www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Visoko rizicne trudnoce

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 27 Дец 2008, 19:32

Hiljade žena žive gotovo normalno sa bolestima kao što su astma, epilepsija i ulcerativni colitis. Problemi nastaju kada te žene zatrudne. Obično se takve trudnoće nazivaju visoko rizične.

Trudnoća može biti visoko rizična iz raznih razloga. Blizanci, trojke, ili druge višestruke trudnoće obično se smatraju visoko rizične zbog povećane opasnosti od prevremenog porođaja. Trudnoća je takođe visoko rizična kada prenatalni testovi otkriju ozbiljan zdravstveni problem (na primer srčano oboljenje). U takvim slučajevima biće potrebno uraditi dodatne analize, i verovatno sprovesti odgovarajući tretman lekovima, da bi se beba bezbedno porodila.
Komplikacije uzrokovane samom trudnoćom, kao što je preeklampsija ili gestacijski dijabetes, mogu od normalne trudnoće načiniti visoko rizičnu trudnoću.
Konačno, mnoge žene koje imaju hronične bolesti zahtevaju posebnu pažnju kada zatrudne. Njihove se trudnoće takođe smatraju visoko rizičnim.
Teško je predvideti šta će se u trudnoći desiti u slučaju različitih hroničnih bolesti. Od žena koje imaju astmu, na primer, kod 25% doći će do pogoršanja, 50% neće imati promena u toku trudnoće, dok će kod 25% žena doći do poboljšanja osnovne bolesti u toku trudnoće.
Niko ne zna zašto je to tako, i niko tačno ne može predvideti kakvo će iskustvo žena imati.

Obično se žena u trudnoći obraća za kontrole lekaru u Domu zdravlja ili kakvoj sličnoj instituciji. Žene koje imaju zdravstveni problem moraju da posete i specijalistu iz oblasti perinatologije. Perinatolog je lekar-akušer koji se specijalizovao za brigu o trudnicama koji imaju visok rizik da ispolje probleme za vreme trudnoće. Perinatolozi brinu o ženama koje imaju zdravstvene probleme pre trudnoće, kao i o onima gde se komplikacije jave u toku same trudnoće.

Žena koja ima zdravstveni problem imaće više testova i analiza nego zdrava trudnica. Ovo može podrazumevati testove kojima se prati zdravstveno stanje ili laboratorijske testove za praćenje efekata lečenja.
Neka stanja mogu povećati rizik od nastajanja urođenih anomalija. Doktor tada može sugerisati ultrazvučni pregled bebe u 18-20 nedelji trudnoće. U toj starosti beba je dovoljno velika da se organi i strukture mogu detaljno i jasno videti.
Druga stanja mogu uticati na rast bebe. Biće potrebno verovatno više ultrazvučnih pregleda, na svakih nekoliko nedelja, da bi se pratilo stanje bebe i uticaj bolesti na rast i razvoj.

Autor: Doc dr sci . med. Siniša Stojić
Прилози
517549_pregnant_woman.jpg
Trudnica
517549_pregnant_woman.jpg (1.22 KiB) Прегледано 4655 пута
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 27 Дец 2008, 19:35

Lečenje

Lečenje se znatno razlikuje od tipa bolesti, efekta koji trudnoća ima na oboljenje, i efekta koje bolest ima na tok trudnoće.

Prognoza

Prognoza u prvom redu zavisi od specifičnog zdravstvenog problema.
Neka stanja otežavaju samo zatrudnjivanje i dovode do povećanog rizika za obolevanje same bebe. Primer za ovo je oboljenje štitne žlezde.
Kada štitna žlezda oboli, ona može proizvesti ili suviše mnogo ili pak premalo hormona. Nenormalni nivoi hormona mogu uzrokovati probleme u trudnoći i uticati na zdravlje bebe. Na svu sreću, oboljenje štitne žlezde se može lečiti lekovima. Ukoliko se nivoi hormona štitne žlezde kontrolišu u toku trudnoće, ne bi trebalo da bude problema za majku i bebu.

Postoji velika grupa zdravstvenih problema koja obično ne utiče na trudnoću, ali trudnoća utiče na njih. Ova grupa uključuje astmu, epilepsiju, i ulcerozni kolitis. Na primer, neke žene sa ulceroznim kolitisom imaće pogoršanje stanja u toku trudnoće, kod nekih neće biti promena, dok će kod nekih žena simptomi bolesti nestati. Niko ne zna zašto je to tako, ali se svaka žena mora pažljivo pratiti u toku trudnoće.

Mora se takode skrenuti pažnja i na grupu bolesti koja ima veliki uticaj na trudnoću. Žene sa lupus eritematozusom (oboljenje prouzrokovano promenama imunog sistema koji rezultuju upalnim procesima na vezivnom tkivu i organima), ili sa oboljenjem bubrega, suočene su sa stvarnim rizikom u toku trudnoće. Trudnoća može uzrokovati značajno pogoršanje simptoma, i dovesti do ozbiljnog zdravstvenog problema.
Kako ove bolesti mogu značajno uticati na smanjenje dotoka kiseonika i hranljivih materija od majke ka bebi, kroz posteljicu, moguć je razvoj problema i kod deteta. Ove bebice mogu usporenije rasti u materici (intruterini zastoj rasta), a takođe povećan je i rizik od mrtvorođenosti.

Šećerna bolest je stanje koje utiče na trudnoću, i na koje trudnoća uzvratno deluje. Dijabetes (šećerna bolest) može dovesti do smrti ploda u majci, spontanih pobačaja i nenormalnosti u građi beba. Kada trudnice redovno prate nivoe šećera u krvi, i visoke vrednosti leče insulinom, rizik od ovih nepovoljnih ishoda se značajno smanjuje. Nažalost, u trudnoći se šećerna bolest znatno teže kontroliše.

Većina zdravstvenih problema ne dovodi do komplikacija u trudnoći. Sa čestim posetama lekaru i brižljivim praćenjem i lečenjem stanja, većina žena uživaće u lepoj i uspešnoj trudnoći.
Postoji nekoliko medicinskih stanja koje ozbiljno mogu da ugroze zdravlje i majke i bebe u toku trudnoće. Žene sa ovim problemima moraju razmotriti rizike i pre same odluke o zatrudnjivanju. Mnoge od ovih žena će u toku trudnoće imati veliku pomoć perinatologa, a samo u onim najtežim stanjima (u slučajevima teških srčanih bolesti) rizik po majku je toliko velik, da ona uopšte i ne bi trebala da zatrudni.

Sprečavanje problema


Posete lekaru pre same trudnoće veoma su bitne za one žene koje imaju zdravstveni problem. U konsultaciji sa perinatologom dobiće najbolje informacije šta je očekuje u trudnoći, šta sme a šta ne.
Ponekad, terapija koju majka mora da prima da bi se bolest kontrolisala predstavlja opasnost po bebu. Postoji ponekad i bolji način lečenja koji je sigurniji u trudnoći. Nekad izbora terapije nema, i žena mora biti svesna rizika po dete kada se odlučuje o tome da li da zatrudni, ili ne.
Ukoliko žena nije bila na konsultaciji kod lekara pre trudnoće potrebno je da se javi čim sazna da je ostala trudna. Svakako, za to ne treba čekati 8-10 nedelja trudnoće, jer određene bolesti znatno povećavaju rizik od pobačaja.
Potrebno je terapiju u samom startu adekvatno odrediti kako bi se maksimalno povećala šansa da na svet dođe lepo i zdravo dete.


VAŽNI POJMOVI :

* Gestacijki dijabetes
* Preeklampsija i eklampsija-komplikacije trudnoce.Kod Preeklampsije postoji velika opasnost zbog povisenog krvnog pritiska, oticanja nogu , ruku i izlucivanja belancevina preko mokrace.Ukoliko takvo stanje potraje dolazi do Eklampsije
* Prevremeni porođaj
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 27 Дец 2008, 19:47

Savremena trudnoca je grana medicine koja provodi zdravstvenu zaštitu majke i deteta za vreme trudnoće i samog poroda. Deo je interdisciplinarnog, naucnog i stručnog područja - perinatologije ili perinatalne medicine. Perinatalna medicina obuhvata trudnocu ili opstetriciju (zaštita majke i fetusa tokom trudnoće), a uz to i neonatologiju. Perinatologija obuhvata razdoblje razvoja zametka od začeća, zatim razvoj ploda ili fetusa sve do rođenja i novorođenče tokom prvih sedam dana života. Neonatologija je grana pedijatrije koja brine za zdravlje novorođenog deteta od rođenja do kraja prvog meseca života.
Ginekolog je stari zanat kojeg su obavljale žene s više ili manje iskustva, bez posebnog ucenja. Ipak, tokom 19. veka se u Europi javljaju prve babinske škole pa poprima karakter obavezne edukacije, a babice postaju službeno kvalifikovane osobe za pomoć pri porođaju. U isto vrijeme, lekari opste medicine i hirurzi bili su pozivani da rešavaju komplikovane slučajeve zastoja u porođaju i abnormalnih poroda te da spašavaju život majke u toku porodjaja. Tek od početka 20. veka pojavljuje se kategorija specijalista porodilja koji je posebno specijalizovan za komplikacije tokom trudnoće i poroda. Od tada raste učestalost prepoznatih komplikacija tokom trudnoće, se planira redoviti nadzor trudnice i izdvajaju se trudnice s komplikacijama koje se pre poroda smeštavaju u bolnice radi intenzivnog nadzora majka i ploda te planiranog porođaja u bolnici, a ne kod kuće.
Ovo je samo ukratko opis razvoja i napora da trudnoća, kao normalno i prirodno stanje održanja humane vrste, bude sagledano i kao izvor povremenih, ozbiljnih, ponekad i po život opasnih komplikacija. Sredinom 20. veka saznanja iz područja porodjaja i sazananjima o najčešćim komplikacijama u trudnoći predstavljaju osnovu na temelju koje ginekolozi prestaju biti svedoci tragičnih ishoda, već, suprotno tome, postupno postaju proroci u pravovremenom otkrivanju i lečenju komplikacija, koje su donedavno bile tumačene kao neizbežne posledice promjena koje izaziva trudnoća u organizmu svake žene. Upravo tada su i utemeljeni termini rizične i patološke trudnoće, kao temeljnih kategorija koje iziskuju intenzivniji i brižniji nadzor u odnosu na normalne trudnoće, neopterećene ikakvim proslim ili sadašnjim poremećajima. Moramo napomenuti važnu činjenicu: razvoj medicine, medicinske dijagnostike i primena novih kliničkih i laboratorijskih tehnika rezultiraju otkrićem sve većeg broja novih, do nedavno nepoznatih rizičnih činilaca pa se skladno tome povećava i broj trudnoća s raznim činiocima rizika. Ali, to je neizbežna posledica razvoja sveukupne nauke i tehnologije.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 27 Дец 2008, 19:48

Gestacijski dijabetes je poremećaj koji dovodi po povišenih vrednosti šećera u krvi, a takvo se stanje prvi put pojavilo u trudnoći. Ono obično prestaje nakon trudnoće, mada se može nastaviti nakon porođaja.
Oko 4% svih trudnoća se komplikuje gestacijskim dijabetom.
Traganje za ovim poremećajem treba da počne između 24 i 28 nedelje trudnoće ukoliko postoje sledeće okolnosti:

* Starost trudnice preko 25 godina
* Starost ispod 25 godina, ali izrazita gojaznost
* Postojanje šećerne bolesti kod najbližih rođaka

Rano otkriće šećerne bolesti u trudnoći se vrši testom unošenja 50 g glukoze i određivanje nivoa šećera u krvi nakon sat vremena. Ukoliko je izmerena vrednost veća od 7.8 mmol/l pristupa se detaljnijoj proveri i daljim određivanjima nivoa šećera, pre i nakon obroka.

Kada se kod majki u toku trudnoće nadu vrednosti šećera u krvi veće od 5.8 mmol/l pre jela, ili 6.7 mmol/l nakon jela, tada su njihove bebe izložene povećanoj opasnosti od smrti u materici, pre i nakon porođaja. Ovo nalaže veliki oprez i potrebu za povećanom brigom u toku trudnoće. Ukoliko majke sa gestacijskim dijabetesom održavaju normalne nivoe šećera u krvi, tada opasnost po bebu nije ništa veća nego kod zdravih trudnoća.
U trudnoćama koje su komplikovane gestacijskim dijabetes melitusom možemo očekivati rađanje veoma krupne dece, uz razne druge poremećaje, kao što su niske vrednosti šećera kod beba na rođenju, niske vrednosti kalcijuma i visoke vrednosti bilirubina.
Znano je da se kod gestacijskog dijabeta veći broj porođaja završi carskim rezom, a ne mali se broj trudnoća komplikuje povišenim krvnim pritiskom.

Lečenje

* Potrebno je pažljivo praćenje stanja i majke i bebe
* Kada je majka u pitanju, povećan nadzor se odnosi na rano otkrivanje viših vrednosti šećera pre i posla jela, jer se napredovanjem trudnoće situacija menja. Idealno je ukoliko trudnica poseduje sopstveni aparat za određivanje nivoa šećera, pa tako i sama učestvuje u svom lečenju.
* Praćenje stanja deteta je obavezno, a vreme početka i učestalost pregleda zavisi od težine poremećaja i drugih faktora koji komplikuju bolest. Nadzor podrazumeva ultrazvučno praćenje veličine bebe i rano prepoznavanje ubrzanja njenog rasta. Uz ostale kliničke i laboratorijske parametre to će nam pomoći da predvidimo i sprečimo eventualne komplikacije u trudnoći i porođaju.
* Potrebno je da svaka trudnica sa gestacijskim dijabetesom dobije detaljna uputstva o načinu ishrane. Predviđeno je da savete daju specijalisti ishrane koji će izračunati potrebni kalorisjki unos u zavisnosti od visine, težine trudnice i starosti trudnoće, a sve u cilju postizanja željenog nivoa šećera u krvi. Uzimanje slatkiša je strogo zabranjeno.
* Ukoliko se načinom ishrane ne obezbedi da vrednosti šećera na tašte budu 5.8 mmol/l, a dva sata nakon jela 6.7 mmol/l, u terapiju se uvodi Insulin. Dozvoljena je upotreba samo humanog insulina.
* Regulisanje šećera u krvi tabletama, u trudnoći je zabranjeno.
* Umerena fizička aktivnost je dobrodošla, ukoliko stanje trudnoće to dozvoljava.
* Zaslađivači se mogu koristiti u ishrani
* Bez obzira na gestacijski dijabetes dojenje se preporučuje.

Šta nakon trudnoće ?

Postoji povećani rizik da žene koje su imale gestacijski dijabetes kasnije obole od dijabetesa. Sa proverom nivoa šećera treba početi 6 nedelja nakon porođaja. Ukoliko su vrednosti normalne, testiranje treba ponavljati svake 3 godine. Žene treba da znaju da moraju da održavaju normalnu telesnu težinu kroz pravilnu ishranu i povećanu fizičku aktivnost.
Potrebno je izbegavati uzimanje lekova koji mogu da uzrokuju povišenje šećera u krvi. Kod planiranja naredne trudnoće važno je znati da je preduslov za rađanje zdrave bebe taj da se vrednosti šećera održavaju u granicama normale pre trudnoće, kao i u prva 3 meseca trudnoće.

Autor: Doc dr sci . med. Siniša Stojić
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 27 Дец 2008, 20:01

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije postoji veoma opasno povišenje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje dolazi do eklampsije.

Visok krvni pritisak u trudnoći (hipertenzija) predstavlja veoma ozbiljnu komplikaciju. Na razne načine ugroženi su i majka i njena beba. Hipertenzija može da postoji u različitim formama:

* Trudnoćom uzrokovana hipertenzija (PIH), kada se povišen krvni pritisak prvi put javi nakon 20-te nedelje trudnoće, i praćen je otocima i belančevinama u urinu.
* Hronična hipertenzija, kada povišen krvni pritisak postoji i pre trudnoće, ili se javi pre 20-te nedelje trudnoće.
* Hronična hipertenzija na koju se nadovezuje preeklampsija. Ovaj sindrom postoji kada se kod žene koja je i pre trudnoće imala povišen krvni pritisak pojave belančevine u mokraći nakon 20-te nedelje trudnoće.
* Kasna hipertenzija. Ovo je forma povišenog krvnog pritiska koja se javlja nakon 20-te nedelje trudnoće, nije praćena izlučivanjem belančevina u mokraći, i nema tok kao preeklamspija-eklampsija.

Preeklamspija je najčešća kod žena koje prethodno nisu rađale, njih 7% razvije takvu sliku bolesti. Žene koje imaju ispod 20 godina i iznad 35 predstavljaju grupu sa povećanim rizikom. Siromaštvo, višestruke trudnoće, oboljenja bubrega, povišen pritisak pre trudnoće, šećerna bolest, povećano nakupljanje plodove vode, samo su neki od faktora koji se vezuju za preeklampsiju. Sklonost ka razvoju preeklampsija viđa se u nekim familijama.

Uzroci i simptomi

Stručnjaci još pokušavaju da odgonetnu tačan uzrok preeklamspije i eklampsije. Prihvaćeno je da ova stanja predstavljaju problem jer uzrokuju prelazak tečnosti iz krvnih sudova u tkiva.
Najozbiljnija posledica preeklampsije i eklampsije je oštećenje mozga majke zbog otoka mozga i smanjenog dotoka kiseonika. Pored toga može doći do otkazivanja rada bubrega, prskanja jetre i odlubljenja posteljice. Bebe iz takvih trudnoća su obično manje od normalnih, što ih čini podložnim komplikacijama za vreme porođaja, i u prvim danima, nedeljama i mesecima života. Obično se takve bebe rađaju pre vremena, što opet predstavlja problem za sebe.

* Obzirom da tečnost prelazi iz krvnih sudova u tkiva, i to po celom telu, rezultat je oticanje ruku, nogu, stopala, šaka i lica. Dok se kod velikog broja žena može primetiti oticanje stopala, oticanje gornjih ekstremiteta i lica predstavlja ozbiljan problem. Kako se tečnost zadržava u tim tkivima, dobitak na telesnoj težini je znatno veći od uobičajenog (kilogram ili više nedeljno).
* Mozak- oticanje mozga dovodi do grčevitih kontrakcija mišića celog tela (konvulzija) i gubitka svesti.
* Oči- mogu postojati problemi sa vidom, žena ima omaglice ili se pojavljuju sitne tačkice.
* Pluća- tečnost u tkivu pluća može uzrokovati smetnje pri disanju.
* Jetra- prelazak tečnosti iz krvnih sudova jetre u tkivo dovodi do oticanja jetre. Ozbiljan problem preeklamsije, kada je jetra u pitanju, predstavlja HELLP sindrom (smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, jetreni enzimi povećani, smanjenje broja trombocita-ćelija krvi koja omogućavaju zgrušavanje krvi ).
* Bubrezi- normalno, bubrezi ne dozvoljavaju da se belančevine krvi nađu u mokraći. Kod preeklampsije međutim, sitni krvni sudovi bubrega prskaju, što omogućava belančevinama da pređu u mokraću. Ovakvo stanje je veoma opasno, i često dovodi da rađanja dece male porođajne težine.
* Krvni pritisak- kod preeklamspije je ukupna količina krvi koja struji organizmom manja, jer se deo tečnosti izliva u tkiva. Ovakvo stanje srce pokušava da nadomesti pumpajući veće količine krvi sa svakom svojom kontrakcijom. U normalnom stanju krvni sudovi se prošire da bi u srce stigle veće količine krvi. Kod preeklampsije naprotiv, krvni sudovi su "stisnuti", što nagoni srčani mišić da radi čak i više nasuprot malom prečniku krvnih sudova. Ovo dovodi do daljeg povišenja krvnog pritiska.

Dijagnoza

Dijagnoza preeklampsije može biti propraćena zapažanjem bezbolnih otoka ruku, nogu i/ili lica, uz nenormalan dobitak na težini. Krvni pritisak pacijentkinje se meri na svakoj kontroli kod ginekologa. Pritisak iznad 140/90, ili povećanje "gornjeg" za 30 mmHg, a "donjeg" za 15 mmHgm, predstavlja signal upozorenja. Ukoliko se još u pregledanom urinu nadu belančevine, a mereno u 24 satnoj mokraći pređu količinu od 0.5 g, onda je dijagnoza preeklampsije veoma jasna i potvrđena.

Lečenje

Kod blage preeklamspije lečenje se može ograničiti na odmor u krevetu, uz dnevno praćenje krvnog pritiska, težine, i prisustva belančevina u urinu. Ovakvo brižljivo praćenje potrebno je tokom čitave trudnoće, porođaja, čak i 2-4 dana nakon što je beba rođena. U 25% slučajeva eklampsija se razvije u toku prvih nekoliko dana nakon porođaja. Ukoliko "donji" pritisak ne poraste iznad 100 mmHg pre porođaja, bez drugih simptoma, sa trudnoćom se može nastaviti dok beba ne bude dovoljno zrela za porođaj. Ultrazvučni pregledi su potrebni da bi se pratilo stanje i rast deteta.
Ukoliko "donji" pritisak nastavi da raste iznad 100 mmHg, uz pojavu simptoma kao što su glavobolja, problemi sa vidom, bol u trbuhu, nenormalnosti krvne slike, tada je potrebno dati terapiju da se spreči razvoj konvulzija (grčevi mišića gotovo celog organizma) odn. eklampsije. Obično se daju lekovi za sniženje krvnog pritiska. Ukoliko ovakva terapija ne da rezultate i stanje se pogoršava ka eklampsiji tada treba završiti trudnoću, bilo vaginalnim putem ili carskim rezom. Nakon porođaja krvni pritisak i ostali pokazatelji ubrzo dolaze na normalu.

Prognoza

Prognoza preeklampsije i eklampsije zavisi od toga koliko je pažljivo praćeno stanje pacijenta. Samo u tom slučaju moguće je pravovremeno doneti valjane odluke po majku i dete i poboljšati izglede za dobar ishod. I pored svega najčešći razlog smrti majke u toku trudnoće i porođaja vezan je za povišen krvni pritisak.
U trećini slučajeva se preeklampsija ponavlja i u narednim trudnoćama.

Kako sprečiti ?

Da bi znali kako da sprečimo nastanak preeklampsije moramo da znamo zbog čega i kako nastaje. Kako saznanja o tome još nedostaju problem i dalje ostaje otvoren.
Rađene su razne studije koje su trebale da primenom Aspirina, kalcijuma i magnezijuma, ribljeg ulja, spreče razvoj preeklampsije.
Ono što je zASAd jedino jasno, je činjenica, da će samo brižljivo praćenje trudnoće i blagovremeno prepoznavanje simptoma sprečiti ozbiljnije forme preeklamspije.

Autor: Doc dr sci . med. Siniša Stojić
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 27 Дец 2008, 20:02

Prevremeni porođaj je onaj koji započne pre navršene 37. nedelje trudnoće.
Predstavlja jedan od vodećih problema u savremenom porodiljstvu, jer se broj prevremenih porođaja u svetu i pored primene najsavremenijih lekova i sredstava u proteklih 40 godina nije menjao. Od deset porođaja jedan je prevremen i smatra se glavnim uzrokom preko 75% smrti beba u ranom novorođenačkom periodu.

U većini slučajeva tačan razlog prevremenog porođaja nije poznat, i gotovo se uvek može pripisati delovanju više faktora.
Nizak socioeonomski status majke, mali prirast težine majke u trudnoći, godine manje od 18 i veće od 40, pušenje, konzumiranje alkohola i droge, samo su neki od faktora koji doprinose da se trudnoća završi pre 37. nedelje.
Ukoliko majka daje podatak o prethodnim prevremenim porođajima i kasnim prekidima trudnoće, rizik od ponavljanja prevremenog rađanja i u ovoj trudnoći višestruko je veći.
Nepravilnosti u građi materice (jednoroga, dvoroga, pregrađena materica), kao i postojanje mioma (dobroćudnih tumora materice), može se smatrati jednim od uzroka. Neadekvatna funkcija grlića materice, uz njeno širenje i skraćenje, takođe može predstavljati problem.
Višestruke trudnoće (blizanci, trojke), uz nagomilavanje plodove vode i rastezanje zida materice, jedan su od rizika za rađanje bebe pre 37.nedelje trudnoće.
Povrede majke, naročito regije trbuha, jedan su od uzroka prevremeneog porođaja.
Infekcije genitalnih organa su važan faktor koji se dovodi u vezu sa prevremenim porođajem. Žene sa prisutnim mikroorganizmima: Neisseriom gonorrhoeae, Treponemom pallidum, Chlamydiom trachomatis, Gardnerelom vaginalis i grupom B streptokoka, imaju povećan rizik prevremenog rađanja.

Dijagnoza

Što ranije uočimo simptome prevremenog porođaja, to ćemo imati veće šanse da sprečimo rađanje deteta nespremnog za život van organizma majke.
Znaci koji nas na to upozoravaju su: uočene kontrakcije (grćenja mišića materice) 4 u toku sat vremena, osećaj pritiska u donjem delu trbuha i nelagodnost, te postojanje obilnijeg iscedka iz vagine.
Smatra se da je prevremeni porođaj započeo ukoliko možemo da dokažemo bar 4 kontrakcije (grčenja mišića materice) za 20 minuta, ili 8 za 60 minuta, koje su praćene sa prevremenim prskanjem vodenjaka, skraćenjem grlića materice za polovinu, ili njegovim širenjem.

Tretman prevremenog porođaja

Kada smo posumnjali da se radi o simptomima koji predstavljaju uvod u prevremeni porođaj potrebno je preduzeti niz radnji i postupaka.
Šta trudnicu u tom slučaju očekuje? Pored uzimanja detaljnih podataka o postojećim tegobama, činjenicama o poslednjoj menstruaciji, terminu porođaja, dosadašnjim bolestima i alergijama, uzimaju se laboratorijski nalazi mokraće i krvi.
Nastavlja se sa vaginalnim pregledom, u toku koga se uzima materijal za bakteriološku analizu sekreta. U slučaju prevremenog prskanja vodenjaka izbegava se manuelni pregled. Načini se i ultrazvučni pregled koji će pružiti informacije o starosti trudnoće, zdravlju bebe, lokalizaciji posteljice, količini plodove vode i dužini grlića.
Nakon uvida u celokupno stanje donosi se odluka o daljem načinu lečenja. Standardna procedura podrazumeva intravensko davanje jednog od lekova za sprečavanje grćenja mišića materice (tokolitici). Najpoznatiji lekovi te grupe su Gynipral, Partusisten, Ritodrin. Ovakvom terapijom u najvećem broju slučajeva uspećemo da produžimo trudnoću za 24-48 sati, za koje vreme će delovati lek iz grupe kortikosteroida. Njegov zadatak je da ubrza sazrevanje pluća deteta, kako bi i pored nezrelosti ono odmah moglo da prodiše.
Davanje antibiotika je takođe deo standardne procedure ukoliko se izoluje jedan od mikroorganizama koji je u neposrednoj uzročnoj vezi sa prevremenim porođajem.
Mora se svakako uzeti u obzir i postojanje bolesti, kao što su dijabetes, hipertireoza majke, teška srčana oboljenja, gde davanje tokolitika nije dozvoljeno i čini više štete nego koristi.

Kada se sve uzme u obzir, činjenica da u lečenju i sprečavanju prevremenih porođaja nema mnogo napredka, može da zabrine. I pored znatnog razmimoilaženja u stavovima lekara, kako, čime i kad lečiti prevremeni porođaj, oko jednog se svi slažu. Treba odgoditi porođaj za ono vreme koje je potrebno da lekovi iz grupe kortikosteroida doprinesu ubrzanju sazrevanja pluća deteta. Jedino to provereno doprinosi većem preživljavanju i smanjenju posledica kod beba koje su rođene pre vremena.

Autor: Doc dr sci . med. Siniša Stojić
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 24 Дец 2013, 16:05

Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Visoko rizicne trudnoce

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 24 Дец 2013, 16:06

Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Трудноћа и бебе”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Google [Bot] и 10 госта

cron