www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Вештачка оплодња

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Вештачка оплодња

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 07 Мај 2008, 14:43

Veštačka oplodnja je terapijska metoda koja se vrši kod neplodnih zajednica uz uslov da su jajovodi prolazni. Slučajevi u kojima se vrši veštačka oplodnja su sledeći:

* Smanjen broj, pokretljivost i vitalnost muških oplodnih ćelija uz normalno stanje i funkciju ženskih polnih organa
* Kod imunoloških problema, a naročito prisustvo antitela na muške oplodne ćelije u sluzi kanala grića materice
* Kod normalnog stanja polnih organa i jednog i drugog partnera, a do trudnoće ne dolazi u toku 3-5 godina zajedničkog života
* Kod anomalija muškog polnog organa
* Kod nemogućnosti izvođenja polnog odnosa iz bilo kojih razloga
Dijagnostičke procedure:

* Ginekološki pregled
* Citološki pregled
* Kolposkopski pregled
* Ispitivanje hormonskog stanja
* HSG - rendgenski snimak materice i jajovoda ili HSS - ultrazvufini snimak materice i jajovoda
* Bakteriološki pregled oba partnera
* Mikrobiološki pregled oba partnera
* Utvrđivanje oplodne moći muškarca pomoću spermograma
* Utvrđivanje najpogodnijeg vremena za oplodnju pomoću ultrazvuka
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Вештачка оплодња

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 07 Мај 2008, 15:24

Vantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja je deo grane medicine koja se naziva asistirana reprodukcija. Metoda je veoma komplikovana i iziskuje posebne prostorne uslove, posebnu laboratoriju i opremu kao i uvežbanu ekipu koja se sastoji od ginekologa, embriologa, ultrazvukiste, genetičara, mikrobiologa i medicinske sestre. Zbog ovih okolnosti ova metoda je veoma skupa.

Rezervisana je za one slučajeve gde ni jedna od poznatih i primenjenih metoda lečenja nije dala rezultate, kao i kod sledećih slučajeva:

* Trajno oštećenje ili operativno odstranjenje jajovoda.
* Smanjena oplodna moć muškog partnera.
* Neplodnost nepoznatog porekla u trajanju od najmanje 5 godina
* Kada druge metode lečenja nisu dale rezultate
* Neuspešno lečenje veštačkom oplodnjom
* Imunološki poremećaji

Priprema pacijenata:

* Konsultativni pregled bračnog para pre uvršćenja u program.
* Ginekološki pregled.
* Ispitivanje semene tečnosti ili doneti rezultate.
* Doneti rendgentski snimak materice i jajovoda.
* Kolposkopija i PA.
* Mikrobiološki pregled genitalnih organa oba partnera.

Rezultati:

Životna dob, odnosno godine života, kao i u prirodnim uslovima, imaju značajan uticaj na stopu oplodnje i razvoja trudnoće. Optimalno vreme životne dobi je do 35. godine. Sa napredovanjem životne dobi, šanse za oplodnju su manje, a posle 40. godine života su minimalne.

* Neuspešnost stimulacije dolazi i usled slabog odgovora jajnika na primenjenu hormonsku terapiju.
* Može doći do prevremenog sazrevanja jajničkog meška.
* Postojanje "Praznog meška" tj. mešak ne sadrži jajnu ćeliju.
* Nesposobnost prodiranja spermatozoida u jajnu ćeliju.
* Nedovoljno i neadekvatno pripremljena materična sluznica za ugnjezdavanje embriona.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Вештачка оплодња

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 07 Мај 2008, 17:01

Primena danske metode trenutnog zaleđivanja jajnih ćelija u tečnom azotu na minus 200 stepeni, koja je upravo počela da se primenjuje u Institutu za ginekologiju i akušerstvo, omogućiće formiranje banke jajnih ćelija i u Srbiji.

Ovako sačuvane jajne ćelije mogu da se oplode i posle tri godine od zaleđivanja, što otvara nove mogućnosti donatorstva.

Metoda trenutnog zaleđivanja u početku će omogućiti uštedu parovima koji za veštačku oplodnju moraju da izdvoje 2.000 do 3.000 evra, u zavisnosti od toga koliko je koštala kontrolisana stimulacija jajnika i koliko hormonskih injekcija je bilo potrebno za formiranje jajne ćelije.

U matericu se ubacuju najviše tri jajne ćelije, a ostale koje su do sada bile neiskorišćene, moći će metodom zaleđivanja da budu sačuvane za naredno oplođenje ukoliko prvi pokušaj ne uspe. Tako će pacijenti uštedeti ponovni trošak.

Ukoliko je postupak uspešan, preostale jajne ćelije skladište se u banku jajnih ćelija i uz pristanak donatora, njih će moći da koristi neka druga žena koja ne može da formira svoju. Ćelija će tada biti oplođena materijalom partnera primaoca.

Zamrzavanje epruveta sa jajnim ćelijama u tečnom azotu počelo je tek pre nekoliko sedmica. Inače, sve do početka primene danske metode zaleđivanja parovi kod kojih smo morali da ponavljamo veštačku oplodnju bili su prinuđeni na ponovni trošak.

Za stimulaciju ovulacije jajne ćelije ponekad je potrebno po 15 do 20 injekcija, svaka košta po 2.000 evra, a to je samo deo troškova - objašnjava doktorka Svetlana Spremović-Rađenović, šef odseka za adolescentnu ginekologiju u Institutu.

Metoda brzog zamrzavanja jajnih ćelija u tečnom azotu smatra se relativno novom u svetu i primenjuje se u razvijenim zemljama Evrope i Americi u protekle tri godine. Brzina postupka omogućava veću garanciju da materijal neće biti oštećen, da će biti sačuvano više jajnih ćelija i da u takvom stanju mogu da budu sačuvane nekoliko godina.

Žene koje nisu mogle da formiraju jajnu ćeliju i do sada su koristile jajne ćelije donatora oplođene materijalom njihovih partnera ili supruga, ali je postupak morao da se radi istovremeno.

Nova metoda zaleđivanja i formiranje banke jajnih ćelija omogućiće mnogo većem broju žena da rode svoje dete sa doniranom jajnom ćelijom oplođenom genetskim materijalom svog supruga.

Sve molbe za ovakva oplođenja i do sada je morao da odobri Etički komitet Kliničkog centra. Formiranje banke jajnih ćelija svakako će iziskivati i novu zakonsku regulativu, koja će odrediti medicinske uslove ili možda ograničiti starost davalaca i primaoca - kaže doktorka Svetlana Spremović-Rađenović.

Formiranje banke jajnih ćelija u Institutu za ginekologiju i akušerstvo utoliko je značajnije kada se zna da prema najnovijim podacima sve više žena znatno ranije ulazi u menopauzu, mnoge već između 35 i 40 godina, a već je postalo uobičajeno da posle 40. godine nastupi klimakterijum.

Uzročnici su po rečima doktorke Spremović-Rađenović uglavnom u posledicama načina života. Stres, nedovoljno spavanje i upotreba duvana su faktori koji značajno utiču na brže starenje jajnika i smanjenu plodnost.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

meteori
Корисников грб
Поруке: 84
Придружен: 04 Апр 2008, 09:52
Контакт:

šta uraditi kada se posumlja na sterilitet

Непрочитана порукаод meteori » 12 Мај 2008, 17:30

Sta uraditi kad se posumnja na sterilitet

U procesu lečenja neplodnosti bračni par treba da tesno sarađuje sa svojim lekarom koji će im predložiti plan ispitivanja, vodeći pri tom računa da definitivni rezultati dođu za što kraće vreme. Postoji nekoliko standardnih testova koje je predložila i Svetska zdravstvena organizacija (SZO):
- Kontrola vaginalnog i cervikalno brisa
- Testovi na ureaplasmu,mykoplazmu i hlamidiju
- Analiza sperme partnera
- Testovi ovulacije
- Histerosalpingografija (rentgensko snimanje materične duplje i jajovoda)
- Hormonski profil menstrualnog ciklusa
- Postkoitalni test (PCT)
- Laparoskopija i histeroskopija (uvođenje optičkih instrumenata u trbušnu duplju ili u materičnu duplju kako bi se pod kontrolom oka stekao uvid u stanje jajovoda, jajnika, materice, male karlice i materične duplje)

Rukovodeći se pravilom da u dijagnostici idemo od jednostavnih ka komplikovanim, od neinvazivnih ka invazivnim dijagnostičkim postupcima, prvi pregled koji se predlaže je uvek mikroskopska,a po potrebi i biohemijska, analiza ejakulata partnera.

Analiza sperme
I pored činjenice da jajna ćelija može biti oplođena samo sa jednim spermatozoidom i da je oplodnja sa dva ili više spermatozida nespojiva sa životom, potreban je veliki broj spermatozoida u ejakulatu da bi se taj cilj postigao. Od ukupnog broja vitalnih i morfološki ispravnih spermatozoida koji se u vreme ejakulacije nađu u ejakulatu, samo 1% će uspeti da pređe u kanal grlića materice, a mnogo manje će dospeti u jajovode.
U analizi ejakulata posebnu pažnju obraćamo na: količinu ejakulata, broj spermatozoida u 1 ml ejakulata, procenat progresivno pokretnih spermatozoida, procenat morfološki normalnih oblika spermatozoida.
Kriterijumi fertilne sperme bi bili sledeći:

1. 2,5-5 ml ejakulata
2. 20 -60 miliona spermatozoida u l ml ekajkulata
3. 50% i više progresivno pokretnih spermatozoida
4. 60% i više morfološki normalnih oblika spermatozoida

Ukoliko postoji napred navedeni nalaz pregleda ejakulata, označavamo ga kao NORMOZOOSPERMIA i takvog muškarca možemo isključiti kao mogućeg uzročnika bračne neplodnosti usredsređujući dalje pažnju na ženu.

U definiciji "abnormalnosti" nalaza sperme govorimo ukoliko rezultati odstupaju od napred navedenih kriterijuma pa može biti u pitanju:

1. Hipospermia ( kada je ukupna količina ejakulata manja od 1,5 ml )
2. Hiperspermia ( kada je ukupna količina ejakulata veća od 5,5 ml )
3. Oligozoospermia ( kada je broj spermatozoida manji od 20 mil. u 1 ml ejakulata)
4. Astenozoospermia ( kada je broj progresivno pokretnih spermatozoida manji od 40%)
5. Teratozoospermia (kada postoji ukupno više od 40% morfološki abnormalnih spermatozoida u ejakulatu)
6. Necrozoospermia (kada su spermatozoidi u ejakulatu nepokretni "mrtvi")
7. Azoospermia ili Aspermia ( odsustvo spermatozoida u ejakulatu)
8. Pospermia (ukoliko se nađe veliki broj leukocita u ejakulatu)

Sve napred navedeno može biti uzrok neplodnosti muškarca.
deca su ono sto mi od njih napravimoСлика

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Вештачка оплодња ризик трудноће код старијих жена прворотки

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 31 Мар 2010, 23:49

Rizici trudnoće kod žena u kasnijoj životnoj dobi
Izvor: Večernji list
U poslednje vreme sve je više žena koje u svojim kasnim tridesetima prvi put postaju majke. Takav izbor sve je češći, a jedan od razloga je što žene danas na prvo mesto stavljaju karijeru i tek nakon što osiguraju finansijski samostalan život, kreću u potragu za partnerom s kojim će zasnovati porodicu.

Nadalje, moramo biti svesni i činjenice da je životni vek sve duži pa se u skladu s tim pomeraju i granice dobi za školovanje, radni staž, brak i roditeljstvo. Zanimljivo je da se u posljednjih petnaest godina u svetu broj žena koje rode prvi put između 30. i 39. godine udvostročio, dok je broj žena koje rađaju u četrdesetima porastao za čak pedeset posto.

Neki lekari tvrde da godine ne bi smele biti presudan faktor za rizičnost trudnoće. Lekari stalno upozoravaju da 40-godišnjakinja dobrog zdravlja i kondicije može imati manje rizičnu trudnoću od žene koja je mlađa dvadeset godina i ne brine o svom telu i duhu.

Smanjenje plodnosti

No, žene koje se odluče za "kasno majčinstvo" ipak moraju biti svesne rizika koji im prete. Jedan od rizika svakako je smanjenje plodnosti. Naime, poznato je da plodnost doseže svoj vrhunac u dobi između 20 i 25 godina, a nakon tridesete počinje se malo po malo smanjivati zbog ređih ovulacija, budući da se žena polako približava menopauzi.

Takođe je bitno napomenuti kako ređe ovuliranje može biti povezano i s problemima poput endometrioze kod koje se ćelije unutarnjeg sloja materice nalaze izvan materice što može otežavati začeće ili pak lakše može doći do vanmaterične trudnoće.

Zanimljivo je i da žene iznad 35 godina imaju veću mogućnost da dobiju blizance od mlađih žena. To se može dogoditi zbog neredovnih ovulacija nakon kojih istovremeno može doći do otpuštanja više od jednog jajašca.

Ono što začuđuje je i zabeležena pojava popularno nazvana "last fling", što u prevodu znači "poslednji zalet", a znao se događati i u 39. godini života žene kada se na neobjašnjiv način plodnost naglo povećava na kratko vreme te su tada i zabeležene mnoge neplanirane trudnoće.

Zdravlje žene

Još jedan od rizika trudnoće u kasnijoj dobi je i zdravlje žene pre same trudnoće. Kod starijih žena češće se pojavljuje dijabetes i visoki krvni pritisak, no u današnje vreme on sve više pogađa i mlađe žene, pogotovo one s prekomernom telesnom težinom. Ženama nakon trideset i pete godine savetuje se zdravija ishrana i lagana vežba bar tri meseca pre začeća, no to se jednako odnosi na sve trudnice.

Za majku koja rađa u starijoj dobi takođe se povećava rizik od trudničkog dijabetisa i vaginalnog krvarenja, dok za dete postoje veće šanse da se pojavi niska porođajna težina, prevremeni porođaj, pa čak i pobačaj.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

sashaar
Поруке: 2
Придружен: 08 Апр 2010, 20:19
Контакт:

Re: Вештачка оплодња ризик трудноће код старијих жена прворотки

Непрочитана порукаод sashaar » 09 Мај 2010, 17:38

Poštovani sapatnici

Evo jedne teme u kojoj mogu reći da smo silom prilika, a to je naša, suprugina i moja borba da bi dobili potomstvo, postali eksperti. Šta bih dakle posle nekih 11 godina borbe i 5 vantelesnih mogao svima vama da kažem i da predložim, ukratko ako se već opredelite da na ovaj način pristupite rešavanju vašeg najvažnijeg životnog pitanjan najpre će vam trebati upornost. Zašto upornost, pa najpre zato što svaki vaš pokušaj ne mora automatski voditi uspehu, a potom i zato što ćete se već na prvom pokušaju susresti sa morem raznih rezultata koje ćete oboje morati pribaviti, što je verujte osim onog materijalnog efekta drugi razlog zbog koga parovi odustaju. Kada obiđete sve te laboratorije i pribavite sve te rezultate, moraćete se postarati i za zatvaranje vaše finansijske konstrucije čitavog da tako ga nazovem "projekta", jer se radi o vrednosti, ako tu saberete i razne rezltate, te putovanja od negde oko 4000 eura, što je vrlo velika cifra za nas običe smrtnike. Dakle šta uraditi, pa imate vrlo malo mogućnosti, prva je da ste mlađi od 38 godina i da se prijavite na listu čekanja za vantelesnu oplodnju koja se vodi preko fonda RZZO u jednoj od klinika koje su za to određene, a druga je da koristite neki od tzv. keš kredita, pošto drugi način naše banke još nemaju u ponudi.
Kada najzad sve to uradite i pribavite i Bogu hvala krenete na vantelesnu, naoružajte se strpljenjem, jer će vam ono bit neophodno u čekaonicama kroz koje prolazi na desetine vaših sapatnika, sa istom željom da što pre završe pregled i izađu napolje.
Na stranu svog čekanja, kada sve to prođete, doći ćete do dana "D" dana kada ćete izvršiti vašu vantelesnu oplodnju.
Ukoliko dolazite kao se to uobičajeno kaže u klinikama iz "unutrašnjosti" gledajte da svojoj suprugi obezbedite ako ste bliži klinici udoban prevoz kući po završenoj oplodnji, a ako ste dalje prenoćište. Zašto, pa zato što je preporučljivo da se vaša lepša polovina što manje trucka "dobrim" srpskim putevima. A da i da znate budite smireni jer svaka oplodnja ne mora značiti da će se jajna ćelija oploditi, tako da već u tom delu možete osetiti gorčinu neuspeha. Elem, kada sve već to prebrodite i ako Bogu hvala oplodnja bude uredu, pomirite se se sa narednih dvadesetak dana iščekivanja. Najteži period će vam pričiniti onaj deo, kad bi vaša supruga trebalo da ima ciklus, zašto?
Pa zato što tada može prokrvariti, što bi značilo da ste došli do kraja vaših nadanja u tom pokušaju. No i pored svega morate biti jaki i upamtite jedno, prosek uspešnosti vantelesne oplodnje je realno u našoj zemlji oko 28%, a to znači da na 100 urađenih vantelsnih oplodnji, tek oko 28 parova ima mogućnost da postanu roditelji, zato budite hrabri. Ako smo vam ovim tekstom pomogli i upoznali vas sa delom vaših "muka" a koje vas obavezno čekaju ako krenete na vantelesnu oplodnju, drago nam je, a ako smo vas uplašili, to nam nije bila namera, već samo naše iskustvo prosečnog srpskog para u svoj borbi za porod, kako bilo želimo vam svu sreću u Vašoj borbi i držimo vam palčeve. :hello:
Rizici trudnoće kod žena u kasnijoj životnoj dobi
Izvor: Večernji list
U poslednje vreme sve je više žena koje u svojim kasnim tridesetima prvi put postaju majke. Takav izbor sve je češći, a jedan od razloga je što žene danas na prvo mesto stavljaju karijeru i tek nakon što osiguraju finansijski samostalan život, kreću u potragu za partnerom s kojim će zasnovati porodicu.

Nadalje, moramo biti svesni i činjenice da je životni vek sve duži pa se u skladu s tim pomeraju i granice dobi za školovanje, radni staž, brak i roditeljstvo. Zanimljivo je da se u posljednjih petnaest godina u svetu broj žena koje rode prvi put između 30. i 39. godine udvostročio, dok je broj žena koje rađaju u četrdesetima porastao za čak pedeset posto.

Neki lekari tvrde da godine ne bi smele biti presudan faktor za rizičnost trudnoće. Lekari stalno upozoravaju da 40-godišnjakinja dobrog zdravlja i kondicije može imati manje rizičnu trudnoću od žene koja je mlađa dvadeset godina i ne brine o svom telu i duhu.

Smanjenje plodnosti

No, žene koje se odluče za "kasno majčinstvo" ipak moraju biti svesne rizika koji im prete. Jedan od rizika svakako je smanjenje plodnosti. Naime, poznato je da plodnost doseže svoj vrhunac u dobi između 20 i 25 godina, a nakon tridesete počinje se malo po malo smanjivati zbog ređih ovulacija, budući da se žena polako približava menopauzi.

Takođe je bitno napomenuti kako ređe ovuliranje može biti povezano i s problemima poput endometrioze kod koje se ćelije unutarnjeg sloja materice nalaze izvan materice što može otežavati začeće ili pak lakše može doći do vanmaterične trudnoće.

Zanimljivo je i da žene iznad 35 godina imaju veću mogućnost da dobiju blizance od mlađih žena. To se može dogoditi zbog neredovnih ovulacija nakon kojih istovremeno može doći do otpuštanja više od jednog jajašca.

Ono što začuđuje je i zabeležena pojava popularno nazvana "last fling", što u prevodu znači "poslednji zalet", a znao se događati i u 39. godini života žene kada se na neobjašnjiv način plodnost naglo povećava na kratko vreme te su tada i zabeležene mnoge neplanirane trudnoće.

Zdravlje žene

Još jedan od rizika trudnoće u kasnijoj dobi je i zdravlje žene pre same trudnoće. Kod starijih žena češće se pojavljuje dijabetes i visoki krvni pritisak, no u današnje vreme on sve više pogađa i mlađe žene, pogotovo one s prekomernom telesnom težinom. Ženama nakon trideset i pete godine savetuje se zdravija ishrana i lagana vežba bar tri meseca pre začeća, no to se jednako odnosi na sve trudnice.

Za majku koja rađa u starijoj dobi takođe se povećava rizik od trudničkog dijabetisa i vaginalnog krvarenja, dok za dete postoje veće šanse da se pojavi niska porođajna težina, prevremeni porođaj, pa čak i pobačaj.

Bojana Bijelic
Поруке: 2
Придружен: 12 Авг 2009, 12:49
Контакт:

Вештачка оплодња

Непрочитана порукаод Bojana Bijelic » 17 Мај 2010, 10:20

Besplatna vantelesna oplodnja i na privatnim klinikama

Prošle godine u Srbiji je obavljeno 700 vantelesnih oplodnji od 1.000 odobrenih zbog malog kapaciteta u tri državne bolnice... Vantelesna oplodnja o trošku države u privatnim ginekološkim bolnicama u Srbiji trebalo bi da počne sledeće nedelje, kaže prof. dr Slobodan Radulović, vlasnik Specijalne ginekološke bolnice „Beograd”. „Projekat je trebao da zaživi od 1. septembra. Prošli smo rigorozne kontrole, sve je već trebalo da počne, ali administracija nije gotova”, kaže Radulović za „24 sata”.

ADMINISTRACIJA - Liste čekanja za program besplatne veštačke oplodnje su dugačke jer se ovaj postupak još uvek, obavlja samo u tri državne klinike, u GAK „Narodni front”, u Višegradskoj, i GAK u Novom Sadu. Uključivanje šest privatnih klinika („Genezis” iz Novog Sada, „Jevremova”, „Medikal centar”, „Intermedikus-bis”, „Beograd” i „Ivanović” iz Beograda) pomoći će da u proces besplatne vantelesne oplodnje uđe 1.000 bračnih parova bez dece.
- Ugovori s privatnim klinikama koje su na tenderu dobile mogućnost da o trošku države rade vantelesnu oplodnju potpisani su na dve godine. Kad kažemo da je oplodnja potpuno besplatna, to znači da se sve pripreme i sama oplodnja obavljaju o trošku države. Bračni parovi apsolutno ništa ne plaćaju - naglašava Radulović.

Da bi se znalo da li je oplodnja uspela mora da prođe oko mesec i po dana, odnosno 10 dana od trenutka kada se embrioni ubace u matericu.
- Bolnice koje vrše vantelesnu oplodnju dužne su da pacijentkinji obezbede sve neophodne analize, preglede, lekove, terapije. U planu je da svaka od privatnih klinika godišnje obavi oko 200 oplodnji. Prednost imaju parovi koji se nalaze na listi čekanja, i nema upadanja preko reda. Kada svi pacijenti sa spiska budu podvrgnuti tretmanu, lista više neće biti jer će žene koje zatraže vantelesnu oplodnju odmah doći na red. Zbog toga je važno da se što pre prevaziđu administrativne procedure - napominje Radulović.

U ovoj klinici ističu da je kod njih sve spremno da se uradi prva vantelesna oplodnja.
- Imamo kadrove, imamo sve što je potrebno, ali proces nikako da počne. Ljudi željno očekuju da ovo zaživi jer će tri puta ubrzati postupak. Treba učiniti sve da se „slučaj” malo pogura - zaključio je Radulović.

Parovi samo jednom mogu konkurisati za postupak vantelesne oplodnje.

Svaki šesti par u Srbiji ima probleme s plodnošću
Procenjuju se da u Srbiji ima oko 100.000 žena kojima je potrebna veštačka oplodnja. Prema istraživanjima, svaki šesti bračni par u Srbiji (oko 200.000) ima problema sa plodnošću. Prošle godine u Srbiji je obavljeno 700 vantelesnih oplodnji od 1.000 odobrenih zbog malog kapaciteta u tri državne bolnice.

Izvor: 24 SATA, R. Bulatović


http://nbf.pl‎

Повратак на “Трудноћа и бебе”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 8 госта

cron