www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Како укључити татицу

Уредник: meteori

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3333
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Како укључити татицу

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 02 Мај 2008, 22:36

Usklađivanje sa novim odnosima i ulogama u porodici, nakon dolaska bebe na svet, može predstavljati pravi izazov. Mnogi mladi bračni parovi se veoma iznenade činjenici da nakon rođenja bebe svakoga dana nauče nešto novo o sebi i partneru.
Mi nosimo ugrađene ideje (još ih detinjstva) o tome kakve bi uloge trebalo da imaju mama i tata u porodici. Kod nekih parova se podrazumeva da oba partnera aktivno učestvuju u vaspitanju i negovanju deteta, dok kod drugih vlada mišljenje da je majka primarni roditelj i da bi ona trebalo da radi većinu poslova oko bebe.
Veliki broj žena je nakon rođenja deteta u dilemi. Žele pomoć partnera u poslovima oko bebe, ali s druge strane, ne vole da gube osećaj kontrole, smatrajući da su najkompetentnije za podmirivanje bebinih potreba.

Sedam načina da pomognete tati da se uključi u poslove oko bebe

1. Podržite partnera: Postoji mnogo razloga zbog kojih roditelji brinu oko tek rođene bebe. Novorođenče deluje veoma krhko i ukoliko niste imali prethodno iskustvo, briga oko malene bebe vam može delovati kao veoma komplikovana. Potrebni su vreme, podrška drugih i puno strpljenja kako bi se naučila pravilna nega bebe. Muškarci koji dobiju prvo dete, često se ne snalaze najbolje u poslovima vezanima za bebu. Ukolko majka doji bebu, oni se spontano povlače. Mlade majke bi trebalo da ohrabre svoje partnere da im pomognu u poslovima oko bebe, kao što su kupanje, presvlačenje ili hranjenje (ukoliko beba ne sisa).
2. Dozvolite mu da vam pomogne: Ponekada žene očajnički žele pomoć partnera u obavljaju poslova oko bebe, ali kada im oni pruže pomoć, žene postaju pravi „mali diktatori”. Dešava se da mame postanu previše kritične, mogu davati preveliki broj instrukcija partneru, insistirajući na tome da one jedine znaju šta je najbolje za bebu. Ovakvo ponašanje samo može da naruši dobronameran pokušaj oca da aktivno učestvuje u odgoju deteta. Zapamtite da će tata najbolje učiti iz sopstvenog iskustva, bilo ono manje ili više uspešno.
3. Sindrom Junior Roditelj/Senior Roditelj: Mnogi od nas smatraju da su žene prirodno superiorniji roditelji. Na osnovu ovog uverenja mi organizujemo naše živote. Na svesnim ili podsvesnim nivoima, ženama se šalje poruka da bi trebalo da preuzmu kontrolu nad mnogim stvarima. U raznim porodicama, roditelji iskreno žele da zauzmu drugačiji stav, ali zbog pomenutih podsvesnih uverenja, vremenom uspostavljaju tzv. sistem roditelja juniora i seniora. U okviru ovog sistema, mama, recimo, uvek pakuje pelene u torbu pred izalak iz kuće, dok je tata zadužen za zvanje bebi siterke. U onim porodicama u kojima jedan roditelj provodi više vremena tokom dana sa bebom, veoma je važno da se ovakva dinamika promeni, kako bi se postepeno gradio odnos jednakog roditeljstva.
4. Podržite jedni druge: Roditeljstvo je jedan od najnevidljivijih poslova. Veoma je važno da uspostavite čvrst odnos zasnovan na iskrenosti, da razumete svoje, ali i partnerove dnevne obaveze, kao i da budete elastični u podeli posla oko bebe.
5. Vreme rezervisano samo za tatu i bebu: Nekim muškarcima može biti teško da se sasvim opuste u ulozi oca, ukoliko je pored bebe, stalno prisutna i mama. Korisno je da tata ima vremena da se tokom dana samostalno posveti bebi, da je presvuče, nahrani, uspava, umiri... Na taj način, jačaju se roditeljske veštine i kod oca se razvija osećanje da je potpuno spreman da odgovori na sve bebine potrebe.
6. Razgovarajte o ciljevima roditeljstva: Parovi uglavnom razgovaraju o vrsti pelena koju bi trebalo kupiti za bebu, o izgledu i udobnosti auto sedalice… Međutim, mnogo je važnije razgovarati sa partnerom o dugoročnim ciljevima koje vi kao roditelji imate. Važno je razgovarati o tome kakve vizije imate o porodici koju gradite. Za početak, ne bi bilo loše da probate da odgovorite na sledeća pitanja, a zatim o njima porazgovarate sa partnerom:
1. Šta će naše dete naučiti u porodici?
2. Kako vidim svoju ulogu roditelja? Kakav roditelj želim da budem? Kakvu interakciju želim da imam sa detetom?
3. Šta su za mene obaveze koje moraju da ispune mama i tata?
5. Kako bih mogla da pružim podršku mom partneru?
6. Kakvu podršku bih želela od svog partnera?
7. Razgovarajte sa drugim roditeljima: Uvek je dobro deliti iskustva sa drugim bliskim ljudima, koji su i sami roditelji. Poželjno je da ih pitate na koji način oni rešavaju tekuće roditeljske probleme, kako dele i da li uopšte dele poslove oko bebe. Na taj način, lakše ćete shvatiti kakav je vaš odnos sa partnerom i koliko ste napredovali u uspostavljaju dobrog ritma u roditeljskom poslu.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Кутак за татице”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 7 госта

cron