www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Обичаји за Бадњи дан

Уредник: zoxyf

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Обичаји за Бадњи дан

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 06 Јан 2014, 14:10

На Божић се не спрема пилетина, јер кокошка једина иде уназад, када чепрка да би јела у односу на другу пернату живину или прасад. Бадњак се у ватру баца после ђарања цео, не остају суве гранчице и лист, јер ако се остави по неком веровању које је јако заступљено, те можемо видети на колима, како се кити, капијама, воћу, неће ништа родите, јер паљењем бадњака , из искрица варница улази сво благостање по наименовању у кућу, а сама ватра како сагори дрво дозвољава напредку да се роди из ватре па и пепела.
За полаженика обично иде дете или неко ко је сретне руке. Ту постоји изузетна чудесна да је условно назовемо магија давања и узимања. Онај који даје кући је Полаженик, у свом џепу би требао да има парицу неку или паре, од њега ако је одрастао и свестан живота са свим тешкоћама које он носи, улкаском у туџу кућу са џеповима у којима је новац , он дарује ту кућу и новцем. Чини добро добрим се надај, колико дајеш вратиће ти се многоструко, али са срцем и свешћу. Уколико је дете Полаженик, родитељи требају да детету гурну неки динар пре него што оно уђе да благослиља туђу кућу, јер је за само дете и дом из кога долази то изузетан напредак
Онај који прима Полаженика је обично Домаћин или Домаћица, и треба да дарује лепо оног ко је Плаженик, у овом случају никако не даје новац,већ га почасти ручком,даје му део или цео колач у виду руке ако је мушко да буде вредан или у виду плетенице ако је женско.Поклон може бити у складу са годинама.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Веронаука”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Google [Bot] и 21 госта