www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Први сат у животу ваше бебе

Уредник: meteori

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Први сат у животу ваше бебе

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:27

Tokom trudnoće verovatno ćete često zamišljati kako će izgledati vaša beba i šta će osećati kada se prvi put bude našla u vašem naručju. Verovatno vas zanima kako izgleda porođaj posmatrano iz bebinog ugla ili kako beba reaguje na spoljašnji svet nekoliko sati po rođenju. Saznajte odgovore na ova pitanja u tekstu koji sledi:

Kako vaša beba doživljava rođenje?

Zamislite da ste na sigurnom i toplom mestu, da ne osećate nikakvu nelagodnost ili bol, a da zatim iznenada počinjete da napuštate to mesto i dolazite u prostor bleštavih svetala, hladnoće, dodira, mirisa i velike buke. Vaša leđa se ispravljaju po prvi put, pluća vam gore, a neko vas zaista jako trlja grubim peškirom.

Sada zamislite da ste se ponovo vratili u svet topline, ponovo ste sklupčani uz toplu majčinu kožu. Niko vam više ne stavlja u usta metalne kašičice, puštaju vas da se na miru odmorite. Možda, uz malo sreće ponudiće vam se i sladak kolostrum iz majčinih grudi. Potrebano je malo vremena da se mama i beba usklade oko sisanja, pa gozba može da počne. U idealnom svetu, beba oseća neprijatnost realnosti samo nekoliko minuta nakon rođenja nakon čega biva smeštena pod nežno okrilje svoje majke.

Kako će izgledati vaša tek rođena beba?

Njena glava može biti malo nepravilnog oblika, pomalo preduga. Možda će u licu biti rozikasta, a njene ruke i noge mogu biti plavkaste. Nemojte se uplašiti ukoliko beba bude imala sukrvice na koži, to je česta pojava, kao i kada se beba rodi sa malim beličastim sluzavim naslagama na koži. Te promene na koži bebe će izbledeti nakon 24 ili 48 sati po rođenju.

Šta vaša beba doživljava u prvim trenucima svog života?

Prvih sat vremena u životu tek rođene bebe su veoma kritični. Prelazak u “spoljašnji” svet iz majčine utrobe zahteva brojna fizička i psihička prilagođavanja. Prvim udisajem vazduha beba mora preći sa fetalne na novu cirkulaciju. Sam čin udisanja predstavlja za tako mala pluća veliki napor i iziskuje mnogo energije. Ubuduće će bebina pluća dobijati mnogo više krvi, a ovi nežni, prethodno tečnošću ispunjeni organi sada imaju zadatak da se te tečnosti “otarase” i počnu da prenose kiseonik do svih vitalnih organa u organizmu. Posmatrajte babicu ili medicinsku sestru kako pregleda i meri vašu bebu, pitajte je da li je sve u redu, proverite njene mere na rođenju. Ne zaboravite da ste sada vi “glavni”- to je vaša beba!

Veza je uspostavljena..

Ukoliko je to moguće, izdvojite vreme da istražite savršeno telo vaše bebe. Vaša beba će biti predivna, bez obzira na boju kože ili oblik glave koji bude imala. Prvi sat u životu bebe predstavlja period velike uznemirenosti. Posle prvog plača, beba se uglavnom smiri kako bi osmotrila novi svet oko sebe. Ukoliko osvetljenje nije previše jako, beba će se truditi da otvori oči i kao da će pokušavati da osmotri lica i predmete oko sebe. Poznati nežni zvuci kao što su glasovi mame ili tate sigurno će umiriti bebu. Ovo je idealno vreme da uspostavite prvi nežni kontakt sa vašom bebom i da počnete sa dojenjem. Tokom ove faze bebe uče kako da pronađu put do mamine bradavice, kako da povuku prvo mleko i nauče pravilno da gutaju. Ukoliko je prvi pokušaj sisanja bio dovoljno dobar i za mamu i za bebu, onda će naredni podoj biti još lakši.

Kakvo ponašanje možete da očekujete od vaše bebe?

Bebe su čudesne i veoma sposobne. Ukoliko ne primaju nikakve lekove po rođenju one će verovatno krenuti u istraživanje okoline i inicirati dojenje. Sebe će moći da umire sisajući prst. Takođe, one mogu da održavaju optimalnu telesnu temperaturu neprestanim pokretanjem ekstremiteta. Njihove oči mogu se fokusirati na pet do šest centimetara, što je skoro precizna razdaljina od mamine ili tatine ruke do njihovog lica.

Da li je normalno da vaša beba po rođenju zaspi?

Rođenje je zaista naporno i predivno iskustvo i nakon porođaja idealno bi bilo dozvoliti mami i bebi da odspavaju zajedno nekoliko sati. Nije neobično da beba odspava četiri do osam sati nakon rođenja, budeći se na kratko kako bi pojela samo malo mleka i nastavila da spava dalje.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Кутак за бебице”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 5 госта

cron