarom, inkarnacijom Boga na zemlji, Mesijom, jer se tobože, svake 2000 godina javlja novi mesija koji spasava svet. I ovaj čini čuda koja je i Hristos činio: materijalizuje srebro i zlato (ali ne može hleb i vino) i zmijski prašak "vibuti" koji je neka vrsta "pričešća" za njegove sledbenike. Zadivljuje lakoverne fakirskim trikovima, ali ne sve. Nad krštenim hrišćanima koji se pričešćuju i žive liturgijskim i crkvenim životom, njegove opsenarske moći nemaju vlast. Oni vide ljude i događaje onakvim kakvi su uistinu, a ne kakvim se predstavljaju.

Zašto se čovek ne spasava filozofijom i praksom Joge?!

Onome ko poznaje uzlaznu stazu spasenja ovakvo pitanje je izlišno i sasvim nepotrebno. Ali, ima mnogo ljudi koji ne razlikuju istinu od laži, koji veruju u reinkarnaciju, prosvetljenje, nirvanu, koji veruju da je priča o svim bogovima priča o jednom bogu, koji ne razlikuju duhove zlobe od Duha Istine.

Opet se pozivamo na vladiku Nikolaja, koji je poznavao indijska učenja i kroz "Indijska pisma" n "Teodula" razobličavao znanje štetno za dušu čovekovu govoreći: "Neznabošci ne razlikuju demone od bogova, te im se klanjaju, mole i žrtve prinose, dok hrišćani vode najogorčeniju borbu protiv demona".

Ograničeno znanje o čovekovoj prirodi i sopstveni napor da se čovek uzdigne iz stanja pada, bez Božije blagodati, bez milosti Tvorca - nije moguće! Nauka joge ne poznaje Boga Koji je javio Sebe, i preko proroka i Sina Božijeg, dao ljudima se što je potrebno za njihovo spasenje; poznaje i priznaje više stotina bogova hinduističkog panteona, i "nesveto trojstvo" Brahmu, Višnu i Šivu - u međusobnom ratu i sukobu, jer što jedan stvori, drugi razori. Zato što nije data od Boga, ljude ne može privesti Bogu! Ona je ljudsko umovanje koje se nije priklonilo Spasitelju sveta i svoju mudrost stavilo pod noge Njegovoj sili koja blagodaću spasava čoveka, ne od karme, nego od večnih paklenih muka.

Konačno, kršteni i Bogu verni moraju znati da je to još jedan oblik služenja " ocu laži koji vara sav vasioni svet", koji je prvim ljudima, Adamu i Evi obećao da će biti "ravni bogu" ako prestupe zapovest Njegovu, a to isto obećava i danas onima koji će prosvetljenjem, meditacijom i samospoznajom, otkriti božanske moći u sebi, i postati bogovi na zemlji,

Razne istine, usitnjene u mnoštvu znanja i mnogobrojnih puteva i načina spasenja, nisu ništa drugo do poluistine i laži, kojima se služi "mrzitelj roda ljudskog od postanka" kako bi svrgao duše u ad (dakao). Sistem jogičkog učenja donekle oponaša savršenstvo večne i neprolazne Istine Božije, Reči Svetog Pisma, kako bi svoje znanje učinio uverljivim. Sve je sličnosamo malo drugačije. A to "malo" je ono najvažnije...

Zapovesti Novoga Zaveta koje nam je Isus Hristos dao (a ko Njega ljubi zapovesti Njegove drži!) jasno govore da druge neće biti date ljudima do kraja vremena. A ljudi čekaju "novog Mesiju i nove zapovesti Novog doba." Isti jogini tvrde u svojim knjigama starostavnim da je do sada bilo na hiljade avatara i da će ih biti još toliko.

Bogovi i avatari hinduizma nisu samo personifikacije prirodnih sila i ljudskih osobina, kako misle moderni intelektualci koji se okreću okultizmu. Usput, mnogi od tih intelektualaca "znaju" i javno govore šta su bili u svojim "ranijim životima": kraljevi, ratnici, veliki umetnici ili slavni gurui i čarobnjaci. Niko još ne reče da je bio svinja ili magarac. Mnogobožački kultovi su ukinuti rođenjem Sina Božijeg "kome se dade svaka vlast na nebu i na zemlji", naročito nad demonima "koji veruju i drhte" jer znaju šta ih čeka na kraju vremena. Kroz Hrista se projavi Sveta Trojica u zajedništvu i ljubavi; to je jedinstvena vera, među svim drugim verovanjima koja ne poznaju ovu veliku tajnu neba i zemlje.

Otuda jedan od velikih jogina današnjice, Satjananda, koji ima sledbenike svuda po svetu, pa i kod nas, u jednoj knjizi postavlja pitanje: "Kako da praktikujem - ljubav"? Mogu se praktikovati sve tehnike, svih oblika joge, sve đape i ađape, sve nijame i pranajame, ali tehnika ljubavi - ne postoji!

Jogi-učitelj je ovim pitanjem iskazao suštinu joga filozofije: nepoznavanje Boga Koji je ljubav, i nepoznavanje dveju evanđelskih zapovesti o ljubavi prema Bogu umom, srcem, dušom i celim bićem, i prema čoveku kao prema sebi samom, u kojima su sadržane sve ostale zapovesti Božije. Istovremeno, to je nepoznavanje puta zadobijanja Božijeg carstva i spasenja. Zato jogi ne može da praktikuje ljubav! Jer dar ljubavi dolazi od Boga Koji je Ličnost, i On je daruje onima što Ga traže i vole.

Praktikovanje joge kao spiritualne staze obogotvorenja ne može ni u kom svom obliku biti podržano kao put izbavljenja. Mnogi iskreni bogotražitelji, zavedeni mistikom Istoka na stranputice, iskusili su uzaludnost svog traganja, bez jasnog cilja i smisla, bez predstave o početku i kraju tog puta, mudrovanja koje prija sujeti, dok im učitelji "golicaju uši" pričajući ono što bi voleli da čuju o sebi, a ne onako kako jeste.

Neću reći da rođeni Indusi to rade sa zlom namerom, naprotiv! Trude se mnogo, upregnuti u đavolji jaram, trude se oko nepotrebnog. Uzalud! Sveti Oci Pravoslavne Crkve kažu da će Bog, videći njihov trud i muku, njihove molitve izrečene pred mrtvim kipovima od kamena i drveta, primiti kao da su Njemu upućene. A kako će im suditi - to je samo Njemu znano. Ali mi, pravoslavni hrišćani, koji smo primili i poznajemo Zakon po kome će nam biti suđeno, ne smemo da gubimo dragoceno vreme na zaludna učenja.

Složenost i komplikovanost sistema joge nije zbog njene nesaznajne dubine, već zbog nejasnoće i obmane. Svako ko je čitao Evanđelje, Radosnu vest o spasenju roda ljudskog, zna da su i najdublje istine proste, razumljive neukom jednako kao i učenom, jer se razumevaju Duhom Svetim. Jogu ni sami njeni osnivači ne razumeju do kraja. Najrevnosniji sledbenici napuštaju jogu kad dođu do vrha ili do dna.

Lukavi đavo mnoge svoje sledbenike odvodi u smrt, ludilo, ili duhovno mrtvilo, u krajnju apatičnost i potištenost, kad sagledaju da nisu u stanju da ispune zadatak koji se od njih na ovom putu očekuje. Oni koji žive u uverenju da su se prosvetlili nalaze se na vrhuncu samoobmane i prelesti.

Sticanje "psihičkih moći" kojima čovek postaje "kanal viših sila" je drugo ime za povezivanje sa svetom podnebesnih duhova zlobe, demona i palih anđela, sa kojima stupa u kontakt i od njih zadobija sile. Preko gurua je uključen u jerarhiju demonsku kojoj se dobrovoljno predaje i potčinjava. Vidovitost, telepatija, levitacija ili materijalizacija su dobijena čuda koja su nekorisna čoveku, osim da se još više pogordi i poveruju da je bog.

Hrišćanstvo priznaje prozorljivost, isceliteljstvo, proroštvo, ali samo u korist i na spasenje ljudske duše i tela, a ne radi slave ovog sveta. Sveci Hristovi do današnjih dana čine čuda: vaskrsavaju mrtve, isceljuju bolesne, govore o budućim događajima da bi se ljudi kajali za grehe i popravljali; vide i znaju nevidljivo i nesaznajno darom Duha Svetog, i silom Božijom.

Preterano posvećivanje pažnje savršenstvu tela kroz vežbu i ishranu, predstavlja gubitak dragocenog vremena potrebnog za očišćenje duše. Privid savršenstva vodi u sujetu, samozadovoljstvo i gordost - izvor svih zala, zbog koje je i satana pao sa nebeskih visina. Umesto ljubavi stiče se samoljublje.

Plodovi meditacije vremenom pokažu lažni mir - koji je u glavi a ne u srcu. On meditanta čini neprirodnim i otuđenim od svoje suštine. Od ove umne prelesti čovek se teško može otrgnuti jer neprekidnim izgovaranjem mantre, koncentracijom na jantru i mandalu, priziva demone i potvrđuje da je sa njima u stalnoj vezi.

Svetlost u kojoj traži utočište nije božanska već luciferska, jer se on sam pretvara "u nosioca svetla". To su samo spoljašnji fenomeni, besmisleni i jalovi, koji navode čoveka da poveruje da dolaze od boga, i da je to neki poseban znak njegovog spiritualnog napretka.

Blesak prosvetljenja nije ništa drugo do vrhunac satanske gordosti i njegove vlasti nad dušom koja se u potpunosti predala svome bogu i sjedinjenja sa njim!

A žuđena nirvana je praznina i ništavilo bez Boga! Bez istine! Bez ljubavi! Bez cilja i nade! Besmisao...

Bezlični Apsolut nije Trojični Bog koji je ljudima kroz Hrista i reč Božiju Svetog Pisma jasno otkrio Sebe kao Oca i Sina i Duha Svetoga. Zato vladika Nikolaj kaže da je "filozofija hinduizma ustvari filozofija pesimizma bez Boga i nade u Večno spasenje".

Svi vi koji Boga tražite - odvratite lice svoje od ikone zla, i priklonite se srcem, dušom, umom i telom savršenoj Ikoni Dobra, jedinog čovekoljupca Gospoda Isusa Hrista! Amin.http://www.svetosavlje.org/biblioteka/A ... dije36.htm

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 19 Јан 2013, 21:42


Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 12 Окт 2013, 22:37

KAKO SAM VASKRSAO

Kisno vece.Mokri kolovozi I stotine kilometara koje treba preci.Ugledao je pokislog mladica koji pokusava da zaustavi neka kola.Stao je.Izgleda pristojno, a u ovakvoj noci je dobro imati saputnika.
Mladic se silno obradovao kad je video da je vozac svestenik.Rekao je da ide u manastir Ostrog.I svestenik je 7sao u istom pravcu.Posle formalnog upoznavanja I nekoliko uctivih recenica, mladic je poceo da prica, kao da se ispoveda.Svestenik je sa paznjom slusao.
Ni sam ne znam kako sam se u taj uzas upleo.Moji su slavilu slavu, Bozic I Vaskrs I o velikim prazniima islinu crkvu.
Bio sam tad ucenik treceg razreda srednje skole.Uspeh vrlo dobar , mogao sam da budem I odlican , ali se nisam trudio.Citao sam mnogo, tragao za smislom zivota I pokusavao da ga pronadjem u knjigama daleko - istocnih ucenja.Kad me drug pozvao da se prikljucim grupi koja se bavi ezoterijom, odmah sam se odazvao.Pojma nisam imao sta se tamo , ustvari, radi ali me je zainteresovalo vise nego bilo sta do tada.
Sastajali smo se nocu, na cudnim mestima.Sve je bilo tajanstveno:magijske radnje, kostimi, bodezi, buktinje, crne svece.Ismevao sam I hulio ono sto mi je nekada bilo sveto.Nisam znao da I svaka hula I psovka baca dusu u blato I zblizava je I ujedinjuje sa mracnim silama, a o ostalom I da ne govorim.
Iako me je podizala jeza, iako sam negde u dubini bica osecao da je to sto radim strasno, lose I opasno, ipak sam uzivao na neji potpuno izopacen nacin, kao da to vise nisam bio ja.
Jedne noci sam sa grupom prvi put isao na groblje oko ponoci.Tamo su radjene neke, meni do tada, nezamislive stvari.Cudno je to, dok smo prolazili kroz predgradje, psi iz dvorista su besno lajali, samo sto lance nisu pokidali.
U povratku ni jedan pas nije zalajao.Prestravljeno su cvileli I sakrivali se.Iznenadio sam se kad sam video da se I moj pas tako ponasa.
Moj verni pas I najbolji drug, hrabri labrador Niki, bezao je od mene kad sam se vratio kuci.Sakrio se pod krevet I drhtao od straha kao neka obicna zentara.
To me strasno naljutilo.Dobio sam ga pre pet godina, imao je samo tri meseca kad je stigao.Od tada se nismo razdvajali.Svaki moj dolazak kuci je praznik, bez obzira da li sam bio odsutan sat ili dan.Skakao je, radovao se kako samo pas ume, a sad bezi od mene u uzasnom strahu.
Posle nekoliko dana Niki je polako poceo da me njuska I umiljava se.Kako se blizilo vreme ponovnog odlaska na ritual, Niki je pokusavao da me zadrzi.Vukao me je za rukav, skrivao mi patike, stajao ispred vrata da ne mogu da izadjem, a kada bih posao, bolno je cvileo.Po povratku se prica ponavljala.Niki je od mene bezao prestravljen.
Sto sam vise tonuo u zivo blato satanizma, moj siroti pas, Bozje stvorenje, sve vise je stradao.Toliko je zbog mene patio da je prestao da jede I poceo da se gasi.Vodio sam ga kod veterinara, koji je rekao da mu je kraj blizu I predlozio da ga uspava, ako se za desetak dana ne oporavi.
To me je porazilo.Zar moj Niki da me ostavi? Necu dati da ga uspavaju.Ali sta ako ugine?
Zagrlio sam svog vernog druga, doneo ga kuci I resio da te veceri ne idem na mesto okupljanja.Ljubav prema psu je prevagnula.Kad smo dosli kuci I Niki shvatio da te noci necu nigde da idem, popio je malo vode.Bio je suvise slab da bi mogao da jede.Probdeo sam celu noc drzeci Nikija na krilu.
Od kad sam poceo tamo da odlazim udaljio sam se od roditelja, pa sam uspeo da sakrijem svoje stanje, ali od psa nisam mogao.Pomislio sam da je sigurno mnogomlose to sto radim, kad Niki tako reaguje.Ubrzano je disao.Njegovo dobro psece srce je neravnomerno kucalo.Nisam smeo da zaspem, morao sam da ostanem pored njega.Da ne bih zaspao dohvatio sam sa police prvu knjigu koja mi je dosla pod ruku, procitao jedan pasus I jauknuo.Osecao sam se kao da me je tresnula struja.Svaka rec bila je varnica koja je osvetljavaka tamu u kojoj sam bio.Hteo sam da bacim knjigu ali nisam mogao.
Hvatao sam vazduh kao davljenik, ne, necu u tamu! Onda sam poceo da placem, gorko, neutesno, pokajnicki.Dobri pas Niki je polako ustao I prislonio glavu uz moje lice.Dugo smo zajedno plakali.Tek pred zoru me je savladao san.Probudilo me je kucanje na vratima.U sobu je usla moja majka"Hristos Vaskrse!-sine moj!-rekla je pruzajuci ji crveno jaje."Vaistinu Vaskrse!-odgovorio sam.Od tih reci kao da je spala neka crna koprena sa mojih ociju.Narednih dana, kako sam se oslobadjao mraka, tako je Nikiju bivalo sve bolje.Poceo sam da idem u crkvu.Iskreno pokajanje, ispovest I Pricesce jedini su lek mojoj strasnoj boljci.Kad je zavrsio, mladic je odahnuo kao da je odlozio tesko breme.Neko vreme su cutali, a onda je svestenik rekao:
-Gospod te je vaskrsao.Izasao si iz mraka kao Lazar cetvorodnevni.
Tesko je , ali spasonosno pokajanje, bas kao u jevandjelskoj prici o bludnom sinu I njegovom povratku Ocevom domu.I o tebi bi se moglo reci kao I o mladicu iz jevandjelske price
"Ovaj sin moj bjese mrtav, I ozivje; izgubljen bjese, I nadje se". (Lk.15, 24).
Cudesan je Promisao Boziji, koji nas na najneobicnije nacine spasava.Tebi je dao tvog vernog psa.Preko beslovesne zivotinje pokazao ti je svu rugobu bogootpadnistva I vratio te u zivot.

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: SEKTE

Непрочитана порукаод Marija » 02 Јан 2014, 12:31http://nbf.pl‎

Повратак на “Веронаука”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 42 госта

cron