Страница 1 од 1

Projekat Maxija,Banke Hrane i Carolije

Послато: 14 Мар 2016, 20:30
од pepeljuginadobravila
PROJEKAT: Maxi i Tempo doniraju viškove hrane
15.12.2015
Trgovinski lanci Maxi i Tempo osmislili su program donacije viškova hrane kojim se svakog dana obezbeđuje voće i povrće za ishranu 1.800 najsiromašnijih građana Srbije. Zahvaljujući saradnji sa nevladinom organizacijom Banke hrane kroz program „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju", Maxi i Tempo mesečno doniraju oko 40 tona hrane.
U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina. U Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto i iznosi 25 odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci. Inicijalnom saradnjom sa Bankom hrane kroz ovaj projekat, Delhaize Serbia pravi prve korake u cilju pomoći rešavanju problema siromaštva i gladi efikasnim korišćenjem viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

Nakon što smo doneli odluku da u našim prodavnicama nudimo isključivo prvu klasu voća i povrća, došlo je do povećanja otpisa hrane koja je kvalitetna i jestiva. Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, osećamo potrebu da obezbedimo hranu i za one koji nemaju. Donacijom voća i povrća koje se ne proda obezbeđujemo sveže namirnice, svakog dana i velikim količinama za ishranu onih kojima je pomoć potrebna. Osim Beograda, u sledećoj fazi planiramo da u program uključimo još prodavnica i u drugim gradovima Srbije i povećamo kategorije proizvoda koje doniramo. Cilj nam je da do 2020. godine sve naše prodavnice u Srbiji svakodnevno doniraju hranu i verujemo da ćemo na taj način značajno pomoći zajednici, kaže Martina Petrović, menadžerka za komunikaciju održivog poslovanja Delhaize Serbia.

U ovom trenutku 62 prodavnice kompanije Delhaize Serbia, formata Maxi i Tempo, na kraju svakog dana odvaja deo voća i povrća koje se ne proda i posredstvom Banke hrane i partnerskih organizacija, donira siromašnim porodicama i pojedincima.

Drago nam je što smo saradnju koju imamo sa Delhaizeom u proteklih sedam godina, kroz redovne donacije osnovnih životnih namirnica sada podigli na još viši nivo. Ova vrsta pomoći je jedinstvena jer obezbeđuje hranu svakog dana, za veliki broj ljudi. Partnerske organizacije same dolaze u prodavnicu koja im je dodeljenja, preuzimaju voće i povrće i distribuiraju korisnica, čime je lanac maksimalno efikasan, kaže Milana Blažić u ime Banke hrane.

Svetski paradoks je da u isto vreme postoji veliki broj gladnih, a da se u isto vreme jestiva hrana rasipa i baca. Alarmantan podatak je da se u Srbiji godišnje baci 250.000 tona hrane. Iako u Srbiji ne postoji zakonska regulativa kojom se reguliše ova aktivnost, postoji veliko interesovanje javnosti za ovaj vid pomoći. Delez Srbija, potpuno samostalno sprovodi ovaj projekat koristeći iskustva iz drugih evropskih zemalja. U Francuskoj je, na primer, pre dva dana usvojen Zakon o viškovima hrane koji propisuje da svi maloprodajni objekti koji imaju više od 400 kvadratnih metara prodajnog prostora, moraju donirati višak hrane organizacijama.http://www.instore.rs/newsarticle/newsa ... kove-hrane

Re: Projekat Maxija,Banke Hrane i Carolije

Послато: 14 Мар 2016, 20:34
од pepeljuginadobravila
Nasa Carolija vec par meseci unazad obilazi dva objekta Maxija koji ostavljaju povrce i voce koje je 2, 3 i 4 klase. Ta roba se donira i ja je dovozim do Grocke gde se ona deli porodicama koje spadaju u socijalno ugrozene. Deo donacija je za ljudsku upotrebu, drugi deo je za ishranu zivotinja . Ovaj projekat je zapocela Delhaise sa Bankom hrane iz Beograda koja je samo posrednik u ovom projektu izmedju prodavnica i organizacija civilnog drustva koje tu istu hranu preuzimaju.
Nadamo se da ce Banka hrane ispuniti obecanja da se artikli koji se dele prosiruju na one proizvode kojima istice rok trajanja da se mogu deliti onima kojima je to potrebno

Re: Projekat Maxija,Banke Hrane i Carolije

Послато: 21 Мар 2016, 13:45
од pepeljuginadobravila
Prikljucio nam se jos jedan objekat u Grockoj, daju najmanje kolicine ali smo krenuli od prosle nedelje. Projekat je lep sam po sebi jer se hrana ne baca.