www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Жене зване ХРАБРОСТ (документарни филм)

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Жене зване ХРАБРОСТ (документарни филм)

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 26 Дец 2013, 17:24

Србија 1915. године. Земља је потпуно разорена ратом. После напада аустроугарског царства на малу балканску државу остало је хиљаде мртвих и рањених. Хладна зима и незапамћена оскудица хране неће бити ништа у односу на патњу која ће доћи у пролеће. Велика епидемија тифуса захватила је преко милион људи. Један од градова који су претрпели страхоте је библијских размера био је и Крагујевац.

"Било је немогуће. Медицински услови у Србији били су ужасни. Било је 1.000 пацијената у две зграде у Крагујевцу. Једна зграда била је пуна рањених мушкараца. Нису имали болничарке, већ неколико техничара".

У великој несрећи Србија ипак није била сама. Многобројне медицинске мисије савезничких земаља, а пре свега Британије, већ од лета 1914. године, помагале су унесрећеном народу и рањеним војницима. У јеку епидемије тифуса, јануара 1915. у Крагујевац ће тако стићи и потпуно опремљена болница са 100 постеља. Била је то прва у низу санитетских јединица шкотских цифражеткиња. Особље је чинило 30 Британки. Међу њима је било лекара, медицинских сестрара, па и спремачица и возача.

"У децембру 1914, прва јединица "Болница шкотских жена" кренула је из Единбурга у Србију. Многе су први пут отишле од куће. Рад са Србима им је пружио прилику да помогну у рату, као њихова браћа..."


Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Војна доктрина, ратови, битке и остало”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 8 госта

cron