www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Dokumentarni film Freske nam govore

Уредник: zoxyf

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Dokumentarni film Freske nam govore

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 16 Мар 2016, 19:49Богородичина црква - Доња Каменица

Представљамо вам документарни филм "Фреске нам говоре" о недовољно познатој средњовековној цркви у селу Доња Каменица код Књажевца. Црква је посвећена Светој Богородици и налази се на листи културних добара од великог значаја.

Оригинална по свом живопису и архитектури, ова црква привлачи пажњу научника и истраживача већ дуго, па ипак, до данас се не зна тачно да ли припада тринаестом или четрнаестом веку, да ли је била бугарска или српска.

У сваком случају, иконографски и стилски, Богородичина црква у Доњој Каменици издваја се од свих до сада познатих цркава на простору читавог Балкана.

Саграђена као духовно средиште пре више од седам векова, тек последњих неколико година то и постаје за мештане Доње Каменице, као њихова парохијална црква у којој се обавља служба током великих празника православног хришћанства. Бригу о цркви, у погледу непосредног чувања и одржавања воде сељани. Она је позив за њихово окупљање, она их сједињује, кроз службу и обичаје, она је стожер духовности овога места и овога краја.

Црква је у надлежности Завода за заштиту споменика културе Ниш. Историјско-уметничка и археолошка истраживања ове цркве тек предстоје.

Аутор: Нена Михајловић Влајковић
Режија: Душан Нађевић
Сниматељ: Васко Васовић
Продукција: Артос, 2011.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Веронаука”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 41 госта

cron