www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


ПСИХОЛОГИЈА МАСА

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

ПСИХОЛОГИЈА МАСА

Непрочитана порукаод Marija » 22 Авг 2010, 21:37

ПСИХОЛОГИЈА МАСА
Заморчићи на путу у тоталитаризам
проф. др Жарко Требјешанин, психолог

http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni ... am.sr.html

објављено: 17/04/2010

„Ријалити шоу“ пропагира вредности тоталитарног друштва, у којем се презире приватност и где се људи намерно стављају у понижавајуће и вулгарне, ступидне ситуације. То је озбиљан атак на слободу, демократска начела, елементарна људска права и темељне људске вредности. Пут у Европу не води преко „Великог брата“, већ управо супротстављањем „вредностима“ и порукама које он носи

Невероватно је докле иде и колико је снажна људска знатижеља, морбидна жеља да се завири ближњем (нарочито, ако је јавна личност) у кревет, у кујну, у купатило, а којој излази у сусрет исто тако моћна жеља за разголићавањем, за откривањем властите интиме најширој јавности.

У једном америчком шоу програму четири вереничка пара се раздвајају, па се мушкарци шаљу на острво са лепим и заводљивим девојкама, а жене на острво са згодним младићима. „Домороци” на овим острвима имају улогу да заведу и одврате од брака овако растављене парове. Искушења и авантуре, као и најинтимније еротске сцене, из часа у час снимају камере. Публика се забавља и ужива. А у Португалији је популарна „представа” звана „Оковани”, у којој се помно снима све шта две недеље ради мушкарац везан ланцима за четири жене, не искључујући ни сцене одласка у тоалет!

Ово су само неке од варијанти планетарно популарног ТВ спектакла званог „ријалити шоу” (reality show), који по гледаности обара све рекорде. У зависности од културе и менталитета, варирају садржаји спектакла у којем се људи стављају у улогу заморчића, којима се бездушно манипулише од стране организатора („експериментатора”), а понашање учесника се неуморно, из сата у сат, из дана у дан, снима.

Макар у овоме ми не заостајемо за Европом, за Америком и „великим светом”, и код нас су популарни „Велики брат”, „Фарма”, Survival. На једној нашој телевизији задатак у ријaлити-програму састојао се у томе да девојка, ухваћена у шетњи Калемегданом, пред камерама, зубима скине панталоне другој девојци, за ситну новчану надокнаду. Маштовито и духовито, нема шта!

Суштина је, иначе, свуда иста: стави човека пред искушење, намами га наградом, а онда тражи да се сасвим разголити, да одбаци приватност и пристојност, укључи камере и – снимај са свих страна! Успех неће изостати. Савремени ТВ гледаоци, изгледа, највише воле да вире кроз кључаоницу и да друге људе виде срозане, укаљане, попљуване, понижене, смешне и бедне.

Велика популарност забаве овог типа забрињавајућа је јер представља симптом много дубљих, тектонских промена у самим темељима наше савремене културе.

Западна култура је већ више од једног века у великој мери у схизофреном стању. С једне стране, она почива на поштовању личности, на слободи и достојанству појединца и на неповредивости његове приватности. Западна култура се, с правом, дичи што поштује (у својој култури) људска права свих група (жене, деца, хендикепирани, сексуалне, верске, етничке, расне и друге мањине). Али, с друге стране, она истовремено има масовну културу у којој је једна од главних забава управо неконтролисани, брутални упад у сферу приватности личности, безобзирно вирење у интиму, поигравање човековом слободом, као и подстицање најнижих страсти и настраности, деструктивних, егзибиционистичких, воајерских, садистичких, мазохистичких, егоистичких, нарцистичких, некрофилних, педофилних и многих других.

Ко су људи који улазе у кућу „Великог брата“, одлазе на „Фарму“ или се упуштају у немилосрдну, плански смишљену борбу учесника „реалистичке телевизије“ названу „Преживљавање“ (Survival). Какве су то особе које с лакоћом, добровољно предају своју слободу у руке „медијских мајстора“ да би постали, макар на кратко, славни „јунаци“ у веома гледаној, спектакуларној медијској представи?

Учесници „ријалити шоу програма” су, пре свега, људи жељни славе и сумњиве популарности. Они не бирају средства да буду у центру пажње и задовоље своје инфантилне егзибиционистичке потребе, као и потребу за дивљењем светине. Неки од њих који већ имају некакву (не)сумњиву популарност („виповци“) теже да је увећају, а они који је немају, жуде да изађу из анонимности и постану познати у комшилуку, граду, држави.

Осим тога, моћан мотив је и новац. Ови савремени гладијатори, по правилу, немају никаквих моралних скрупула и учиниће све, сваку нискост и подлост, издаће пријатеља, газиће преко мртвих, само да стигну до жељене победе. Уосталом, зар шоу као што је „Велики брат” или „Опстанак“ и није баш тако замишљен, заснован на суровим принципима социјалног дарвинизма, да фаворизује бескрупулозне борце у немилосрдном рату сваког против сваког? Али, на тај начин се гради отровна атмосфера менталног фашизма, где је најбитније опстати, победити, бити најјачи, по било коју цену, чак и по цену уништења „слабијих јединки“.

Ваља упозорити и на посебан ментални статус једног броја такмичара – међу којима доминирају емоционално неуравнотежени, неуротични или емоционално хладни људи са агресивним, садистичким, егзибиционистичким и психопатским тенденцијама, патолошки жељни пажње, успеха и популарности. Није случајно што су многи од ових „јунака“ после повратка у обичан живот завршили несрећно, трагично (неки су били жртве саобраћајне несреће, неки су постали убице, а неки су починили самоубиство). Управо ове психопатске, социопатске и неуротичне, егзибиционистичке особе постају узори младима, који гледају и слушају, „гутају“ њихове гегове, досетке и простачке фразе. Ове негативне моделе млади не само да имитирају, већ што је много озбиљније, са њима се и идентификују. На тај начин се, учењем по моделу и поистовећивањем масовно умножава друштвено проблематично и патогено понашање.

Ове егзибиционистичке јавне ТВ представе, дакле, нису ни мало наивне и безазлене, а њихов друштвени ефекат, управо због масовне гледаности, на јавно мњење, менталитет грађана и друштвени систем вредности је поражавајући.
Једна од злоћудних последица „стварносне телевизије”, свакако лежи и у чињеници што се граница између приватног и јавног безобзирно руши и укида, плански се ствара пометња, те више није могућно рећи шта припада сфери приватности, а шта не.

Такође, друштвено опасна последица је и то што „ријалити шоу” пропагира вредности тоталитарног друштва, колективитета у којем се презире приватност и где се људи намерно стављају у понижавајуће и вулгарне, ступидне ситуације. То је озбиљан атак на слободу, демократска начела, елементарна људска права и темељне људске вредности. Осим тога, невероватно је колико много штампаних медија својим писањем подржава овај шоу и даје му логистичку подршку. Да ли њихови уредници збиља не схватају да се зарад дизања тиража и профита, опасно играју ватром? Афирмација и глорификација колективитета устројеног на начелима Орвелове „1984” потире индивидуалност, уништава приватност и поштовање људске јединке, чиме се подривају сами темељи демократије, а то води право у тоталитаризам.

Битно је схватити да проблем ових накарадних, морбидних „реалистичких ТВ представа“, није само проблем учесника у спектаклу, организатора и продуцената таквог програма, већ је много шири и озбиљнији проблем читавог друштва, културе и државе. Пут у Европу не води преко „Великог брата“, већ управо супротстављањем „вредностима“ и порукама које он носи. Није могућно учити људе демократији, поштовању индивидуе, људских права, развијати толеранцију и уважавање различитости, а истовремено их преко узора са ТВ екрана учити и подстицати да се спрдају с људским правима и човековом интимом, да буду нетрпељиви, арогантни, примитивни, насилни, да исмевају оне који су другачији.

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: ПСИХОЛОГИЈА МАСА

Непрочитана порукаод Marija » 03 Апр 2013, 22:59

ejeeje.gif ejeeje.gif :udri: :udri: :grmpf: :grmpf:

:dots:


http://nbf.pl‎

Повратак на “Zakon ,Drustvo I Crkva”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 17 госта

cron